Så funkar funkia – en lättskött och tacksam perenn för skugga och sol!
Funkia har stora vackra blad i många olika nyanser och storlekar. Den går ofta under sitt vetenskapliga namn Hosta, och är en av trädgårdens mest användbara perenner.
Välja funkia Hosta utifrån läge
Olika bladfärger på funkia kräver olika mycket ljus. Det finns känsliga funkior som lämpar sig för skugga, medan andra går bra att ha i full sol, så länge de vattnas regelbundet. I skugga brukar bladen också bli större, medan de får fler blad och blommor i solen.
Några generella tumregler för bladfärg:
• gröna funkior funkar i sol eller skugga
• gulbladiga klarar sol till halvskugga (ljusare läge ger gulare blad)
• daggiga blågrå funkior vill ha skugga till halvskugga
• brokbladiga bränns lätt och vill ha halvskugga till skugga (vitbrokiga lyfter en skuggig plats)
Plantera funkia
Funkia är inte kräsen vad gäller jord. De flesta rabattjordar funkar så länge de är genomsläppliga, men blanda gärna in fuktighetshållande material som kompost. De fungerar fint i sur jord och trivs finfint i woodlands med rododendron och andra surjordsväxter. Det går att plantera funkia från kruka under hela säsongen, men bästa tiden är våren eller hösten, när man stör dem minst. Plantera dem i samma höjd som marknivån.
Skötsel och förökning av funkia
Vattna funkia regelbundet. De gillar inte att torka ut. Hård stråle mot eller vattendroppar som ligger kvar i stark sol kan ge skönhetsskador på de stora bladen, så rikta hellre vattenstrålen mot marken. Gödsla på våren och ge gärna en liten giva näring vid bevattning under sommaren. Funkia sköter sig själva i stort sett, men man kanske vill klippa av överblommade stjälkar för att de ser skräpiga ut.
Funkia kan stå på samma växtplats i många år. Vill man flytta dem är våren eller hösten bästa tiden, men de klarar flytt under hela säsongen, även om de ser lite bedrövliga ut i några veckor. Passa på att dela dem när du omplanterar. De har grundliga rötter, men väldigt starka. Gräv upp dem och såga itu rotklumpen, alternativt använd en riktigt vass spade/kniv. Plantera varje del direkt, så växer de till full storlek inom några år. Det är lätt att få många plantor. Föröka och använd dem som kantväxter.
Sniglar gillar Hosta-släktet. De både kalasar på bladen och gillar att gömma sig i skuggan i det täta bladverket. Funkior tar inte jättestor skada, men det kan bli lite fula hål i bladen. Se till att vattna på morgonen och inte på kvällen, för att inte bädda åt sniglarna.
Äta funkia? Jodå, de unga skotten är mjälla och du kan skörda några stycken precis som du skördar rabarber utan att skada plantan. Stek dem i smör med salt och vitlök eller ät dem råa tunt skivade i sallad.
Funkia går bra att odla i kruka
De flesta funkior trivs utmärkt i kruka, men bladen kan bli lite mindre än på friland. I kruka blir kravet på vattning och näring större. Är krukan frosttålig går det jättebra att övervintra funkia utomhus i södra Sverige. De bör omplanteras och få ny jord vart annat år.
FOTO: Colourbox, IStockphoto