Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Perennagruppen

Årets perenn 2011 - blomsterfunkia

Blomsterfunkian är en klassiker med stora variationer. Den har många användningsområden, allt från att vara ett smycke i den stilrena japaninspirerade trädgården till marktäckare i halvskuggiga och skuggiga lägen, som tålig kontrast till stenar och vatten, i rabatter och som en mjuk följeslagare längs skuggiga stigar?

Trots namnet är det mest för bladens skull vi älskar blomerfunkiorna. De bildar ett färgstarkt broderi i lägen dit solen inte alltid når. De finns i stor variation med blad från gröngult, blågrått till dramatiskt vitbrokigt. Det är i den vandrande skuggan man starkast upplever ljusets skiftningar! Där trivs och regerar blomsterfunkian.

Funkia eller Hosta?

Funkian kallas lika ofta för sitt vetenskapliga namn Hosta. Båda namnen går tillbaka till de växtjägare som fann de ursprungliga funkiorna/hostorna på sina naturliga växtplatser i Japan, Kina och Korea.

Funkian - sen i starten

På våren sticker funkians knopparna nätt och jämnt upp som pennspetsar ur marken. Först lämnar de spelrummet fritt för andra aktörer. Lökväxter som vintergäck, balkansippa, kungsängslilja och narcisser passar perfekt mellan funkiaplantorna. När lökväxterna vissnar ner kommer funkians vackra blad och döljer lökblasten!

Det är ett skådespel när blomsterfunkian reser sig ur marken. Först som starka trumpeter, för att snart breda ut sina generösa blad. Som krona på verket kommer de lavendelblå blommorna i täta klasar. De blommar under sommaren och gör sig även fint i en bukett tillsammans med några funkia- och ormbunksblad. Hösten är vila och ingen betonar det mer än funkian. Då skiftar bladen färg från gyllene till rost, innan de smälter ner likt vattentryck på marken.

Användningsområden

Blomsterfunkian är en växt som tål att planteras antingen som marktäckare eller solitär. Plantera t.ex. den blågrå Hosta Hyacinthina eller gyllene Gold Standard i mängd, för att kontrastera med någon enstaka av de mer dramatiska Aureomarginata, Francee eller Patriot. Eller låt en mindre grupp Hyacinthina lugna ner ett hav av brokiga blad.

Lättskött och frisk

Blomsterfunkian är pålitlig och lättskött. Den har friska blad under hela säsongen. Får den bara någorlunda fuktighetshållande jord och inte utsätts för gassande sol och torka, så ger den mångårig glädje i trädgården. Lägg gärna kompost eller välbrunnen kogödsel runt dina funkior på våren. Alla funkior trivs i halvskugga och skugga. Vissa tål solsken en del av dagen. Se upp med de gulbladiga funkiorna som kan lätt bli brända i starkt solljus.

Årets perenn - syfte

Årets perenn utses av Sveriges perennodlare som är en del i den Gröna näringens riksorganisation, GRO.  Syftet med utmärkelsen är att lyfta fram växter med värdefulla egenskaper. De ska vara friska, vackra, härdiga och lättskötta.

Läs mer om blomsterfunkia och Årets perenn 2011.

Tidigare artiklar om Årets perenn:

2010 - koreansk plymspirea

2009 - gullnattljus

2008 - lungört