Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Perennagruppen

Årets perenn 2013 - daglilja

Den vackraste, mest variationsrika av alla perenner är lättodlad i hela vårt långa land. Som limefärgade tungor sticker de första bladen upp ur den kalla marken. Hela sommaren bildar de täta dekorativa bladruggarna en fin formkontrast i rabatten. Och ovanpå detta kommer blommorna!

Två missförstånd dras dagliljan med: att den har kort blomning och att den bara finns i gult. Det är sant att de äldsta sorterna blommar i gult eller orange. Men efter omfattande förädlingsarbete finns idag dagliljor från vitt och milda pastellfärger till svartskimrande vinröda, allt från enfärgade och flerfärgade, från miniatyrer till riktigt stora blommor i mängder av former. Om man studerar den enskilda blomman ser man att den är öppen ett dygn. 1753 döpte Carl von Linné om växten, som hade räknats till liljeväxterna, till Hemerocallis, av grekiskans hemera= en dag och kallos= vacker, alltså ´vacker för en dag´. Men eftersom dagliljan skapar mängder av knoppar, kan blomningen pågå i flera veckor, ibland månader. Genom att plantera olika sorters dagliljor, får man blomning från maj till september!

Lättodlad i rabatt

Dagliljan är mycket anpassningsbar och trivs i alla jordar, i halvskugga och i full sol, den växer bra i torra lägen, liksom i lätt fuktighetshållande jordar. För att den ska trivas extra bra bör du gödsla, när du rensat bort de vissna bladen på våren. Gamla sorter trivs bäst i halvskugga, medan nyare varianter blommar bäst i sol. Undvik att plantera dagliljor i extrema lägen som helskugga eller blöt jord. Dagliljan tål stadsmiljöer med avgaser och föroreningar. Den sprider sig varken med rötter eller med fröer. Om du vill föröka dagliljor är det enklast att göra det genom delning. Dagliljan tillhör inte liljeväxterna och får därför vara ifred för både liljebaggar och kaniner.

... och i kruka

Dagliljor passar utmärkt att odla i stora krukor, tunnor och lådor. Snåla inte med jorden! Välj en lucker, välgödslad U-jord. Så kommer dagliljorna att belöna dig rikligt i många år!

Till snitt

Även om dagliljans enskilda blommor vanligtvis bara är öppna ett dygn, kommer många nya knoppar. Därför passar den även till snitt. I en härlig sommarbukett fortsätter dagliljeblommorna att slå ut under många dagar.

Årets perenn - syfte

Årets perenn utses av Sveriges perennodlare som är en del i den Gröna näringens riksorganisation, GRO.  Syftet med utmärkelsen är att lyfta fram växter med värdefulla egenskaper. De ska vara friska, vackra, härdiga och lättskötta.

Läs mer om daglilja och Årets perenn 2013.

Tidigare artiklar om Årets perenn:

2012 - bolltistel

2011 - blomsterfunkia

2010 - koreansk plymspirea

2009 - gullnattljus

2008 - lungört