Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: W.H. Zandbergen / iBulb

Fantastiska liljor i kruka – inspiration och skötselråd

Odla liljor i kruka är inte bara vackert utan praktiskt. Man tar fram dem när de är på sin höjdpunkt av blomning och kan ställa undan dem när de vissnar ner. Det är även lättare att hålla koll på liljebaggarna.

Egentligen behöver man inte ha en större kruka då liljelökarna inte har så djupa rötter, men ibland vill man plantera in andra växter i krukan. Ett annat skäl till att välja en större och stabilare kruka är tyngden. Liljor blir långa och man vill inte att krukan ska välta. Välj gärna en kruka med dräneringshål, för att överskottsvatten ska kunna rinna igenom. Liljor gillar inte att stå i blöt jord. Ett lager lecakulor i botten eller grus håller också krukan på plats.

Använd jord som är anpassad efter den sorts liljor du odlar. De flesta liljor föredrar en mullrik jord, med sand och lövkompost. Hellre en neutral eller lätt sur jord (lågt pH) än en kalkrik lerjord. Köper du färdig jord på påse går det bra att använda urnjord, blomjord, citrusjord eller planteringsjord. 

Använder man stora krukor eller lägger något tungt i botten välter inte liljorna lika lätt. Foto: IBulb

Plantera liljor så här:

1. Fyll krukan med jord (ev. bottna med lecakulor).

2. Gör planteringshål för liljelökarna. Sätt lökarna på ett djup av 10-15 cm och lika brett emellan. , ungefär tre gånger sin storlek.

3. Täck lökarna med jord.

4. Vattna igenom och ställ ljust.

5. Sätt gärna ett lager ljus sand överst på ytan.  

Liljelökarna sätts på ett djup av 10-15 cm, ungefär tre gånger sin storlek. Undantaget är madonnalilja Lilium candidum, som vill planteras grundare med löken nära ytan. Lökarna bör inte stå för tätt, för det ska finnas luft och ljus emellan när liljorna växer upp. Följ planteringsråden för respektive lilja – det brukar rekommenderas runt 10-15 cm även här. 

De flesta jordar går bra till liljor, så länge de är mullrika och lätta att gräva i. Foto: IBulb

När ska liljelökar planteras?

Vill man förkultivera liljelökarna kan man göra det några veckor tidigare. Då har de kommit en bit på vägen när det är tillräckligt varmt att flytta ut dem. Placera då krukan i ett uterum eller garage som håller temperaturen 6-8 grader, och öka till sakta till 15-16 grader under vårkanten. När frostrisken är över ställer man ut dem. Med det sagt går det lika bra att plantera dem direkt ute i kruka, när frosten är över.

Tips: Om du inte kan plantera dina liljelökar omedelbart efter köpet, går det bra att förvara dem på en sval, mörk plats som i kylskåpet. 

Plantera liljekrukor med en veckas mellanrum, så kan du förlänga blomningen. Foto: Ibulb

Lura liljebaggarna

Liljebaggar är röda avlånga skalbaggar, som är liljornas främsta fiende. Man hittar dem gnagandes på blad och stjälkar. Kläm dem direkt när du ser dem. De har en tendens att släppa taget och trilla ner i jorden när man jagar dem. Ett trick är att ha ett tunt lager ljus sant på jordytan – då syns de bättre. Sanden hjälper även till att förhindra röta på stjälkbasen.

Skötsel av liljor

Gödsla liljorna varannan vecka under sommaren med flytande växtnäring, följ instruktioner på flaskan. Höga liljor kan behöva bindas upp, även om de flesta stjälkar är rätt stabila. 

Övervintra asiatiska och orientaliska liljor frostfritt. Foto: IBulb

Övervintra asiatiska och orientaliska liljor

Man kan ta in lökarna för vinterförvaring eller ta in hela krukan. Där de förvaras måste det vara frostfritt. Alternativt kan man isolera krukan rejält där det är milda vintrar. Det finns de som gräver ner krukan på ett väldränerat ställe, men det gör man inte gärna med finkrukorna. 

När våren nalkas byter man jord i krukan och börjar om enligt ovan råd. Gamla torra stjälkar går bra att klippa bort.