Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Perennagruppen

Årets perenn 2019 – purpurmejram 'Herrenhausen'

Väldoftande och vacker under lång tid gör purpurmejram till pollinerande insekters favorit. Den bildar fluffiga, blommande kuddar i mjuka, violetta nyanser och är lika fin i rabatt som i kruka och som marktäckare. För sin mångsidighet har Perennagruppen utsett purpurmejram, Origanum (Laevigatum-Gruppen) 'Herrenhausen' till Årets Perenn 2019.

Beskrivning av årets perenn 2019:

Purpurmejram 'Herrenhausen' växer upprätt, rundat och blir ungefär 40 cm hög. Den börjar blomma i juli och fortsätter sedan oförtrutet långt in i september. Blommorna är små, ljust rödvioletta och sitter i täta samlingar. Foderbladen, och därmed blomknopparna, är mörkvioletta. Det ger ett fint färgspel i blomsamlingarna som skiftar i båda nyanserna av violett. Bladen är små, under våren purpurfärgade men övergår sedan i mörkgrönt. Stjälkarna är mörka och ger fin kontrast till såväl blommor som blad. Purpurmejram är en av de viktiga pollinerande insekternas stora favoriter. Bin, fjärilar, humlor och blomflugor – alla älskar 'Herrenhausen'.

Pollinerare älskar purpurmejram! Den drar till sig både fjärilar och bin som lockas av den långa blomningen. Foto: Copyright © perenner.se/Perennagruppen

Victoria Skoglund, trädgårdsmästare, inspiratör och TV-profil, hör till dem som tycker att purpurmejram 'Herrenhausen' borde användas mycket mer än vad som är fallet idag:

– Det är en alldeles förtjusande växt där både blommor och blad har en stark, fin och kryddig doft. Gnuggar man bladen mellan fingrarna så sprider sig en doft av myrra, mint och oregano.

Purpurmejram har en underbar arom och passar fint i köksträdgården. Foto: Perennagruppen

Användningsområde och läge

Årets Perenn 2019 är en torktålig växt som trivs bäst i full sol och väldränerad jord. Den självsår sig i viss mån men småplantorna är lätta att rensa bort där du inte vill ha dem. Användningsområdet är brett. Purpurmejram 'Herrenhausen' platsar i praktfulla rabatter, som kantväxt, elegant marktäckare, i köksträdgården och i kruka.

– Plantera den gärna i ett sicksackmönster med två plantor i varje riktning. Då får de naturligt stöd av varandra. Som kantväxt är 'Herrenhausen' ett mycket bra val. Den vältrar sig ut över stenar och små murar som violetta, fluffiga moln, tipsar Victoria.

Purpurmejram 'Herrenhausen' passar fint ihop med röd solhatt 'Magnus'. Foto: Perennagruppen

Bra grannar i rabatten

De mjuka färgtonerna hos 'Herrenhausen' gör sorten fin att kombinera med många andra växter. Victoria rekommenderar särskilt sirliga gräs, röd solhatt, rödbladig alunrot av olika slag samt kärleksört med rosaröd blomning. Det kan till exempel vara blåtåtel Molinia caerulea 'Moorhexe', som med sin strikt, upprätta form bryter av mot purpurmejramens rundade; solhatt Echinacea purpurea 'Magnus', med stora, rödvioletta blommor; rödbladig alunrot Heuchera 'Obsidian' med riktigt mörkt bladverk; och kärleksört Hylotelephium telephium (Atropurpureum-Gruppen) 'Xenox', med mörkt brunröda blad och rosa blommor. Förutom prydnadsgräs, mörkbladiga växter och blommor i rosa och rödviolett är bland annat perenner som går i silvriga, ljusgula och blåvioletta toner givna som sällskapsväxter.

Läs mer om sorter, bra kombos och om Årets perenn.

FOTO: Marie Andersson, Marie Wändel, Jessica Lyon