Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Perennagruppen

Årets perenn 2017 – krypflox 'Alba'

Krypflox ’Alba’ breder ut sig över marken som det fräschaste täcke du kan tänka dig. Det intensivt gröna bladverket i kombination med blommorna, som är de vitaste av vita, ger växtväven en unik lyster.

Beskrivning av krypflox 'Alba'

Årets perenn 2017 är en frodig och tät marktäckare med ljuvlig blomning i maj-juni. Blommorna är riktigt vita, 2-3 cm stora och sitter i klasar i toppen av cirka 15 cm höga blomstänglar. Plantorna blommar rikligt och de vissnande blommorna försvinner sedan diskret av sig själva. Resten av säsongen står det fräscha bladverket för skönheten. Krypflox ’Alba’ grönskar tidigt på våren och i skyddade lägen är den dessutom mer eller mindre vintergrön.

Årets perenn 2017 är krypflox, Phlox stolonifera 'Alba'. Foto: Jonas Bengtsson/Perennagruppen

Precis som det vetenskapliga namnet säger är det här en växt som bildar stoloner, alltså ovanjordiska utlöpare. De rotar sig efterhand och plantorna breder ut sig frodigt, men inte påträngande. På så sätt bildar krypflox ganska snabbt en tät matta. Hur högt bladverket blir beror till viss del på hur mycket plats varje planta har till sitt förfogande. Vanligen blir mattan cirka 5 cm hög men om plantorna står tätt kan den bli något högre.

Köp perenner smidigt från webbutiken!

Krypflox 'Alba' är en fin marktäckare och breder snabbt ut sig i vackra mattor. Foto: Jonas Bengtsson/Perennagruppen

Placering av krypflox 'Alba'

• Blomningstid maj-juni.

• Den trivs utmärkt i de flesta jordar som inte är utpräglat torra eller fuktiga.

• Krypfloxen bildar ganska snabbt en tät matta.

• Utvecklas bäst i halvskugga till skugga.

Krypflox är en lättodlad och frisk växt som är fullt härdig i hela landet. Den trivs i allt från soliga till skuggiga lägen. Ursprunget är dock östra Nordamerikas lövskogar och kanske blir den allra vackrast i halvskugga till skugga. Där får bladen den alldeles egna, friskt gröna tonen och där lyser de vita blommorna som mest. Lundmiljö eller annan växtplats under lövträdskronor är perfekt men krypflox platsar i många typer av planteringar. Det är också en växt som är flexibel när det gäller jorden. Den trivs utmärkt i de flesta jordar som inte är utpräglat torra eller fuktiga. Även när det gäller pH-värdet är krypflox tolerant.

Läs mer om sorter, bra kombos och om Årets perenn.

Tidigare artiklar om Årets perenn:

2016 – liten kärleksört

2015 – vit skogsaster


2014 – vårälväxing


2013 – daglilja


2012 – bolltistel

2011 – blomsterfunkia

2010 – koreansk plymspirea

2009 – gullnattljus

2008 – lungört