Foto: unknown

Lyckas med dahlia – från förodling på våren till vinterförvaring

Visserligen kan dahlior inte övervintra i jorden i vårt klimat och vill man spara sina dahliaknölar gräver man upp dem och förvarar knölarna frostfritt under vintern. Men det är väl värt att odla dessa i övrigt lättskötta sommarblommor för deras underbara långa blomning, som varar ända in till frosten.

Förkultivering av dahlior

Knölarna går inte att plantera ut innan risken för nattfrost är över, och kan lätt torka om man inte har en bra förvaring hemma. Då kan man börja att förkultivera dem. Det kan man även göra med dahliaknölar som man vill väcka efter vinterförvaringen. Man vinner en blomtid på ca 2-3 veckor tidigare än om de sätts ut direkt i rabatten. En annan anledning till att förodla är att plantan hinner växa till sig lite och få ett förskott mot sniglar och snäckor som älskar de späda skotten.

Dahliaknölarna ska vara spänstiga och får inte ha torkat och skrumpnat in när du väljer dem i butiken. Foto: This content is subject to copyright.

Var noggrann när du väljer dahliaknölar i butiken. De får inte vara uttorkade och skrumpna, då har de legat för länge. Välj de som är fasta och gärna visar "ögon" (små toppar på knölen där skotten kommer att växa ut).

Förodla dahliaknölarna i stora tråg eller i enskilda krukor. Foto: Richard Griffin

Så förkultiverar man dahlior:

1. Fyll en stor kruka eller hink med planteringsjord (gärna sandblandad torvjord).

2. Sätt i knölarna försiktigt. De ska stå grunt.

3. Vattna sparsamt. Jorden ska bara precis hållas lite fuktig men inte blöt.

4. När risken för nattfrost är över kan man sätta ut dahlian i rabatten (eller så kan den fortsätta att växa i krukan).

Dahlior är lättskötta och vill ha jämn vattning under sommaren. Foto: This content is subject to copyright.

Skötsel av dahlia

När du planterar ut dina dahlior på friland kan du tillsätta lite kogödsel från påse längst ner i planteringsgropen. Plantera ca 10 cm djupt, avstånd 50 – 75 cm beroende på hur höga de blir. Näringsvattna några gånger under säsongen fram till blomningen, sen börjar de sin avmognad inför vintervilan. Jämn vattning är viktigt, speciellt om de växer i kruka. Vill man få buskigare plantor kan man toppa dem när de blivit ca 15-20 cm höga. Riktigt höga dahlior kan behöva bindas upp mot en stödpinne. Det är enklast att placera den på plats redan vid planteringen, så att man inte riskerar att skada knölarna.

Överblommat tas bor under helt säsongen. Det förlänger blomningen och förhöjer hela utseendet på plantan. Ta sedan upp knölarna efter första nattfrosten och förvara dem på en frostfritt plats till nästa vår, gärna i en luftig låda fylld med torvmull.

Dahliasläktet har en av de största variationerna av färger och former på blommorna. Foto: This content is subject to copyright.

Odla dahlia i kruka

Välj stora krukor som står stabilt. Allra bästa jordkombinationen är en välgödslad urnjord underst och en lättare, sandblandad jord överst (såjord eller kaktusjord kan funka). Passa noga med vatten och ge näring regelbundet under sommaren. I övrigt följer du samma skötselråd som ovan. Mer om dahlior i rabatter och sköna kombinationer i kruka.

Övervintra dahliorna när frosten kommer

Dahlians knölar klarar inte våra kalla och fuktiga vintrar ute. Då gräver man upp knölarna och övervintrar dahliorna inomhus. De vill ha det frostfritt, mörkt och svalt – ett garage eller källare brukar funka fint. Knölarna läggs i torv, spån eller sand för att hålla rätt fuktighet och inte torka ut helt, men inte heller mögla. Odlar man dahlia i kruka, behöver man inte gräva upp knölarna, utan kan vinterförvara hela krukan. Till våren förodlar man dem igen.

FOTO: Colourbox, IStockphoto