Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Perennagruppen

Årets perenn 2012 - bolltistel

Blå bolltistel är den perenn som skapar starkast form och volym i den blå rabatten. Inget ont om riddarsporrar och lupiner men de kommer inte i närheten av den blå bolltistelns fylliga, stadiga växtsätt.

"Bara en tistel", säger en del nedlåtande. Det bär den blå bolltisteln med upphöjt lugn och påpekar att Skottlands nationalblomma är en tistel! Humlor och fjärilar älskar den puderblå klotblomman, vars skönhet varken hotas av starkt solljus, vind, hetta eller torka. Fröställningarna är dessutom fina matförråd för fåglarna på vintern. 

Den blå bolltisteln har perfekt formade stålblå trumpinnar, med lång blomning från juli. Gör sig bra i större grupper men fungerar även som solitär med en låg marktäckare runt.

Bli lite närsynt! Se in i den blå bolltistelns blomstervärld. Det som framstår som tuffa spikklubbor består av hundratals små blommor som stöttar varandra, i skira duvblå sfärer.

Den blå bolltisteln har odlats för sitt prydnadsvärde i Sverige sedan 1600-talet. I slutet av 1700-talet tog europeiska emigranter med sig sina favoritväxter till USA. Därför växer den blå bolltisteln bl.a. i president George Washingtons trädgård i Mount Vernon. Svenske diktaren Erik Axel Karlfeldt planterade blå bolltistel i sin trädgård i Sjugare by, Dalarna. 

Lättskött

Blå bolltistel är härdig och anspråkslös. Den är en torktålig överlevare som har djupt skurna, torniga blad med silvrig undersida. Den trivs i de flesta jordar, kanske bäst i sol och torka, till och med vid en väldränerad husvägg. Även i en bättre trädgårdsjord och lite halvskugga växer bolltisteln bra. Den blå bolltisteln har djupa rötter och därför trivs den inte i trånga krukor. Planterad, ute i friheten i jorden, gör den sig bäst! Den växer svagt under försommaren, nästan i smyg bland andra tåliga perenner. Men mitt i sommaren får den fart och blommar stadigt fram till höst! Hetta och kyla är inget problem för den, men ihållande väta kan knäcka den bästa bolltistel!

Till snitt 

Till och med som avklippt håller den blå bolltisteln huvudet högt och förgyller varje bukett eller torkat arrangemang.

- Grymt användbar till snitt, som en odlare uttryckte det!

Den färska bolltisteln står ofta veckor i vas. Den passar riktigt bra att torka. Klipp den då innan blommorna öppnat sig.

Förena nytta med nöje. Klipp av den första blomningen till vas eller eternell och få ett nytt flor innan frosten.

Sorter:

 'Blue Glow', 120 cm, stålblå

'Taplow Blue', 120 cm, klarblå

'Veitch's Blue', 100 cm, lysande blåviolett 

Årets perenn - syfte

Årets perenn utses av Sveriges perennodlare som är en del i den Gröna näringens riksorganisation, GRO.  Syftet med utmärkelsen är att lyfta fram växter med värdefulla egenskaper. De ska vara friska, vackra, härdiga och lättskötta.

Läs mer om bolltistel och Årets perenn 2012.

Tidigare artiklar om Årets perenn:

2011 - blomsterfunkia

2010 - koreansk plymspirea

2009 - gullnattljus

2008 - lungört