Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lyckas med tulpaner!

Det är inte så värst svårt att odla tulpaner. Men det är trist när man väntat hela vinterhalvåret om de inte skulle poppa upp. Här är tipsen för hur du lyckas på bästa sätt.

Välj tulpanlökar med bra kvalitet

Tulpanlökarna ska se stora och friska ut. Ju större lökar ­desto mer kraftfull blomning. Men storleken varierar inte bara med kvaliteten utan också mellan olika tulpaner. Vilda ­arter kan dock ha lökar som inte är större än ett par centimeter.

Tips: Vill du vara säker på att du får rikligt återkommande tulpaner som även sprider sig ska du välja botaniska tulpaner.

Beställ vårlökar smidigt från webbutiken!

Plantera tulpaner så här:

Plantera helst tulpanlökarna på en solig plats med väldränerad, mullrik och näringsrik jord. Tulpaner kan odlas i hela ­landet, så länge jorden inte är för kompakt, blöt och kall. Tulpaner kan planteras ­senare än de flesta andra vårlökar. Det går bra under hela hösten så länge det går att gräva i jorden. Men för att de ska hinna rota sig bör de planteras åtmin­stone före jul.

1. Gräv en grop med en mindre spade eller ett lökjärn.

2. Sätt ner löken med den spetsiga delen upp, så att rotkakan i botten kommer neråt. Sätt den tre gånger så djupt som den är hög, och med 15 cm mellanrum.

3. Vattna och gödsla med benmjöl i samband med ­planteringen.

Skötsel av tulpaner

Ge organisk gödsel och blodmjöl när lökarna är på väg upp på våren. Gör gärna om det ännu en gång runt midsommar. Det ger dem en bättre start inför nästa år.

Efter blomningen ska bladen få vissna ner i lugn och ro, så att näringen går tillbaka till löken. Bryt gärna av blomstjälken när kalkbladen trillat av. Att bilda frö tar annars onödigt mycket energi från löken.

FOTO: Colourbox

Köp dina blomsterlökar från webbutiken!

Mer om vårlökar och tulpaner:

Lyckas med tulpaner!

Plantera vårlökarna på rätt djup

Gammaldags vårlökar som bildar lättskötta blomstermattor