Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Perennagruppen

Årets perenn 2015 – vit skogsaster

Den vita skogsastern är en unik skönhet! Som ingen annan perenn med höjd, blommar den sensommar och höst t.o.m. i det svåraste läget, torr skugga. Med sina moln av små strålblommor mot mörkgröna blad, på svarta sicksackande stammar, fyller den ut den plats den får i rabatt, kruka eller woodland, i de flesta jordar i hela landet. Den är också värdefull som snittblomma.

Aster kommer från grekiskan och betyder stjärna. Och just när det gäller skogsastern så kan man prata om astronomiskt stort antal blommor!

Placering av skogsaster

Skogsastern kan odlas i hela landet, både i sol och skugga men trivs bäst i halvskugga. Den växer bra i de flesta trädgårdsjordar och klarar torka bättre än andra astrar. Till och med i konkurrens med rötter från perenner, buskar och träd frodas den. I torr skugga blir stammarna raka, medan den i jord med mer fukt och näring växer med vekare, om än lika vackra, stammar. Längre norrut i landet är det bra att plantera den vita skogsastern i skyddat läge, så den hinner blomma innan frosten kommer.

Årets perenn 2015 är vit skogsaster Aster divaricatus. Foto: Anna Nilsson/Perennagruppen

Den vita skogsastern är den första av de senblommande astrarna att slå ut sina små stjärnblommor. Den vita skogsastern växer vild i lövskogar och längs vägrenar i östra Nordamerika, från Maine och Quebec till Minnesota, Georgia och Alabama. Den är fin till underplantering i woodland mellan buskar men även i framkanten av rabatter.

Köp perenner smidigt från webbutiken!

Beskrivning av vit skogsaster

Aster divaricatus

Vit skogsaster producerar massor av tunna nästan svarta grenar som bildar en fin kontrast mot skyarna av små vita stjärnlika blommor. Bladrosetten består av hjärtformade, mörkgröna blad, som följs av fint håriga lansformade, tandade blad längre upp längs stammarna. Den blir ca 50 cm hög.

Vit skogsaster breder ut sig vackert i skogspartier och väver ihop rabatter fint. Foto: Marie Andersson/Perennagruppen

Blommans strålblad är vita med gul knapp till att börja med. Allteftersom plantan åldras, blir blommorna något större och får en violett rodnad, som går från blombladsspetsarna in mot den mörknande mitten. Blomningstid är i augusti/september till oktober.

Den vita skogsastern är mycket lättskött och har små problem med sjukdomar och skadedjur. Notera att vare sig kaniner, harar eller rådjur tycker om den vita skogsastern.

Läs mer om sorter, bra kombos och om Årets perenn.

Tidigare artiklar om Årets perenn:

2014 – vårälväxing

2013 – daglilja


2012 – bolltistel

2011 – blomsterfunkia

2010 – koreansk plymspirea

2009 – gullnattljus

2008 – lungört