Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Alexander Blinov

Echinacea, solhattar – lättskötta perenner med lång blomning

Echinacea, släktet solhattar, kallas även för rudbeckia. Under vilket namn du än införskaffar dig en så kommer den att ge dig mycket glädje. Solhattar är lättskötta och tacksamma perenner, som älskas av bin och fjärilar.

Echinacea, solhattssläktet – populär perenn

Echinacea, solhattssläktet, är en av våra vanligaste perenner. Den har prytt våra rabatter och pollinerare för många generationer. Annat namn som den fortfarande går under är Rudbeckia, och de svenska namnen hoppar runt mellan arter, sorter och grupper. De flesta sköts ändå på samma sätt, så det är trevligare att sätta fokus på användningsområdet än att bli för brydd över vilket det rätta namnet är. Solhattar producerar stora blommor med något hängande kronblad som strålar ut från en välvd orangebrun disk. De tillför färg till planteringarna på sensommaren från juli till september. Blomningen är lång och varar i veckor. Under tiden lockar den många bin, humlor och fjärilar till trädgården med dess doft. Solhatt är ett måste i varje fjärilsrabatt!

Echinacea, solhatt, är en underbar perenn som är lättskött och blommar länge på sensommaren. Till vänster sorten 'Magnus' och till höger 'Pink Double Delight'. FOTO: IVerde

Beställ perenner enkelt från webbutiken!

Echinacea, solhatt, i fler färger än rosa

Echinacea har sina rötter i den Nordamerikanska prärien. En av dessa arter – Echinacea purpurea, röd solhatt – är en förfader till dagens vackra nykomlingar. Den producerar en stor rosa blomma på en stabil upprätt stjälk och kan bli upp 40-100 cm hög. Den orangebruna disken förblir stående på sin stjälk till långt in i vintern, och ger ett dekorationsvärde på vintern. Växtförädlare har tagit fram sorter i flera färger utöver rosa som vitt, grönt, gult, orange, rött och även dubbelblommande.

Echinacea finns i fler färger än rosa. Här är den vita 'White Swan' och gula 'Harvest Moon'. FOTO: IVerde

Odlingsvärda sorter av solhatt:

Solhatt Echinacea:

'Eccentric', karminröda dubbla, nästan bollika blommor

'Green Envy', har gröna kronblad

'Julia', röda kronblad och mörk disk

'Phoenix', blommar rikligt i gulorange

'Rasberry Truffle', laxrosa dubbelblommande

SHINY 'Hilmooshin', ljusgula kronblad och disken är väldigt grön från början

'Sunseekers Yellow', gula kronblad och gul disk

Röd solhatt Echinacea purpurea:

'Alba', som trots det svenska namnet är vit

'Deep Rose' och 'Deep Pink', två rosablommande

'Green Jewel',läckert genomgrön blomma, låg kompakt

'Jade', har vita kronblad men mörkgrön disk

'Magnus', rosa horisontala blomblad

'Milkshake', gräddvit och dubbelblommande

'Razzmatazz', rolig rosa dubbelblommande nära bollik blomma

'Summer Cloud', djuprosa blomblad och mörkt rödsvarta stjälkar

'White Swan', vita blommor men lägre än 'Alba'

Perenner som passar ihop med solhatt, Echinacea, här stäppsalvia 'Blauhugel' och rosenstav 'Kobold'. FOTO: IVerde

Placering av solhatt

Om du vill berika din trädgård med solhattar, går det bra att plantera dem under hela säsongen. Detta är en kraftfull perenn som kan sköta sig själv under flera år i sträck. Välj ett soligt läge med väldränerad trädgårdsjord. Lämnar tillräckligt med utrymme runt solhatten, så att bladen inte överskuggas av sina grannar.

Vackra och lättskötta perennrabatter med röd solhatt i fokus. Till vänster ryskt martorn och prydnadsgräs. Till höger rosenstav. FOTO: IVerde

Bra perenner att kombinera med Echinacea

De enkelblommande prästkrageliknande blommorna av solhattar kompletteras bra med perenner som har spiror, t ex rosenstav Liatris spicata, stäppsalvia Salvia nemorosa och axveronika Veronica spicata. Man kan även förstärka effekten av de rosa eller vita solhattarna med höstflox Phlox paniculata. Båda blir jättefina som snittblommor. Om du har mycket gullris Solidago, som spridit sig ohämmat och ses som ett problem – sätt några solhatt framför och något högt prydnadsgräs, så ser det ut som en avsiktlig prärieplantering. De flesta medelhöga prydnadsgräs passar ihop med solhattar och ger fantastiska höstrabatter.

Massor av perenner i webbutiken!