Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: schnuddel

Pärlhyacinter ger näpna vårblommor i kruka och på friland!

Pärlhyacinter är bland de tidigaste blomlökarna som blommar på våren. De näpna små skönheterna går att odla både i kruka och direkt i rabatterna. Hinner man inte sätta dem på hösten går det ofta att hitta dem färdigdrivna i kruka i blomsterbutikerna.

Pärlhyacinter kallas på engelska för Grape Hyacinth – översatt vindruvshyacint – ett bra beskrivande namn. Blomsamlingen ser verkligen ut som ett miniatyr av en druvklase. En samling pärlor på skaft är också beskrivande för dessa eleganta små skönheter, som symboliserar ödmjukhet och blygsamhet. Man måste nämligen gå ner på knäna för att beundra dem. Muscari är det vetenskapliga namnet, vilket hänvisar till mysk, på grund av doften som vissa arter producerar.

Pärlhyacinter finns i flera färger – olika nyanser av blått, lila, vit och rosa. Här sorterna 'Pink Sunrise' och 'Blue Magic'.Pärlhyacinter finns i flera färger – olika nyanser av blått, lila, vit och rosa. Här sorterna 'Pink Sunrise' och 'Blue Magic'.Pärlhyacinter finns i flera färger – olika nyanser av blått, lila, vit och rosa. Här sorterna 'Pink Sunrise' och 'Blue Magic'.
Pärlhyacinter finns i flera färger – olika nyanser av blått, lila, vit och rosa. Här sorterna 'Pink Sunrise' och 'Blue Magic'.

Pärlhyacinter är tuffa och kan klara frost bra, men det finns exotiska arter och sorter som inte går att odla i hela landet. Pärlhyacinter är viktiga vårblommor för övervintrande humlor och fjärilar som behöver nektar tidigt på våren.

Dröm i vitt! Plantera pärlhyacinter i kruka eller direkt i rabatten. Det går bra att samplantera med andra vårblommande växter.Dröm i vitt! Plantera pärlhyacinter i kruka eller direkt i rabatten. Det går bra att samplantera med andra vårblommande växter.Dröm i vitt! Plantera pärlhyacinter i kruka eller direkt i rabatten. Det går bra att samplantera med andra vårblommande växter.
Dröm i vitt! Plantera pärlhyacinter i kruka eller direkt i rabatten. Det går bra att samplantera med andra vårblommande växter.

Om du vill njuta av pärlhyacinter planterar du dem tidigt på hösten. Små lökar torkar snabbare in är exempelvis tulpaner, så sätt dem så snart du kan. Plantera pärlhyacinterna i en mullrik, väldränerad och näringsrik jord. De trivs i soliga till halvskuggiga lägen, och passar i stenpartier, under glesa lövträd eller i framkanten av buskage och rabatter.

Bredbladig pärlhyacint M. latifolium har tvåfärgade blomsamlingar, och den armeniska pärlhyacinten 'Blue Spike' har fyllda blå blommor.Bredbladig pärlhyacint M. latifolium har tvåfärgade blomsamlingar, och den armeniska pärlhyacinten 'Blue Spike' har fyllda blå blommor.Bredbladig pärlhyacint M. latifolium har tvåfärgade blomsamlingar, och den armeniska pärlhyacinten 'Blue Spike' har fyllda blå blommor.
Bredbladig pärlhyacint M. latifolium har tvåfärgade blomsamlingar, och den armeniska pärlhyacinten 'Blue Spike' har fyllda blå blommor.

Odla pärlhyacinter i kruka

Det går utmärkt att odla pärlhyacinter i kruka. Krukorna kan ställas ute eller stå inomhus. Inomhus vill de stå så ljust som möjligt, så att de inte blir långa och rangliga. Man vattnar dem sparsamt i kruka, och kan ge dem lite näring om man vill behålla dem till nästa säsong. Plantera då ut dem efter blomning, när jorden reder sig.

Persiska pärlhyacinterna 'White Magic' och 'Blue Magic' doftar musk. Pärlhyacinter är tidiga och bidrar till nektar åt humlor och fjärilar.Persiska pärlhyacinterna 'White Magic' och 'Blue Magic' doftar musk. Pärlhyacinter är tidiga och bidrar till nektar åt humlor och fjärilar.Persiska pärlhyacinterna 'White Magic' och 'Blue Magic' doftar musk. Pärlhyacinter är tidiga och bidrar till nektar åt humlor och fjärilar.
Persiska pärlhyacinterna 'White Magic' och 'Blue Magic' doftar musk. Pärlhyacinter är tidiga och bidrar till nektar åt humlor och fjärilar.

Förökning av pärlhyacinter

Blomsterlökarna är tacksamma och förökar sig, om man lämnar dem ostörda. Då kan de komma att naturalisera sig och öka i antal för varje år. Själva plantan växer till en blygsam höjd på 10-25 cm och varje liten lök producerar oftast mer än ett kluster av blommor. De bildar ruggar med sina sidolökar. Dessa ruggar kan man dela vart fjärde år och sätta ut på flera ställen för att hjälpa till med spridningen.

Samplantera gärna pärlhyacinterna med andra vårblommor, som här balkansippa (Anemone Blanda).Samplantera gärna pärlhyacinterna med andra vårblommor, som här balkansippa (Anemone Blanda).Samplantera gärna pärlhyacinterna med andra vårblommor, som här balkansippa (Anemone Blanda).
Samplantera gärna pärlhyacinterna med andra vårblommor, som här balkansippa (Anemone Blanda).

Tips för pärlhyacinter:

Om du vill ha en härlig doft av musk i din trädgård, välj någon av dessa sorter: armenisk pärlhyacint Muscari armeniacum 'Blue Spike', persisk pärlhyacint M. aucheri 'Blue Magic', pärlhyacint M. botryoides 'Album', gul muskhyacint M. macrocarpum 'Golden Fragrance'.

Har du ingen trädgård eller inte hunnit sätta pärlhyacinter på hösten? Det gör inget eftersom de flesta sorter (Muscari Armeniacum är den vanligaste) kan planteras och köpas i krukor.

För en iögonfallande färgprakt på våren – plantera i grupper om 25 pärlhyacintlökar nära varandra.

Pärlhyacinter är fina i samplanteringar med andra vårblommor. Testa med balkansippa Anemone blanda, gyllenlack Erysimum cheiri, förgätmigej Myosotis eller penséer.

FOTO: iBulb, IStockphoto