Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: iBulb

Papegojtulpaner – svulstiga tulpaner med extra allt!

Papegojtulpaner har hyllats sedan 1600-talet. Men hur startade trenden och varför är vi fortfarande så förtjusta i dessa maffiga tulpansorter?

Papegojtulpaner historiskt

Papegojtulpan Tulipa gesneriana (Papegoj-Gruppen) omfattar sent blommande tupansorter med förvridna och fransiga blommor. På 1600-talet var papegojtulpaner föremål för många målningar. Människor var helt galna i dessa blommor 1665 – alla ville ha dem! Och varför inte? En papegojtulpan är ett fantastiskt levande konstverk, den ena mer extravagant än nästa.

Papegojtulpanen ''Weber's Parrot' med andra rosa tulpaner och löjtnantshjärtan. Till höger 'Super Parrot'. Foto: iBulb

Även efter sin högsta blomning, när de börjar vissna lämnar de ett vackert intryck. Det är inte konstigt att de namngavs efter en så färgad fågel – papegojan. Även om de finns i alla tänkbara soliga färger är det förmodligen de flerfärgade sorterna som pockar på mest uppmärksamhet. Ytterligare en intressant egenskap är att alla blommor visar mer eller mindre inslag av grönt på hyllebladen.

'Black Parrot' tillsammans med förgätmigej. Sorten 'Libretto' har krämiga färger med strimmor av grönt. Foto: iBulb

Egenskaper hos papegojtulpaner

Papegojtulpanerna är faktiskt en trevlig liten gåva från moder natur. Detta beror på att deras bisarra blomformer inte är resultatet av mänskliga korsningsasträngningar, utan förekommer som spontana mutationer av en vanlig tulpan. Sorterna är kända för sina imponerande blommor som kan nå en diameter av 12 centimeter. Ståndarna är kontrasterande svarta. Deras kronblad är vridna eller har djupt kantade marginaler och är ofta två- eller trefärgade, med flammade strimmor eller en kaotisk blandning av färger.

'Estella Rijnveld' en slående papegojtulpan med sina rödvitrandiga blommor. Till höger 'Cracker'. Foto: iBulb

Skötsel och plantering av papegojtulpaner

Dessa primadonnor brukar dyka upp senare än andra tulpaner. Men det är väl värt väntan, och man kan med fördel använda dem för att förlänga tulpansäsongen i rabatterna. Lökarna planteras från september och ända fram till december, så länge jorden är bar och grävbar. Var noga med att ge dem en plats i full sol eller delvis skugga. De fungerar i de flesta jordar, så länge det är väldränerat. När deras långa eleganta stammar når höjder på upp till 50 centimeter kommer deras blommor strax att slå ut. Solens värme hjälper knopparna öppna sig långsamt och avslöja större och större kronblad i bländande färger.

'Apricot Parrot' har smarriga färger i aprikos, vitt och grönt. Papegojtulpanen 'Mysterious Parrot' ger fantastiska lila fransiga blommor med gröna strimmor. Foto: iBulb

Blommar papegojtulpaner om?

Papegojtulpaner ger mest första året. Du kan vara glad om några blommar om nästa år. För större chans att få omblomning kan man ge lite lökgödsel eller benmjöl vid planteringen. Efter blomning kan man skära av fröställningen, men bladen måste få vissna ner helt innan de tas bort, så att näringen kan återgå till löken. För att säkra återkommande blomning bör du plantera nya varje höst.

'Gemma' sort med rosa nyanser. Papegojtulpanen 'Flaming Parrot' lockar ögonen till sig med sina gula och röda ränder med gröna strimmor. Foto: iBulb

Plantera gärna många lökar för att plocka. De är utmärkta snittblommor och tulpaner som håller länge. Papegojtulpaner trivs även fint i krukor. Sätt dem tre gånger lökens storlek på djupet.

Foto och fakta: iBulb