Foto: Tatiana Belova / Colourbox

Rara aklejor – om skötsel och sorter

Aklejor är riktigt gamla kulturväxter i Sverige och har aldrig tappat i popularitet. Deras unika utseende gör dem lätta att älska och lika lätta att odla.

Vanligast är den blåvioletta aklejan A. vulgaris, som hos oss är förvildad sen den rymt från gamla gårdar, torp och kloster. Akleja är en kortlivad som perenn men självsår sig ymnigt, och det är lätt att föröka den eller ta tillvara på småplantor. Ytterligare ett 100-tal arter finns i släktet Aquilegia och samtliga kommer från norra halvklotet, en handfull odlas hos oss och har korsats till en uppsjö av sorter.

En akleja blommar vanligtvis först andra året efter sådd, men det går bra att köpa dem i kruka och få blommor direkt. Bladverket är dekorativt i sig med tredelade djupt flikiga och grågröna blad. Plantan är låg och tuvbildande. De går inte att dela och är lite känsliga för omplantering, man lyckas lättast med att flytta småplantor.

Klassiska aklejor som vi är vana vid att se dem, ibland förvildade kring gamla torp och trädgårdar. De självsår sig ofta och man kan lätt ta tillvara på småplantorna. Foto: Colourbox

Placering och skötsel av aklejor

Aklejor trivs praktiskt taget överallt, bara platsen inte är för torr, mager och solen för starkt gassande. De blir extra frodiga i en lerhaltig och lätt fuktighetshållande jord i halvskugga eller vandrande skugga. Härdigheten (A) är mycket god och de kan odlas i hela landet.

När de blommat över kan bladverket ibland bli lite gult och risigt. Då går det bra att klippa bort allt trist, så kommer snart ett nytt friskt bladverk och plantan kan blomma om på sensommaren. Vill man skörda fröer, kan man låta fröställningar stå kvar om man inte vågar chansa på ett andra flor.

Det finns framtagna sorter av aklejor som är fyllda och andra som är enkla, som den rena arten. Man kan få enfärgade och flerfärgade av både de dubbla och enkla. Foto: Motorolka/Oleksandr Kostiuchenko / Colourbox

Skörd och sådd av fröer

Vill man vara säker på att man får rätt sort bör man köpa fröer, för då är de sortäkta. Skördar du fröer från dina egna aklejor kan de ha korsat sig med andra, speciellt om du odlar flera olika nära varandra. Köpta fröer är också oftast köldbehandlade och kan därför sås direkt på försommaren på friland eller i krukor. 

Skördar man egna fröer ska man vara beredd när de mognar, så att inte frökapseln öppnats och skakat iväg dem över rabatten själv. Fröna är mogna när frökapseln skallrar när man skakar på den. Man ser när de första kapslarna börjar öppna sig och kan då plocka in stänglarna för eftermognad eller sätta en pappåse över med snodd.

Fröna gror långsamt och inte alla på en gång. Strö ut dem i den rabatt du vill ha dem, eller så i krukor och placera utomhus i skuggläge och glöm bort dem, så kommer de nästa år. Man kan även köldbehandla fröna i kylskåpet en vecka innan före sådd och sedan så i början av året. 

Aklejor korsförökar sig om man odlar flera olika nära varandra. För att vara säker på att man får rätt sort, bör man köpa fröer eller plantor i handeln. Till höger syns Aquilegia x cultorum 'Danish Dwarf'. Foto: Colourbox

Olika arter och sorter av akleja

Arter och sorter kan skilja sig åt i storlek och blomfärger från vitt, rosa och rött till blåa nyanser, purpursvarta och pastellgula. Det finns även flerfärgade sorter. Aklejors blommor hänger vanligtvis nedåt på upprätta stjälkar, men det finns undantag. 

Vissa arter och sorter har långa sporrar, medan andra aklejor har korta eller inga sporrar alls. Den underbara gula på bilden är en Aquilegia chrysantha. Foto: Colourbox

De flesta aklejor har så kallade sporrar baktill på blommorna och dessa kan variera i längd. Vissa nyare sorter saknar helt sporrar. De rena arterna har enkla blommor, men de fyllda (dubbla) sorterna vinner i popularitet. I Barlow-Serien hittar man de flesta fyllda aklejorna i alla möjliga färger och på höga stänglar. Även höjden på själva plantan kan variera kraftigt från resar på 80 cm till korta dvärgsorter på 25-30 cm.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & handskar från Tegera för endast 179 kr. Köp nu!