Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Kerstin Waurick

Tidlösa – den nakna jungfrun som ibland felaktigt kallas höstkrokus

När nästan allt annat blommat över på hösten poppar den vackra tidlösan upp i rabatter och gräsmattor. Den ger nektar åt hösttrötta humlor och stimulerar fruktsättningen hos plommon. Börja odla tidlösa både inne och ute!

Tidlösa eller höstkrokus?

Tidlösa Colchicum autumnale är en lökväxt som allt för ofta förväxlas med krokusar, för att blommorna liknar varandra. Tidlösa blommar från september till oktober, medan de flesta krokusar blommar på våren. Det finns dock höstkrokusar Crocus speciosus, som blommar samtidigt, och man skiljer dem främst åt genom att krokusen bara har tre ståndare medan tidlösan har sex.

Det är först när bladen hos tidlösa vissnat bort på hösten, som blomningen startar. Det är troligtvis därför som den fått sitt smeknamn "nakna jungfrun".

Tidlösa Colchicum kallas ibland för "nakna jungfrun" och höstkrokus.Tidlösa Colchicum kallas ibland för "nakna jungfrun" och höstkrokus.Tidlösa Colchicum kallas ibland för "nakna jungfrun" och höstkrokus.
Tidlösa Colchicum kallas ibland för "nakna jungfrun" och höstkrokus.

Köp höstlökar och knölar enkelt från webbutiken!

Odla och sköta tidlösa

Tidlösa är inte så vanligt i odling, dels för att några arter är känsliga och oftast bara blommar om i de mest gynnsamma zonerna. Vissa av dessa arter kan man gulla med om man kan skapa en torr och varm sommar för lökarna, t ex ett stenparti eller i extrema fall alpinhus. De tåligare tidlösorna går bra att ha på friland och de kan t o m bilda vackra mattor. Tidlösa är värdefull genom sin sena blomning när så lite annat blommar.

Tidlösans blad kommer på våren och vissnar ner under sommaren, för att sedan avlösas med nakna höstblommor.Tidlösans blad kommer på våren och vissnar ner under sommaren, för att sedan avlösas med nakna höstblommor.Tidlösans blad kommer på våren och vissnar ner under sommaren, för att sedan avlösas med nakna höstblommor.
Tidlösans blad kommer på våren och vissnar ner under sommaren, för att sedan avlösas med nakna höstblommor.

Välj en plats för tidlösa där de stora bladen som kommer på våren inte stör. I början är bladen fina och påminner om tulpanens, men under sommaren vissnar de ner och blir fula. Det gäller att hitta bra kombos, något som kan dölja vissnande bladverk, men släppa fram blommorna senare på hösten.

Tidlösa vill ha väldränerad, näringsrik mulljord. Gödsla på våren med välbrunnen kompost. Sätt lökarna djupt, ca 20 cm, då de har långa, tunna blomskaft som lätt välter omkull.

Tidlösa kan blomma utan jord. Sätt löken på ett fat inomhus.Tidlösa kan blomma utan jord. Sätt löken på ett fat inomhus.Tidlösa kan blomma utan jord. Sätt löken på ett fat inomhus.
Tidlösa kan blomma utan jord. Sätt löken på ett fat inomhus.

Tidlösa kan blomma utan jord inomhus

Om man ställer en lök från tidlösa på ett fat, så kommer den att blomma utan jord och vatten! Man kan göra väldigt vackra arrangemang på detta sätt t ex i glaskupor. Direkt efter blomningen kan man gräva ner löken, så att den kan komma igen nästa år.

Det finns flera arter och sorter av tidlösa. Här: 'The Giant', 'Album' och 'Albuplenum'.Det finns flera arter och sorter av tidlösa. Här: 'The Giant', 'Album' och 'Albuplenum'.Det finns flera arter och sorter av tidlösa. Här: 'The Giant', 'Album' och 'Albuplenum'.
Det finns flera arter och sorter av tidlösa. Här: 'The Giant', 'Album' och 'Albuplenum'.

Tidlösa – odlingsvärda arter och sorter

Lökarna köper man på hösten i välsorterade plantskolor eller från nätet. De vanligaste namnsorterna är från arterna Colchicum autumnale och prakttidlösa Colchicum speciosum.

Liten nättidlösa C. x aggrippinum, har tydligt rutiga blommor i rosa nyanser. Blommar i oktober. Känslig och endast härdig i de gynnsammaste lägena.

Byzantinsk tidlösa C. x byzantinum, har ljusvioletta blommor med smala kronblad. Höjd 15 cm.

Tidlösa Colchicum autumnale blommar i september-oktober. Höjd 15-20 cm. Den rena arten har ljuslila enkla blommor. Sorterna 'Album' och 'Alboplenum' är vitblommande, den senare är dubbel. 'Pleniflorum' (alt. 'Roseum Plenum') har fyllda rosa blommor. Härdiga i större delen av Sverige.

Prakttidlösa C. speciosum, börjar blomma senare än autumnale i slutet av september-oktober. Höjd 30 cm. Blommorna är rosalila. Även prakttidlösa har en vit sort, 'Album'. En tålig art som är härdig i nästan hela Sverige. Sorten 'Steven' är en stadigare tidlösa, som blommar redan i början på september med violetta blommor med vit mitt.

Ruttidlösa C. variegatum har också rutiga blommor, men här är de mer lila än rosa. Lägre sort, ca 10 cm, men vida öppna blommor. Känslig och endast härdig i de gynnsammaste lägena.

Den underbara hybrid-tidlösan 'Waterlily' som liknar en näckros.Den underbara hybrid-tidlösan 'Waterlily' som liknar en näckros.Den underbara hybrid-tidlösan 'Waterlily' som liknar en näckros.
Den underbara hybrid-tidlösan 'Waterlily' som liknar en näckros.

Colchicum-hybrider (som funkar i stora delar av Sverige):

'Autumn Queen' – med enkla purpurvioletta blommor.

'Lilac Wonder' – har praktfulla stora lila blommor.

'The Giant' – en högre tidlösa, med lila enkla svagt skålformade blommor som har ett vitt centrum. Höjd 15-20 cm.

'Waterlily' – dubbelblommande rosa tidlösa, som liknar en näckros. Höjd 10 cm.

'Violet Queen' – med mörkrosa blommor med vita ränder som strålar ut från mitten.

Tidlösan är giftig

En liten varning är på plats för hela plantan, men mest fröna, av tidlösa innehåller den giftiga alkaloiden colchin. Colhin kallas ibland för "vegetabilisk arsenik", då det är lika giftigt. Det är ovanligt med förgiftningar hos barn, men man kanske ska vara försiktig med hundvalpar kring tidlösa, samt med inomhuskatter om man driver plantor inne. Läs mer om symptom på Giftinformationen.

Tidlösa i sin naturliga miljö. Även i Sverige har den på sina håll spritt sig från trädgårdar.Tidlösa i sin naturliga miljö. Även i Sverige har den på sina håll spritt sig från trädgårdar.Tidlösa i sin naturliga miljö. Även i Sverige har den på sina håll spritt sig från trädgårdar.
Tidlösa i sin naturliga miljö. Även i Sverige har den på sina håll spritt sig från trädgårdar.

Supertipset: plommon + tidlösa = sant!

Ämnet colchicin, även det giftigt, återfinns i tidlösans lökar. Gift är inte enbart av ondo – förutom försöksanvändning inom cancerbehandling, har colchicin använts inom växtförädling. Trädgårdsmästare har länge använt sig av knepet att plantera tidlösa under fruktträd för att stimulera fruktsättningen. Speciellt under plommon och körsbär i gamla fruktträdgårdar kan man därför hitta mattor av tidlösa.

FOTO: Colourbox, Istockphoto