Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: fotolinchen

Achillea, röllika, är torktåliga och lättkombinerade perenner

Röllikor är mycket användbara perenner, som vill stå soligt. De är torktåliga och långlivade. Flera olika  sorter finns, och de platta blomkorgarna gör röllikor till ett vackert komplement i rabatter likväl som snittblommor i buketter.

Röllikor har små blommor samlade i flata flockar på upprätta stjälkar över bladverket, som är grönt eller grågrönt. Bladen är finflikiga och påminner om ormbunkens fast mycket mindre och håriga. Det doftar lite kryddlikt när man vidrör bladen.

Rölleka (Achillea millefolium) växer vild hos oss och har vita blommor. Här är en sort med rosa blommor 'Pink Grape' bredvid stäppsalvior. Foto: jcarroll-images

Den rena arten som växer vilt i hela Sverige heter Achillea millifolium – artnamnet översätts enklast till "tusen blad". Blommorna svävar vita över ett grågrönt bladverk, som sprider sig sidleds som en fin matta. Men det finns flera odlingsvärda röllikor med variation i höjd och blomfärg. Samtliga har en lång blomning från juni till september. En annan god egenskap är att rådjur och kaniner inte verkar vara särskilt intresserade av dem.

Röllikors flata blomflockar passar fint att kombinera med andra perenner. Diskar kontrasterar mot ax och storblommande primadonnor som rosor. Foto: fotolinchen

Placering och plantering av röllika

Achilleor är tåliga perenner, speciellt på utsatta lägen där det är torrt och soligt, med mager jord. Därför går det att plantera röllikor där det är en stor utmaning för andra plantor att växa, så som steniga sluttningar, vid gångkanter och nära murar. Placera dem i full sol. Jorden ska vara väldränerad och tvärt om många andra perenner behöver jorden inte vara särskilt näringsrik, men gärna innehålla kalk. Lätta sandjordar är att föredra framför lerjordar. Vanlig planteringsjord duger fint, och du behöver inte gödsla. Röllika kan sättas ut under hela säsongen.

Röllekor är tåligare än de flesta perenner i full sol och väldränerad lätt och näringsfattig jord. Foto: LianeM

Skötsel och användning av röllika

Nyplanterade röllikor vattnas under etableringen, men sen är den rätt tålig och vattnas mer sällan. Man kan klippa ner allt visset på våren. Om dina röllikor av någon anledning blommat över tidigare, kan du testa att klippa ner dem, så kommer en ny blomning.

Achillea millefolium 'Christel' ihop med blå martorn. Vilken färgexplosion!

Ungefär vart tredje år kan man dela plantorna för att föryngra eller föröka. Då gräver man upp rotklumpen och delar den i flera mindre bitar. Det går även bra att ta mindre bitar från kanterna. Röllika är en underbar snittblomma, som står länge i buketten. Du kan också torka den som eternell.

Använd röllikor i buketter. De står länge som snittblommor och är bra att kombinera ihop med andra blommor. Foto: Oleksandr Kostiuchenko (Oleksandr Kostiuchenko (Photographer) - [None]

Användbara arter och sorter av Achillea

Röllika Achillea millefolium – den rena arten har vita blommor och blir ca 60 cm hög. Av denna finns förädlade sorter som 'Cerise Queen', 'Christel' och 'Kelwayi' i djupt cerise nyanser, de röda 'Red Velvet', 'Pomegranate' och 'Paprika', den lila 'Lilac Beauty' och rosa 'Little Susie', samt de vita 'White Beauty' och 'Schneetaler'.

Den starkt ceriseröda röllekan 'Pomegranate'.

Men frågan är om inte de läckraste är 'Salmon Beauty' som varierar från aprikos till laxrosa, eller 'Colorado Mix' och 'Summer Berries' med än mer färgvariation. Gillar man mixer ska man absolut även ta en titt på Summer Fruits-Serien, som finns i tre olika varianter (Carmine, Lemon och Salmon).

'Paprika' är en läcker sort, som man mycket väl kan ha i kruka. Foto: ([None] (Photographer) - [None]

Praktröllikan Achillea filipendulina – har de högsta blomställningarna. Samtliga sorter har breda blomflockar med gula blommor i olika nyanser. 'Parker's Variety' är den mest kända sorten och har guldgula täta blomflockar (120 cm hög).

Praktröllikan 'Parker's Variety' är en gyllengul favorit med sina höga och stora blomflockar.

Röllika-hybrider – flera röllikor är hybrider av olika arter. Bland de populäraste är 'Apricot Beauty' med aprikosens alla vackra nyanser, (60 cm), och 'Terracotta' med behagligt krukorange blommor (70 cm). 'Coronation Gold' är gyllengul precis som namnet antyder (80 cm). Resen (120 cm) 'Helios' (se startbilden) har ljusgula blommor, medan 'Moonshine' har ett gråare bladverk (80 cm), och gråaste bladverket har 'Schwellenburg' (ca 50 cm) . 'Pink Grapefruit' får rosa blommor som bleknar till puderrosa när de blir äldre (50 cm).

'Apricot Beauty' (alt. 'Apricot Delight') har en krämig pastellfärg som passar fint i lila rabatter. Även till rosa rosor. Foto: ZORAN IVANOVIC (ZORAN IVANOVIC (Photographer) - [None]

Bland hybriderna finns Desert Eve-Serien, med alla de färgsorter. Gemensamt för serien är att de får 40-50 cm höga blommor och de kommer igång tidigare än andra röllikor.

'Lachsschönheit' tillhör Glaxy-Gruppen som alla har stora  färgvariationer på samma planta. Foto: vsanderson

Achillea Galaxy-Gruppen är hybrider mellan A. millefolium och Achillea 'Taygetea'. (som har skiftningar från starkt gul till nästan vita blommor). De varierar i höjd från 50-70 cm, och det roliga med sorterna är att det även är stor variation av färgnyansen. 'Fanal' (starkt rosa till ljusrosa) eller 'Lachsschönheit' (ljusrosa och aprikos), ibland även olika färger på samma sort som 'Summer Pastels' (ljusrosa, starkt rosa, vitt och aprikos).