Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: DieterMeyrl

Vilda, vackra och ätliga – 6 Allium värda att börja odla!

Många lökväxter från släktet Allium är både ätliga och fina prydnadsväxter. Här är sex arter som är odlingsvärda i både kökslandet som i rabatten. Och några även i kruka på balkongen eller inomhus. Samtliga av dessa alliumlökar går att hitta förvildade i Sverige.

Gräslök, Allium schoenoprasum

Gräslök, Allium schoenoprasum, har rymt från våra köksträdgårdar.Gräslök, Allium schoenoprasum, har rymt från våra köksträdgårdar.Gräslök, Allium schoenoprasum, har rymt från våra köksträdgårdar.
Gräslök, Allium schoenoprasum, har rymt från våra köksträdgårdar.

Gräslök växer förvildad i Sverige, där den smitit från köksträdgårdar en gång i tiden. Den är inte bara ätbar, utan har stora prydnadsvärden med sina små blomsterbollar, och bildar fina tuvor som gör den bra som kantväxt. Gräslök har sorter i lila, rosa och vitt. Blir 20-30 cm hög. Ju mer man klipper plantorna desto tätare blir den. De är lätta att dela. Tuvorna bör delas vartannat eller vart tredje år för att växa kraftigt. Se till att gräslöken inte torkar ut helt. Funkar fint i kruka och även inomhus.

Kinesisk gräslök, Allium tuberosum

Kinesisk gräslök, Allium tuberosum, har jättefin arom och odlas som gräslök.Kinesisk gräslök, Allium tuberosum, har jättefin arom och odlas som gräslök.Kinesisk gräslök, Allium tuberosum, har jättefin arom och odlas som gräslök.
Kinesisk gräslök, Allium tuberosum, har jättefin arom och odlas som gräslök. Foto: bauhaus1000

Kinesisk gräslök liknar gräslöken och odlas som gräslök, men har platta lite bredare blad. Blommorna skiljer sig också då de är vita och sitter i en flatare flock. Blommar i juli-september med 25-60 cm höga stänglar. Den växer bara som trädgårdsflykting i naturen på sina ställen i södra Sverige, och inte som en vildart. Hela växten har en mild smak av vitlök. Kinesisk gräslök trivs i halvskugga. Den går bra att odla i kruka inomhus.

Köp lökar, knölar och perenner i vår webbutik!

Kvicklök, Allium roseum

Kvicklök, Allium roseum, är en ljuvligt rosa lökväxt.Kvicklök, Allium roseum, är en ljuvligt rosa lökväxt.Kvicklök, Allium roseum, är en ljuvligt rosa lökväxt.
Kvicklök, Allium roseum, är en ljuvligt rosa lökväxt. Foto: Pacotoscano

Kvicklök (syn. rosenlök) är en lågväxande art med söta rosa blommor i glesa tuvor i maj-juni. Sorten är mycket populär i Storbritannien, där den har fått namnet 'Rosy Garlic'. Höjd 25-40 cm. Den vill stå mycket väldränerat, gärna i stenpartier i sol, men kan klara lite skugga. Självsår sig frikostigt, varifrån den fått sitt namn. Hela plantan är ätlig, men ratas av rådjur och gnagare p g a sin starka lökdoft. Kvicklök ska vattnas medan den växer, men när den är i vila under sommaren vill den ha det torrt.

Guldlök, Allium moly

Guldlök Allium moly, en blomsterlök med gula blomflockar.Guldlök Allium moly, en blomsterlök med gula blomflockar.Guldlök Allium moly, en blomsterlök med gula blomflockar.
Guldlök Allium moly, en blomsterlök med gula blomflockar. Foto: Christian Weiss

Guldlöken blir 15-25 cm hög och tuvbildande. Löken blommar i maj-juni med gula 5 cm glesa flockar. Den är anspråkslös och förvildar sig snabbt om den får växa i mullrik jord i lätt skugga. Hela plantan är ätlig och har varit en mycket populär kulturväxt sedan urminnes tider.

Ramslök, Allium ursinum

Ramslök, Allium ursinum, är en riktig trendlök! Här syns blomsterknoppar.Ramslök, Allium ursinum, är en riktig trendlök! Här syns blomsterknoppar.Ramslök, Allium ursinum, är en riktig trendlök! Här syns blomsterknoppar.
Ramslök, Allium ursinum, är en riktig trendlök! Här syns blomsterknoppar. Foto: Hans-Joachim Schneider

Den trendiga vårlöken, ramslök, har verkligen hittat sin väg tillbaka våra woodlands och köksträdgårdar, efter att ha varit vildväxande i södra Sverige i århundraden. Hela plantan är ätlig, men det är framför allt de unga breda bladen som används. Blomstjälken är 15-40 cm hög och bär upp vita, stjärnformade blommor i flock i maj. Ramslök vill ha lätt fuktig och näringsrik mulljord i halvskugga. Trivs den sprider den sig ymnigt, men är känd för att vara lite kinkig. Du kanske får räkna med några försök. Föröka ramslök lättast genom delning.

Skogslök, Allium scorodoprasum

Skogslök, Allium scorodoprasum, har små blommor och bulber på tunna höga strån.Skogslök, Allium scorodoprasum, har små blommor och bulber på tunna höga strån.Skogslök, Allium scorodoprasum, har små blommor och bulber på tunna höga strån.
Skogslök, Allium scorodoprasum, har små blommor och bulber på tunna höga strån. Foto: Christain Weiss

Skogslök (syn. kajp) växer vild på kustnära områden i södra Sverige. Utomlands kan den kallas för rocambole, om du vill googla recept. Blommar i maj-juni med mörkt purpurfärgade blommor i små "missbildade" klot. Bulbillerna är nästan svarta och bildas lite senare i klotet. Bladen är tunna och antingen platta eller remlika. Milda i smaken. Löken är 1-2 cm och skördas som vitlök när bladen börjar vissna. Växten blir svajande hög, ca 40-100 cm beroende på var den växter. Fungerar i sol till halvskugga i mullrik men väldränerad jord. Skogslök går knappt att hitta i handeln, utan enklast att byta till sig i växtforum.

OBS! Det är inte tillåtet att gräva upp plantor och lökar i naturen. Fråga markägaren först. Det går bra att ta fröer och bulber.

FOTO: Colourbox, Istockphoto

Mer om Allium:

Vilda, vackra och ätliga – 6 Allium värda att börja odla!

Allium – lila klotlök för prydnad

Alliumlökar – prydnad i alla rabatter. Stort sortiment i webbutiken!