Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dagliljor – grandiosa perenner med stor variation!

Dagliljor pryder verkligen sin plats och erbjuder en enorm variation vad gäller blomfärg! Graciöst blommar varje enskild blomma endast en dag, men avlöses sedan kontinuerligt under hela blomningssäsongen från slutet av juni till början av augusti.

Daglilja – perenner för allas smak

Dagliljor Hemerocallis är långlivade, härdiga och lättskötta perenner. Trots namnet är de inte äkta liljor, och fördelen är att liljebaggar och kaniner låter dem vara. Ofta hittar man stora ruggar i äldre trädgårdar, speciellt av gul daglilja H. lilioasphodelus eller brunröd daglilja H. fulva. De täta bladruggarna med långsmala blad är vackert dekorativa i rabatten även när blommorna inte dykt upp än. Effektivt döljer bladverket vissnande vårlöksblast, och de funkar fint som kantväxter med sitt överhäng. Höjden varierar mellan sorterna från lågväxande 25 cm till högväxande sorter uppåt 80 cm.

Dagliljor finns i alla möjliga spännande färger och former. Mixa gärna flera sorter i rabatten.Dagliljor finns i alla möjliga spännande färger och former. Mixa gärna flera sorter i rabatten.Dagliljor finns i alla möjliga spännande färger och former. Mixa gärna flera sorter i rabatten.
Dagliljor finns i alla möjliga spännande färger och former. Mixa gärna flera sorter i rabatten. Foto: Elen11

Dagliljor finns i en bred palett av olika färger och storlekar på blommorna – allt utom rent vita eller blå, annars i alla regnbågens färger, tvåfärgade, dubbelblommande, med krusiga kronblad eller smala spindelformade. Det är inte svårt att förstå deras popularitet, speciellt i USA, där det fullkomligt exploderat av hemerocallis-sällskap. När man börjar kika på utbudet, över 50 000 registrerade hybrider, kan man lätt drabbas av samlarmani!

Plantera daglilja, Hemerocallis, i sol till halvskugga. I sol utvecklas blommorna bäst. Sätt gärna några i både sol och halvskugga, så får du längre blomningsperiod.Plantera daglilja, Hemerocallis, i sol till halvskugga. I sol utvecklas blommorna bäst. Sätt gärna några i både sol och halvskugga, så får du längre blomningsperiod.Plantera daglilja, Hemerocallis, i sol till halvskugga. I sol utvecklas blommorna bäst. Sätt gärna några i både sol och halvskugga, så får du längre blomningsperiod.
Plantera daglilja, Hemerocallis, i sol till halvskugga. I sol utvecklas blommorna bäst. Sätt gärna några i både sol och halvskugga, så får du längre blomningsperiod.

Kolla in vårt sortiment av dagliljor i webbutiken!

Några sorter doftar, då främst de rena arterna, oftast gulblommiga. Dock är de flesta dagliljor doftlösa, vilket passar den med allergi. Själva dagliljornas blommor är ätliga, för den som vill testa denna kulinariska delikatess. Blomtiden varierar och några arter börjar redan i maj, medan de flesta hybrider startar efter midsommar och håller på långt in på hösten. Det finns dagliljor som remonterar, vilket innebära att de blommar först en omgång och kommer igen senare på hösten.

Dagliljor är inte liljor, så du slipper gisslet med liljebaggar och kaniner som gnager.Dagliljor är inte liljor, så du slipper gisslet med liljebaggar och kaniner som gnager.Dagliljor är inte liljor, så du slipper gisslet med liljebaggar och kaniner som gnager.
Dagliljor är inte liljor, så du slipper gisslet med liljebaggar och kaniner som gnager.

Plantering och läge för dagliljor

Dagliljor växer fint i både sol och halvskugga, men utvecklar flest blommor i sol.  I en fuktighetshållande jord, men genomsläpplig och mullrik jord trivs de bäst. Jordförbättra gärna med kompost innan plantering, men använd inte för mycket kväverik näring, då det gynnar bladverket men inte blommorna. Det går att plantera och flytta dagliljor under hela växtsäsongen, bäst är tidig vår, sämst när de blommar.

Föröka dagliljor enklast genom delning. Använd grep eller skär av rotskott.Föröka dagliljor enklast genom delning. Använd grep eller skär av rotskott.Föröka dagliljor enklast genom delning. Använd grep eller skär av rotskott.
Föröka dagliljor enklast genom delning. Använd grep eller skär av rotskott.

Plantera dagliljor så här:

Låt dagliljorna stå i några timmar i vatten innan om de är barrotade.

1. Gräv en grop ca 30 – 40 cm djup och bred.

2. Lägg i en liten hög planteringsjord, som rötknölarna breds ut över.

3. Plantera så att tillväxtstället hamnar aningen under markytan ca 2,5 cm.

4. Fyll upp med jord, platta till lätt och vattna.

Vattna ordentligt under hela etableringstiden. Ha tålamod! De kan blomma redan första året, men vanligast är att de kan ta några år på sig för att utvecklas rejält. Flytta därför inte runt dem, utan låt dem vara.

Flytta inte runt dagliljor! De blir stressade när de flyttas och då kan det dröja innan blommor utvecklas. Man får ha lite tålamod.Flytta inte runt dagliljor! De blir stressade när de flyttas och då kan det dröja innan blommor utvecklas. Man får ha lite tålamod.Flytta inte runt dagliljor! De blir stressade när de flyttas och då kan det dröja innan blommor utvecklas. Man får ha lite tålamod.
Flytta inte runt dagliljor! De blir stressade när de flyttas och då kan det dröja innan blommor utvecklas. Man får ha lite tålamod. Foto: Copyright © 2015 by Michael Shake, all rights re

Skötsel av dagliljor

Vattna mycket på våren när det är torrt, mindre på hösten. De gillar inte att stå blött. Tvärtom är de rätt tåliga för torka. Naturgödsel är att föredra, som kogödsel eller kompost, men den skall inte ha så mycket kväve. Gödsla mest tidig höst, mindre på våren. Sniglar gillar dagliljor. Du kan hitta sniglarna under det skuggande bladverket och hålla efter dem. Överblommade blomstjälkar kan knipsas av långt ner för att de tar kraft från plantan (om man inte vill vänta och ta fröer).

Sniglar kan ge sig på dagliljor. De trivs under de skuggande bladen. Håll utkik!Sniglar kan ge sig på dagliljor. De trivs under de skuggande bladen. Håll utkik!Sniglar kan ge sig på dagliljor. De trivs under de skuggande bladen. Håll utkik!
Sniglar kan ge sig på dagliljor. De trivs under de skuggande bladen. Håll utkik! Foto: Christian Weiss

Förökning av dagliljor

Låt olika sorter stå bredvid varandra så sköter naturen pollineringen, eller gå med pensel mellan blommorna. Det kan bli spännande korsningar, för den som har lite tålamod! Frökapseln börjar växa redan efter några dagar, och man skördar fröna när kapseln börjat öppnat sig. Förså under vårvintern och skola om tills de är tillräckligt stora att plantera ut.

Testa att korspollinera olika sorters dagliljor med pensel och skörda fröna. Det kan bli nya jättespännande sorter!Testa att korspollinera olika sorters dagliljor med pensel och skörda fröna. Det kan bli nya jättespännande sorter!Testa att korspollinera olika sorters dagliljor med pensel och skörda fröna. Det kan bli nya jättespännande sorter!
Testa att korspollinera olika sorters dagliljor med pensel och skörda fröna. Det kan bli nya jättespännande sorter!

Enklaste sättet att föröka dagliljor är ändå att dela dem. Det kan man göra på flera sätt – genom att bända med grep, gräva upp hela plantan och försöka bände isär knölarna, eller skära loss en bit av rotstocken. Vid det sistnämnda ser man till att minst en tillväxtpunkt följer med varje bit. Snittytorna ska torka över natten innan man planterar bitarna. Plantera om och vattna ordentligt i början. Inom några säsongen belönar de dig med avlösande blommor länge.

FOTO: Colourbox, IStockphoto