Myskmadra är en skön marktäckare för skuggigare lägen
En smaragdgrön myskmadra blir snabbt en skön marktäckare, som sägs ge även kirskål en tuff match. Myskmadra är en lättskött perenn för hela landet.
Myskmadra Galium odoratum ingår i familjen måreväxter. En väldoftande näpen liten perenn. Den har smaragdgröna blanka och spetsiga blad som sitter i rosetter efter varandra på den smala stjälken. Vita små stjärnlika blommor kommer i maj–juni. Myskmadran är låg, bara 10 – 30 cm hög. Denna fleråriga växt är mycket lättodlad och är härdig (B) i hela landet i skyddat och väldränerat läge.



Man kan finna myskmadra vildväxande på sina håll i halvskuggiga lundar och skogar. Där fungerar den som en marktäckare. Den frösår sig själv och bildar snabbt en luftig grön matta där den trivs. Den aromatiska doften är svag när plantan är färsk, men framträder starkare när myskmadran torkas. Doften kommer av ämnet kumarin, som används av parfymindustrin.
Läs mer: Perenners härdighet – odlingszonerna för träd och buskar gäller inte
Växtplats och skötsel av myskmadra
Myskmadra trivs i halvskuggigt eller skuggigt läge – aldrig i sol. Jorden ska vara aningen fuktig, väldränerad och gärna kalkfattig. Den klarar sig förvånansvärt på magrare jordmån, men frodas bäst på näringsrik mulljord. Plantera myskmadra som marktäckare i ett woodland, i rabatter under buskar, eller i örtagården. Den fungerar fint ihop med surjordsväxter som rododendron och är snygg bredvid ormbunkar.



Med rotutlöpare och självsådd sprider sig myskmadran effektivt. Det är lättast att hålla efter unga planteringar, då man enkelt kan dra upp dem. Får de växa i ifred i flera år kan rotsystemet dock bli tjockt och ibland kväva andra svagare perenner. Vill du föröka myskmadra kan du gräva upp och dela upp rötterna eller så dem från frön.
Läs även: Bästa marktäckande perennerna för skugga!
Skörda och använda myskmadra
Skörda och torka myskmadra när den börjar blomma. Man kan plocka både blad och blommande stjälkar. "Odor" i artnamnet betyder doft på latin. Därför är det inte överraskande att myskmadran främst används för sin doft – som påminner om nyslaget hö och mandelmassa. Torka den och lägg i påsar, för att få väldoft i linneskåp mot mal, eller torka och häng hela buketter. När myskmadra torkar mörknar den till nästan svart. Torkade blad håller i ca ett halvår.



Det är inte så vanligt att man använder myskmadra till drycker här, men i andra länder används den till teblandningar, vin- och likörkrydda. Glass och bakverk kan också kryddas med myskmadra, men använd med måtta då kumarin i större mängder är giftigt. Färska blad håller sig flera veckor i kylen. Man kan också göra sirap på myskmadra, som håller längre tid i kylen. I Tyskland firar man in våren med en vitvinsdryck kryddad med myskmadra – Maibowle. Testa genom att låta en liten lätt torkad bukett av myskmadra dra upp och ner i en kanna torrt, vitt vin. Efter några timmar i kylskåp är det klart för servering. Tillsätt gärna en skvätt mousserande vin, för en bubblig och frisk upplevelse.
Läs även: Murgröna i trädgården som marktäckare och klätterväxt
Sådd av myskmadra:
Fröer till myskmadra säljs genom flera fröfirmor. Bäst resultat får man om man höstsår myskmadra sent i september–november utomhus. Det går bra att så dem i krukor eller på friland. Så grunt och täck med ett tunt lager grus eller perlit. Man kan även förodla inomhus i kruka. Bästa tid är sensommaren, men du kan testa att lura sådden att det är vinter om du sår andra tider på året, genom att placera sådden i kylskåp ca en månad.
FOTO: Colourbox, IStockphoto