Bli förförd av pioner
Den lättskötta och charmiga pionen är en favoritblomma för många, och det finns en sort för alla att fästa sig lite extra vid. Vi har valt våra favoriter. För alla som vill smycka sin trädgård med dessa förföriska blommor är det nu hög tid att plantera, dela och flytta pioner. Piondags helt enkelt!
Luktpion Paeonia lactiflora ’Nancy Nora’.
Många har pionen som favorit. Den är lättskött som en modern rabattväxt ska vara, har samtidigt charm som en gammal mormorsblomma och oftast en fantastisk doft på köpet. Dessutom är de flesta pioner härdiga i större delen av landet. Ännu mer fantastiskt blir det eftersom pionsläktet bjuder på en mångfald av arter och sorter att frossa i.
Mest omtyckt är luktpionen, Paeonia lactiflora, som finns i tusentals olika namnsorter. Som nyfrälst pionfantast faller man ofta för sorter med enorma fyllda blommor, stora dunbollar med hundratals kronblad att borra in näsan i, för att njuta av den underbara doften. Sorter man trånar efter är till exempel gräddgula ’Monsieur Dupont’ och ljusrosa ’Mrs Frankin D. Roosevelt’. Oemotståndliga för romantikern.
Härdiga skönheter från Kina
Luktpionerna kom till Europa från Kina på 1800-talet, och för ungefär 100 år sedan togs det fram mängder med spännande sorter som idag är klassiker. De är lättodlade, blomvilliga och har underbara dofter. Bland de mest populära finns rosa ’Sarah Bernhardt’ och vita ’Festiva Maxima’ med blod-röda strimmor. Den rosa ’Edulis Superba’ var 1824 en av de allra första att introduceras på den europeiska marknaden, och med sin doft av gallicaros håller den ännu.
För den som väljer pioner med luktsinnet rekommenderas även ’Kelway’s Glorious’, en vit luktpion med underbar doft. ’Monsieur Jules Elie’ är en annan som omtalas för doftens skull.
Efter att ha frossat ett tag i dessa fyllda skönheter börjar pionälskarna ofta snegla åt pioner med enkla blommor, eleganta pioner som är rakare i ryggen, eftersom blommorna inte är så tunga. Den vita ’Bu-Te’ är oerhört stilig liksom rosaröda ’Christina’, en ganska ny sort framtagen av pionexperten Hermann Krupke på Guldsmedsgården i Västergötland.
Även de anemonblommande, japanska formerna är populära. Många av dem har lite mindre blommor – men desto fler. Till de bästa hör ’Bowl of Beauty’ och ’White Cap’, båda doftar dessutom härligt.
Den som vill ha en tidig pionblomning väljer hybrider, luktpioner där man korsat in andra gener, som ’Roselette’ och ’Paula Fay’. ’Claire de Lune’ som är släkt med svavelpionen blommar också tidigt. För blomning sent på säsongen är ’Sea Shell’, ’Couronne d’Or’ och ’Madylone’ bra val.
En pion som klarar tio-i-topp listan, trots att den inte luktar mycket, är ’Coral Charm’. Den har nämligen en fantasisk färgskiftning i olika aprikosrosa nyanser som gör att man bara måste ha den i alla fall.
Örtartade pioner med tidig blomning
Ingen pionträdgård är fulländad utan de tidigt blommande pionerna, rena arter som slår ut redan i maj.
Tacksammast av de örtartade pionerna är rosenpion, Paeonia veitchii, med små, nickande blommor som kommer i omgångar under en månads tid, vilket gör den till en av de pioner som blommar under längst period.
Pionen för det gamla torpet
Självklar plats på favoritlistan intar även bondpion, Paeonia x festiva. Den är ett måste i den gammaldags täppan. Med sina bollformade blommor i kärleksrött är den omistlig på torpet och i mormorsträdgården.
Den populära buskpionen (trädpion)
Buskpion, Paeonia suffruticosa, som även kallas för trädpion, har ökat i popularitet sedan antalet sorter ökat samtidigt som det kommer rapporter om att dessa pioner klarar sig betydligt längre norrut än man tidigare trott. Bland de nya hittar vi favoriten ’Bai Xue Ta’ med skålformade vita blommor och en doft av liljekonvalj.
En gammal favorit är brunröd buskpion, Paeonia delavayi, med små brunröda nickande blommor som doftar lite som äpple. Rockiipionerna, sorter av vild buskpion, särskilt de från Gansuprovinsen, har visat sig vara särskilt härdiga och kan odlas upp till zon 6 på väldränerad och solig plats. Orsaken till att de klarar sig norrut är att de odlas på egen rot och kommer från en annan kall plats på jorden. Allra läckrast är de vita med mörkt öga, men även röda, rosa och lila sorter finns. De har blommor stora som tallrikar och doftar helt fantastiskt.
Så lyckas du med pioner:
• Gör i ordning växtplatsen – djupgrävd näringsrik jord, gärna ler- och kalkrik.
• Väldränerad växtplats är viktigt. Av vinterväta ruttnar rötterna.
• Välj plats i sol eller lätt skugga. Ju längre norrut du bor desto soligare ska du plantera buskpionerna! I söder förlängs blomningen om pionen står i lätt skugga.
• Plantera inte för djupt. Skottanlagen ska hamna max 5–7 cm under jordytan. Grundare i södra Sverige.
• Buskpioner planteras lutande i 45 grader och med ympstället minst 15 cm under markytan.
• Pioner som inte blommat på flera år bör man flytta och dela i minst 2 plantor när de flyttas.
• Gödsla sparsamt, gärna med vedaska under vintern.
• Tänk på att rötterna är ömtåliga och var försiktig när du rensar ogräs.
Undvik detta:
• Sätt inga pioner i djup skugga.
• Välj inte sänkor eller andra platser där regn samlas.
• Plantera inte pioner i rabatter med rotogräs.
• Gräv inte upp pioner under våren.
• Plocka inte alla blommor på en planta.
• Övergöd inte (då blir det mer blad än blommor).
Pionens rötter
Pioner har kraftiga tjocka rötter. Luktpioner har pålformade rötter, bondpioner har rötter som sitter som pärlor på tråd. Rötterna växer både nedåt och åt sidorna. Med åren kan man se att en gammal pion ”kryper uppåt” då kan man täcka med lite jord. Under våren är rötterna mycket sköra vilket är orsaken till att det är olämpligt att dela och flytta pioner då. Under sommaren samlar pionen näring i sin rot och på hösten bildas rotknopparna. Om man delar pioner på hösten är det bäst att gräva upp hela rotklumpen. Ibland går det att dela med händerna, andra gånger får man ta en vass spade eller kniv till hjälp. Det är viktigt att det finns ”ögon”, tillväxtpunkter, på varje rot.
Våra bästa odlingstips
Monica Mattsson, Källäng, har ett 60-tal pioner i zon 5.
– Pioner ska odlas med kärlek. De behöver omtanke och uppskattar när man går och pysslar om dem. Jag ger mina pioner kompost, vedaska och ibland lite kogödsel. Luktpioner klarar sig fint här i de kallaste delarna av småländska höglandet, zon 5–6.
Björn Krupke, driver numera pappa Hermanns plantskola Guldsmedsgården i Hov.
– Kombinationen av lerjord och väldränerat är det bästa. Helst en djup, kalkhaltig lerjord. Att plantera pionen på rätt djup är också viktigt. Luktpioner ska planteras med skottanlaget 4–5 cm djupt, hybrider och vilda arter något grundare och buskpioner något djupare än de stått tidigare. Ympade buskpioner ska helst ha ympstället 10–12 cm djupt, ibland får man lägga på jord efterhand för att det ska bli rätt, bladen måste komma ovan jord men rötterna vara under.
Irja Persson, drev tidigare verksamheten på Träslottet i Arbrå, Hälsingland.
– Pioner är otroligt tacksamma och lättodlade. Jag har varit konsekvent och alltid gett dem långtidsverkande benmjöl på hösten. Och så låter jag bladen sitta kvar till på våren. De buskpioner som både överlevt och blommar hos oss är frösådda i Dalarna.
Sten Anders Jöne, Stadsträdgårdsmästare i Borås med piontäta Annelundsparken.
– Sätt inte pionerna i det allra soligaste läget utan välj en växtplats med lätt skugga. Dels för att plantorna mår bättre när det inte blir så varmt, dels för att blomningen varar en längre tid. Man ska inte heller glömma att vattna på våren om det är torrt.
10 nya pioner värda att prova
Örtartade pioner vissnar ner under vintern och skjuter nya skott på våren. De allra flesta är härdiga i hela landet.
1. ’Top Brass’. Luktpion med stora doftande blommor med vita kronblad och gulrosa toppig mitt, från Bo grönt.
2. ’Sward Dance’. En luktpion med purpurröda enkla blommor med en mild gul mitt, från Bo grönt.
3. ’Brassaville’. Blommar med mörka sammetsröda blommor på mörka stjälkar. Egen sort från Guldsmedsgården.
4. ’Pecher’. Starkt doftande ljusrosa halvfylld luktpion med stänk av rött, från Bo grönt.
5. ’Nova’. Ljusgul tidigblommande pionhybrid, Bo grönt.
6. ’Miss Mary’. Enkel mörkröd luktpion med gul mitt. Finns hos Önskebrunnen och Bohus perenner.
7. ’Hawaiian Coral’. Korallfärgad orangegul blomma. Exklusiv sort från Bo grönt.
8. ’Yellow Crown’. Fylld gul låg luktpion, ca 40 cm. Finns hos Önskebrunnen och Bohus perenner.
Buskpioner har vedartad stam och fäller bladen på hösten. Härdigheten varierar. Varje år kommer det nya sorter som är allt härdigare.
9. ’Hong Yun’. Lilarosa halvfylld rockiipion från Gansu. Zon 6, från Ånäs gård.
10. ’Yu Lu Xian Dan’. Vit halvfylld rockiipion från Gansu, zon 6, från Ånäs gård.
Mer om pioner:
Så flyttar och planterar man pioner – dela rötterna för nya plantor (film)