Snödroppar är tidigaste vårtecknet – så odlar du dem!

I februari börjar snödropparna sträcka sina blad över snön i de sydligare delarna av landet. En av de tidigaste hoppen att det trots allt kommer en vår. Snödroppar sätts på hösten för blomning nästa år.

Snödroppar kallas på engelska för "early birds" (tidiga fåglar), men det vetenskapliga namnet för deras släkte är mycket mer sofistikerat – Galanthus. Namnet kommer från grekiskans gala (mjölk) och anthos (blomma), vilket syftar till en mjölkvit blomma. Artnamnet nivalis, som är den vanligaste snödroppen, betyder "växer vid snö". Snödroppar blommar vanligtvis från februari till april, och de blir mellan 10 – 20 cm höga.

Snödroppar blommar i frebruari till april, en av de tidigaste blommorna på året.

Det finns mer än 75 arter i släktet, men de två största i trädgårdssammanhang är snödroppe Galanthus nivalis och turkisk snödroppe G. elwesii. Den sistnämnda är mer bredbladig och kraftigare. På marknaden har det börjat bli vanligare att man även kan hitta dubbel snödroppe G. nivalis f. pleniflorus och stor snödroppe G. x grandiflorus. Till synes ser arterna först likadana ut, men böjer man sig ner och tittar närmare på dessa raringar, så ser man att de kan ha olika teckningar i grönt och gult, eller vara fyllda, beroende på sort och art. De kan även variera i höjd och bladstorlek. Vissa blad kan vara bredare och andra smalare.

Det finns mängder av snödroppar. Samlare "galantofiler" tar ständigt fram nya sorter och hybrider.

Plantera snödroppar så här:

Vill du njuta av de första blommorna som blommar i trädgården, planterar du dessa små skönheter på hösten. Små blomlökar ska planteras tre gånger så djupt som lökens storlek. Tänk på att små lökar, som snödroppar, snabbt torkar ut. Köp dem därför tidigt på hösten och sätt dem i jorden så snart som möjligt. De kan planteras i soliga till halvskugga lägen (men vill gärna ha sol när de kikar fram) – tänk lundar, där trädens bladverk skuggar lätt på sommaren, men släpper in ljus på vårvintern, så är du hemma. Snödroppar är anspråkslösa vad gäller jord, så länge den är väldränerad, och bäst trivs de om jorden är mullrik, så att den är aningen fuktighetshållande på högsommaren.

Sätt lökarna tidigt på hösten, så hinner de inte torka ut. Snödroppar kan även planteras på våren från förodlade krukor.

Tips: Har man inte hunnit sätta snödroppar på hösten, går de att köpa krukodlade på våren med. Då kan du plantera ut hela innehållet. Det går även att dela ruggar med snödroppar direkt efter blomning för att få fler.

Läs mer: Så förökar du snödroppar genom delning.

Sätt mängder av snödroppar och låt dem föröka sig i vilda mattor. Annars går de även bra att ha i kruka.

Intressanta fakta om snödroppar:

Blomman av en snödroppe ser vit ut, men den är faktiskt färglös. När du klämmer på en kronblad blir den genomskinlig. Detta beror på att de små luftbubblorna som speglar ljuset har försvunnit.

En snödroppssamlare kallas lekfullt för galantofil.

Visste du att snödroppar doftar som honung? Denna doft kommer från insekter som samlar pollen från blommorna.

Snödroppar kan generera egen värme upp till 10 ° C. Detta för att smälta snön runt plantan.

Snödroppar är bra lökar för naturalisering. De producerar fler lökar varje år, och sprider sig även genom självsådd.

Läs även: Gammaldags vårlökar som bildar lättskötta blomstermattor

Foto: iBulb