Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gökblomster 'Petit Jenny' ger ett romantiskt flor i trädgården

När man vill mjuka upp rabatten eller få en ängslik känsla i planteringen, kan gökblomster passa. Nyheten 'Petit Jenny' är låg och har fyllda små rosa blommor. Testa dem även i kruka med andra perenner eller sommarblommor.

Denna kompakta sort av gökblomster Lychnis flos-cuculi är mindre än sin syster 'Jenny' (alt. 'Lychjen'). När Paul Gooderham från Bressingham, England, hittade den i provsortimentet, döpte han den direkt till 'Petite Jenny' – ett mycket passande namn till denna lilla trevliga perenn. Den blir cirka 35–40 cm hög, medan 'Jenny' blir upp till 70 cm. Efter några år i trädgården kan den ha blivit 35 cm bred.

Sorten har små fyllda blommor i ljusrosa, med flikiga kronblad, nästan som taggiga små bollar. Blommorna kan njutas i trädgården från tidig sommar i juni till långt in på hösten. Orsaken till den långa blomtiden är att blommorna är sterila och inte sätter frön, därför kan den koncentrera sig på att fortsätta producera blommor hela säsongen.

'Petit Jenny' har fyllda söta blommor. Plantan är kompakt och lägre än sorten 'Jenny'.'Petit Jenny' har fyllda söta blommor. Plantan är kompakt och lägre än sorten 'Jenny'.'Petit Jenny' har fyllda söta blommor. Plantan är kompakt och lägre än sorten 'Jenny'.
'Petit Jenny' har fyllda söta blommor. Plantan är kompakt och lägre än sorten 'Jenny'.

Gökblomster har mörkgrönt bladverk och 'Petite Jenny' har ett rikligt blomflor som svävar över bladen. Sorten kan med fördel användas i både i samplanteringar i kruka, som i perennrabatter. Testa även 'Petit Jenny' i ängslika planteringar. Den är härdig ner till -25° C. Då sorten är ny och härdigheten för svenskt klimat inte testats än, kan man inte med säkerhet uttala sig, men gökblomster generellt brukar anges ha härdighet C och kan odlas i större delar av landet på skyddat och väldränerat läge. 'Petite Jenny' har nyligen även fått en make, som heter 'Henri', som beter sig likadant men har vita blommor.

Plantering och skötsel av gökblomster

Gökblomster trivs i sol till halvskygga och föredrar mullrik jord, som kan hålla fukten en aning, men väldränerad. I naturen växer gökblomster i fuktigare ängsmarker. Vattna med jämna mellanrum och låt inte jorden torka ut helt. Gökblomster sköter sig i stort sett själva, och är tuffare än vad man tror, det skira utseende till trots.

Gökblomster är lättskötta perenner. 'Petit Jenny' är rosa, medan maken 'Henri' är vit.Gökblomster är lättskötta perenner. 'Petit Jenny' är rosa, medan maken 'Henri' är vit.Gökblomster är lättskötta perenner. 'Petit Jenny' är rosa, medan maken 'Henri' är vit.
Gökblomster är lättskötta perenner. 'Petit Jenny' är rosa, medan maken 'Henri' är vit.

Fina kombinationer till gökblomster

'Petit Jenny' passar att kombinera i det oändliga, då dess skira blomflor väver ihop rabatter och kompletterar växter med större blommor. Som underplantering till rosor, tillsammans med nävor, blir gökblomster perfekta. Solhatt Echinacea purpurea 'Pink Sorbet' eller 'Pink Double Delight' är lekfulla ihop med 'Petit Jenny'.

Testa även att kombinera med kortare gräs som blåsvingel Festuca glauca eller högre gräs som något tuvrör Calamagrostis. I ängar kan gökblomster ibland ses bredvid smörblommor och prästkragar.

FOTO: GASA Young Plants