Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Perennagruppen

Årets perenn 2016 – liten kärleksört

En böljande kant på rabatten, snyggt överhäng på krukor och murar eller en blommande drapering över låga stenar. Det är några av de uppgifter liten kärleksört löser galant. Med nätt storlek, fin form och fräscht utseende hela säsongen passar Årets perenn 2016 perfekt i de mindre sammanhangen.

En särskild höjdpunkt infaller i augusti-september, då liten kärleksört, Hylotelephium cauticola, blommar i lysande rödvioletta och rosa nyanser. Just den färgstarka höstblomningen bidrog till valet av Årets perenn berättar Jonas Bengtsson, ordförande i LRF Trädgård/Plantskolas Perennagrupp:

– Den fina höstblomningen är verkligen en poäng som gör arten extra intressant. Nästan alla andra lågväxande perenner, för till exempel murar och stenpartier, blommar på våren.

Beskrivning av liten kärleksört

Hylotelephium cauticola

Liten kärleksört är en mycket härdig, snabbt kuddbildande perenn, cirka 10 cm hög. Skott och blomställningar växer horisontellt – såvida de inte har möjlighet att välla ner över en kruk- eller murkant. Bladen är tjocka och grågröna, ibland med inslag av blått eller violett.

De stjärnlika blommorna sitter många tillsammans i luftiga blomställningar. Den enskilda blomman skiftar på ett charmigt sätt nyans med utvecklingsstadium. Först är den rödviolett med ett särskilt mörkt mittparti, men den ljusnar efterhand och blir rosa. Förutom arten liten kärleksört, Hylotelephium cauticola, finns också sorten 'Lidakense' på marknaden. Den liknar arten i allt väsentligt. Liten kärleksört är en växt för full sol och väldränerad jord, som gärna får vara torr och mager.

- Precis som andra former av kärleksört blir den vackrast under ganska magra förhållanden. Där utvecklar plantorna ett kompakt växtsätt och den mest intensiva blomfärgen, säger Jonas Bengtsson.

Årets perenn 2016 är liten kärleksört. Vem kan motstå dessa söta rosa stjärnor?Årets perenn 2016 är liten kärleksört. Vem kan motstå dessa söta rosa stjärnor?Årets perenn 2016 är liten kärleksört. Vem kan motstå dessa söta rosa stjärnor?
Årets perenn 2016 är liten kärleksört. Vem kan motstå dessa söta rosa stjärnor? Foto: Merie Andersson/Perennagruppen

Köp perenner smidigt från webbutiken!

Liten kärleksört i kruka

Liten kärleksört är suverän i krukor och urnor, bland annat för det låga och kuddformade växtsättets skull. Medan andra växter ger sig iväg på höjden fyller liten kärleksört upp i botten. Den väller också över krukkanten på ett mycket vackert vis. Artens utmärkta härdighet gör att den vanligtvis klarar att övervintra i kruka utomhus. Plantorna kan till och med bli ännu vackrare andra eller tredje året än första, eftersom jorden i krukan då blivit magrare. Liten kärleksört kommer igång ganska tidigt på våren och är snygg hela säsongen, vilket också bidrar till växtens favoritstatus för mindre planteringar som ständigt är i blickfånget.

Foto: Marie Andersson/Perennagruppen

 Liten kärleksört, Hylotelephium cauticola, passar lika bra i kruka som på friland. Foto: Marie Andersson

Liten kärleksört på friland

I rabatter bildar liten kärleksört fina, böljande avslut och kanter, men den är också en lysande medspelare i allehanda växtkompositioner. Artens fyllighet och tjocka blad möts till exempel på ett förtjusande sätt av stenkyndelns vita eller violetta skira blomskyar, eller av sirliga prydnadsgräs som silvergräs och darrgräs. Trädgårdsiris, strandtrift, vårälväxing och glansälväxing ger värdefull formkontrast i såväl bladverk som blommor. Gråbladiga växter, som lammöron och malört av olika slag, tar upp och förstärker det gråa i liten kärleksörts bladverk. Vill du satsa på det tjockbladiga kan kaukasiskt fetblad och olika former av kärleksört rekommenderas.

I ett färgtema platsar till exempel blodnäva och stor bergnejlika i sorter med rödvioletta eller rosa blommor, skuggbräcka ’Clarence Elliott’ och den mörkt rödbladiga alunrot ’Obsidian’. På murar är kattfot, taklök, aubrietia och lewisia fina tillsammans med liten kärleksört.

Läs mer om sorter, bra kombos och om Årets perenn.

Tidigare artiklar om Årets perenn:

2015 – vit skogsaster

2014 – vårälväxing


2013 – daglilja


2012 – bolltistel

2011 – blomsterfunkia

2010 – koreansk plymspirea

2009 – gullnattljus

2008 – lungört