Spara amaryllis och andra jullökar till nästa år!

Amaryllisen sjunger på sista versen. Julen är slut men förhoppningsvis inte julens alla lökar, som hyacinter, liljekonvaljer och tazetter. Det är lätt att förhasta sig och slänga alla julblommor som har blommat men det finns ett liv efter julen. Så här sparar man jullökarna.

Spara amaryllislökar till nästa år

När amaryllisens blommor har vissnat tar du bort blomstängeln och sköter amaryllisen som en vanlig krukväxt. (Det går bra att avlägsna de trista bruna kronbladen tidigare.) Den bör med andra ord både vattnas och gödslas, men inte så ofta. Amaryllis och andra jullökar gillar inte att stå blöt jord, så låt jorden torka upp mellan vattningarna. Sätt gärna ut amaryllisen under sommaren där det är soligt och varmt.

I augusti och september kan du dra ner på vattningen, och sluta vattna när stängeln har vissnat ner helt. Nu får löken en viloperiod och kan flyttas in till en mörk och sval plats, där det är frostfritt. Ta fram amaryllislöken igen i början av november. Plantera om den i ny näringsrik jord, för en ny spännande blomperiod. Läs mer om att odla amaryllis!

Spara amaryllislökarna och andra jullökar. Släng dem inte!

Spara hyacinter och andra jullökar

Det kan löna sig att spara på hyacinter, liljekonvaljer och tazetter. Tulpanlökar är så hårt drivna och billiga, att det inte är någon idé att kämpa. Låt jullökarna vissna ner helt när de blommat över. Du fortsätter att vattna dem försiktigt tills de dragit sig tillbaka. Låt sedan jorden torka upp. Lyft upp lökarna försiktigt ur jorden och förvara dem mörkt, torrt och svalt. De kan planteras ut till våren eller hösten i rabatter igen.

Experimentera med att sätta ut jullökarna i trädgården efter blomning om du kommer åt att gräva under snön (snön kan ofta isolera och skydda från tjäle). I vissa fall kan jullökar blomma om till sommaren och kommer i så fall tillbaka från år till år. Men då med lite glesare blommor på stängeln.

Mer om amaryllis:

Amaryllis – så ska man sköta och driva julens primadonna!

Driva Amaryllis till jul

Inga blommor på amaryllisen!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & handskar från Tegera för endast 179 kr. Köp nu!