Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Perennagruppen

Årets perenn 2018 – höstsilverax

Ett elegant, mörkt bladverk som ger liv åt hela planteringar toppat med skira, doftande blomspiror som lyser upp trädgården om hösten. Höstsilverax är en pärla bland växter, många trädgårds-kreatörers älskling och Årets Perenn 2018.

Höstsilverax, Actaea simplex, är grönbladig i sin ursprungliga form. Men när Perennagruppen nu valt växten till Årets Perenn 2018 är det de mörkbladiga sorterna de avser. Det är framför allt de som är utsökta i form och färg förutom att de är friska, härdiga och lättodlade på det sätt som krävs av en Året Perenn.

Beskrivning av höstsilverax Actaea simplex

Alla mörkbladiga sorter har mörkt purpurbruna blad, om än i skiftande nyanser. Bladverken växer kraftfullt och tätt och blir 60-80 cm under sommaren. Under september skjuter höga, relativt tunna men stadiga blomstjälkar upp från bladverket. Hela plantan blir upp till 120-200 cm hög med blommorna. De långa blomaxen får pärlformade blomknoppar, som slår ut som skira blommor i vitt eller rosa, vars fina doft sprids i omgivningen. Doften brukar liknas vid den av smultron eller smultronschersmin. Plantorna blommar tills frosten kommer, sedan står blomställningarna kvar som fina vintersiluetter.

Foto: Perennagruppen

 Höstsilverax Actaea simplex är Årets perenn 2018, här syns sorten 'Brunette'. Foto: Marie Andersson

Köp perenner smidigt från webbutiken!

Placering av höstsilverax

Höstsilverax, Actaea simplex, har sitt ursprung i nordöstra Asien och Japan. Arten och alla sorter trivs i såväl sol som skugga men behöver god tillgång till vatten och näring. Särskilt fukten är viktig för plantornas utveckling, bland annat för att de ska blomma ordentligt. Bladfärgen blir vackrast och mest intensiv där det är sol en stor del av dagen. Höstsilverax hinner sällan blomma i de delar av landet där växtsäsongen är kortast.

• Blomningstid september-oktober

• Vill ha god tillgång på fukt och näring

• Trivs i såväl sol som skugga

• Bladfärgen blir mest intensiv i sol

Höstsilverax lyckas kombinera en ståtlig och stark karaktär med både livfullhet och grace. Det här är en perenn som galant axlar rollen som solitär men som också är en ypperlig lagspelare i blandade planteringar. Där har höstsilverax dessutom en fantastisk förmåga att även förstärka skönheten hos sina lagkamrater.

Läs mer om sorter, bra kombos och om Årets perenn.

Tidigare artiklar om Årets perenn:

2017 – krypflox 'Alba'

2016 – liten kärleksört


2015 – vit skogsaster


2014 – vårälväxing


2013 – daglilja


2012 – bolltistel

2011 – blomsterfunkia

2010 – koreansk plymspirea

2009 – gullnattljus

2008 – lungört