Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

9 Höstnyheter - perenner

Den här hösten bjuder på många nya växter. Vi har plockat ut de mest frestande nyheterna att sätta i jorden nu: uppdatera med nytt i perennrabatten!

1. Luktpion, Paeonia ’Coral Charm’

Persikofärgade vackert skålformade blommor. 80 cm hög. Blommar i maj–juni. Svagt doftande, och härdig i hela landet. (Önskebrunnen.)

2. Ängsnäva, Geranium pratense ’New Dimension’

Blå blommor i maj   –   juni. Rödgröna blad som får en fin höstfärg. 35 cm hög (lägre än många andra ängsnävor). Trivs i sol   –   halvskugga. Zon 4, eventuellt 5. (Solberga blommor.)

3. Prästkrage, Leucanthemum x superbum ’Broadway Lights’

Blommar rikligt med ljusgula blommor. Höjd ca 40 cm. Flerårig och  härdig i hela landet. (Syngenta.)

4. Alunrot, Heuchera ’Crème Brulée’

Bladväxt med en fantastisk färg i orange toner. Alunrot är en växt där bladfärgen står i fokus och just ’Crème Brûlée’ utmärker sig och blir en läcker kontrast i höstplanteringar. Höjd ca 20 cm.

Trivs bäst i soliga till halvskuggiga lägen och gärna i en näringsrik jord som hålls lätt fuktig. Passar både till arrangemang i kruka och rabatt. Klarar rabattlivet fint i södra Sverige men i norr bör man täcka den, särskilt om den odlas i kruka. (Hörnhems.)

5. Höstflox, Phlox paniculata ’Junior Dream’

Foto: Copyright - May only be used in W¿ndel product p

Purpurfärgade doftande blommor med vita inslag. Kompakt växtsätt. Blomtid juli–september. Trivs bäst i sol–halvskugga i fuktig näringsrik jord. Ska vara resistent mot mjöldagg. Höjd ca 50 cm. Härdig i hela landet. (Wändels.)

6. Spansknäva, Geranium endressii ’Wargrave Pink’

Lång och vacker blomning med rosa blommor i juli–september. Växer mer kraftfullt än den vanliga spansknävan. Sprider sig med underjordiska utlöpare, dock inte aggressivt, så det är lätt att hålla den där man vill ha den. Trivs i soligt läge. (Solberga blommor.)

7. Riddarsporre, Delphinium ’Dusky Maiden’

Rosavioletta blommor på höga spiror. Sol–halvskugga. Blomtid ­juli–september. Höjd ca 160 cm. Flerårig och härdig i hela landet. (Wändels.)

8. Riddarsporre, Delphinium elatum ’Excalibur’

En blandning av riddarsporrar i olika färger, från mörkaste blålila till vitt. Alla är från Excalibur-serien och blir ca 150 cm höga. Flerårig och härdig i hela landet. (Syngenta.)

9. Luktpion, Paeonia lactiflora ’Sebastian Maas’

Fyllda, doftande rosa–röda blommor i juni–juli som passar utmärkt till snitt och att torka. Höjd 80 cm. Härdig i hela landet. (Önskebrunnen.)

Här finns fler höstnyheter

Höstnyheter: växter för soligt läge

Höstnyheter: växter för skugga

Höstnyheter: blommande buskar

Höstnyheter: lökväxter

Höstnyheter: rosor och klematis