Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Plantera vårens lökar på hösten!

Hösten är bästa tid för att plantera vårens blomsterlökar. Det ultimata för de flesta lökarna är att komma ner i jorden så snart som möjligt efter att du köpt dem, även om man kan plantera tulpaner ända fram till att tjälen kommer.

Plantera de små vårlökarna så fort som möjligt

Narcisser (påsk- och pingstliljor) och sorter med små lökar (till exempel snödroppar och vintergäck) ska planteras så ­tidigt som möjligt på säsongen, senast under september. Narcisser behöver tid att rota sig för att klara vintern. De små lökarna mår inte bra av att ligga och torka, varken hemma hos dig eller i butiken.

Tulpaner däremot kan du plantera så länge det går att gräva i jorden. Därför kan du passa på att fynda och frossa i tulpanlökar vid utförsäljningar.

Dags för höstplantering – köp dina vårlökar i webbutiken!

Så här planterar man vårlökar:

Ett lökjärn kan underlätta vid planteringen av vårlökar.Ett lökjärn kan underlätta vid planteringen av vårlökar.Ett lökjärn kan underlätta vid planteringen av vårlökar.
Ett lökjärn kan underlätta vid planteringen av vårlökar. Foto: Theressia Köhlin

Hur djupt man ska gräva ner olika lökar brukar stå på förpackningen, men generellt ska gropen vara 3x  lökens diameter. En lök som är 3 centimeter hög ska därmed läggas i en grop som är 9 centimeter djup. Det är bättre att du planterar lite för djupt och får en något senare blomning än att du planterar för grunt och riskerar att löken fryser.

I gropen vill löken vila på lite luckrad jord som den lätt kan rota sig i. Det är viktigt att rötterna inte blir hängande i luften. Använder du ett vass lökpinne för att göra planteringshål, kan du hälla i lite jord i hålet för att fylla ut luftrummet som uppstår i spetsen, innan du lägger i löken.

Gödsla med benmjöl i samband med planteringen.Gödsla med benmjöl i samband med planteringen.Gödsla med benmjöl i samband med planteringen.
Gödsla med benmjöl i samband med planteringen. Foto: Theressia Köhlin

Om lökarna är tänkta att stå kvar på samma ställe under flera år, kan du med fördel blanda lite benmjöl i jorden vid planteringen.

Om lökarna ska tas upp efter blomning för att förvaras på annat ställe, kan man använda en lökkorg.

Använd en lökkorg om du vill kunna plocka upp lökarna när bladen börjar vissna.Använd en lökkorg om du vill kunna plocka upp lökarna när bladen börjar vissna.Använd en lökkorg om du vill kunna plocka upp lökarna när bladen börjar vissna.
Använd en lökkorg om du vill kunna plocka upp lökarna när bladen börjar vissna. Foto: Theressia Köhlin

Tips: Plantera blomsterlökar som blommar tidigt där du rör dig i trädgården under vinterhalvåret, så att du verkligen får njuta av dem.

Gå Allt om Trädgårds kurser online – smidigt och kul!

Mer om höstplantering här:

Planteringsdjup för olika växtgrupper – så djupt ska du plantera!

Höstplantering - bästa tipsen!

5 No-no för höstplantering!

8 fyndtips för höstväxter!

Plantera perenner, buskar och träd så här!