Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Perennagruppen

Årets perenn 2010 - koreansk plymspirea

Koreansk plymspirea är en mästare i stil och form. Den runda tuvan är tät och fräsch hela säsongen i både soliga och skuggiga lägen. Årets Perenn 2010 är ett fynd för marktäckning och kanter men också i kruka och som liten, finstämd solitär.

I juni-juli reser sig gräddvita blomvippor över bladverkets jämna halvklotform och når ungefär 30 cm i höjd. Att blomstjälkarna är rödtonade ger extra färg och kontrast. Koreansk plymspirea är skildkönad så han- och honblommor finns på olika plantor. Hanplantor har lite större blomvippor än honplantor. Honplantorna får å andra sidan fina, orangeröda fröställningar på hösten. 

Bladverket är finfördelat med flikiga småblad. Det är lysande grönt fram till hösten då det får vacker höstfärg. Den är ofta sprakande röd, men varierar från gult till mörkt rostrött beroende på planta och läge. Koreansk plymspirea förökas med frö, så varje planta har i någon mån unika egenskaper. Storlek och form är jämn och enhetlig, men när det gäller höstfärgen finns en variation. Något som oftast är en tillgång eftersom det ger planteringarna spännande färgskiftningar. I soliga lägen med väldränerad jord blir också höstfärgen rödare och mer intensiv än i skugga och fuktig jord.

Plymspirea - användningsområden

Plantornas karaktär och flexibiliteten när det gäller växtplats gör att koreansk plymspirea kan användas i en mängd olika sammanhang och miljöer. Den är utsökt som marktäckare av små och stora ytor. Planterar du med 25-30 cm från centrum till centrum på plantorna växer de snart ihop. Koreansk plymspirea är också perfekt som kantväxt i rabatter och till låga infattningshäckar.

Årets perenn - syfte

Årets perenn utses av Sveriges perennodlare som är en del i den Gröna näringens riksorganisation, GRO.  Syftet med utmärkelsen är att lyfta fram växter med värdefulla egenskaper. De ska vara friska, vackra, härdiga och lättskötta.

Läs mer om koreansk plymspirea och Årets perenn 2010.

Tidigare artiklar om Årets perenn:

2009 - gullnattljus

2008 - lungört