Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Perennagruppen

Årets perenn 2014 – vårälväxing, Sesleria heufleriana

En skir tuffing som inte invaderar sina grannar!

Motsägelsefull eller perfekt? Snarare både elegant och naturlig. Mångsidig och överraskande!

Se närsynt på detta lilla mästerverk, som redan i mars-april börjar visa upp sig med sina distinkta små, först vita, sen svartvioletta blomhuvuden. Bladen är gröna på ena sidan och dekorativt blådaggiga på andra.

Skötselfri och intressant hela året. En perenn i tiden. En drömväxt helt enkelt!

Låt vårälväxingens tuvor öppna säsongen i trädgården tillsammans med vårlök som snödroppar, krokus och narcisser, med vivor, gulltörel och sippor, klotlök och andra alliumbollar. Omge den med alunrot, nävor och koreansk plymspirea för en effekt som sträcker sig långt fram på hösten. Den håller sin bladfärg långt in på vintern. Vårälväxingen är ett lyckat exempel på hur fint det kan bli när man lyfter in en växt från naturen i trädgården.

Foto: Perennagruppen

 Årets perenn 2014 – vårälväxing Sesleria heufleriana. Foto: Poul Petersen

Köp perenner smidigt från webbutiken!

Beskrivning av vårälväxing Sesleria heufleriana

Vårälväxingen är en liten växt med ett starkt uttryck, som samtidigt bidrar till den naturliga stämningen i din trädgård. Eftersom vårälväxingens blad växer som en spiral, visar den täta tuvan upp ett elegant blågrönt färgspel som höjer sig över äldre blad. Bladen är ca 5 mm breda med trubbiga spetsar, som om de vore avklippta med en barnsax, och blir ca 30-40 cm höga.

Vårälväxingen är rekordtidig att blomma. Redan i mars-april kommer de första små dekorativa blåsvarta axen. De tidiga blomhuvudena är svartvioletta med vitgula inslag. På slanka stjälkar fortsätter de att växa medan fröerna mognar. Tillsammans med blomaxen blir plantan ca 40-50 cm hög. Blommorna går att torka.

När vårälväxingen vuxit i många år kan det bildas ett tomrum i mitten av tuvan. Enligt folktron tyckte man sig se att älvor dansat i ring just där älväxingen växte. Den är frisk och stark och har inga direkta fiender bland insekterna.

Vårälväxing passar fint ihop med låga blommande växter som mossflox. Foto: Poul Petersen Foto: Perennagruppen

Placering av vårälväxingen

Vårälväxing är tålig och trivs i sol eller vandrande skugga, i lä eller blåsiga lägen, i kalkhaltig, neutral och till och med sur jord. Den tål hetta och torka men utvecklas bäst med en mullrik jord och vattning vid behov. Den tål nästan allt och är härdig i hela landet. Den är skötselfri, om man inte väljer att klippa bort överblommade blomstänglar.

Använd vårälväxing i rabatter med naturlig look, i framkanter, i urnor, i grusbäddar och i stadsplanteringar. Plantera den för bladens form och färg, liksom för de små men dramatiska blomaxens effekt. Den planteras t.o.m. i vertikalplanteringar/ växtväggar på grund av sin tålighet!

Vårälväxingen är dekorativ i kruka på våren med penséer och violer. T.ex. svarta violer, småblommiga penséer i styvmorsviolblå eller cognacsorange. Men även tidiga lökväxter som kritvita snödroppar, julrosor, sippor eller lungört, passar bra tillsammans med den blådaggiga grästuvan.

Läs mer om sorter, bra kombos och om Årets perenn.

Tidigare artiklar om Årets perenn:

2013 – daglilja

2012 – bolltistel

2011 – blomsterfunkia

2010 – koreansk plymspirea

2009 – gullnattljus

2008 – lungört