Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Liljekonvaljer – fakta och råd om plantering

Liljekonvaljen växer vilt i Sverige och är fridlyst på sina håll. Plantera rikligt med liljekonvaljer i trädgården i de skuggigare delarna, och variera med olika sorter – kanske rosablommande eller med randiga blad.

Fakta om liljekonvalj – Convallaria majalis

Liljekonvaljen har krypande jordstam och bildar ofta stora bestånd i skuggiga skogsbryn och lundar. Den växer vilt i större delen av Sverige (utom i norra delarna av Lappland) och Europa. Liljekonvaljen har fått artnamnet majalis för att dess ljuvligt doftande blommor börjar slå ut i maj, och blomma till juni. Blommorna är små och vita men det finns även rosa, samt dubbelblommande och de med gulstrimmiga blad. Plantorna blir 15-25 cm höga. Skulle du kunnat gissa att liljekonvaljen tillhör familjen sparrisväxter (Asparagaceae)?

Liljekonvaljer tillhör sparrisfamiljen och är fridlyst på flera håll.Liljekonvaljer tillhör sparrisfamiljen och är fridlyst på flera håll.Liljekonvaljer tillhör sparrisfamiljen och är fridlyst på flera håll.
Liljekonvaljer tillhör sparrisfamiljen och är fridlyst på flera håll.

Köp liljekonvaljer från vår webbutik!

Liljekonvaljen är giftig – hur giftig?

Många oroar sig över hur giftig liljekonvaljen kan vara för barn, hundar och andra husdjur. Den är extremt giftig, speciellt blad och blommor kan irritera och påverka hjärtat i större mängder. Men enligt Giftinformationen så är allvarliga förgiftningar ovanliga. Det beror nog i huvudsak på att den inte är god och därför svårt att få i sig en farlig mängd, även om de röda bären ser goda ut. Blomvattnet som liljekonvaljer står i är inte farligt.

Är du orolig för att förväxla liljekonvaljens blad med ramslökens, så finns det två enkla skillnader – ramslök luktar jättemycket vitlök när du gnuggar bladen och liljekonvaljens blad kommer flera veckor efter ramslöken.

Liljekonvaljens blad liknar ramslökens, men den senare doftar starkt av vitlök, så det är svårt att förväxla dem.Liljekonvaljens blad liknar ramslökens, men den senare doftar starkt av vitlök, så det är svårt att förväxla dem.Liljekonvaljens blad liknar ramslökens, men den senare doftar starkt av vitlök, så det är svårt att förväxla dem.
Liljekonvaljens blad liknar ramslökens, men den senare doftar starkt av vitlök, så det är svårt att förväxla dem.

Var är liljekonvaljen fridlyst?

Liljekonvaljen är fridlyst i Kronobergs, Stockholms och Södermanlands län, samt på Öland. Det innebär att man varken får gräva eller dra upp växterna med rötterna. Man får inte heller plocka dem för kommersiellt ändamål. Däremot kan man köpa plantor och sätta i sin egen trädgård och då är det fritt fram att plocka och dela hur mycket som helst.

Plantera och sköta liljekonvaljer

Sätt liljekonvaljer i ett woodland eller på en skuggig till halvskuggig plats. De trivs i mullrik och gärna lätt fuktig jord. Den klarar torra jorden så länge den inte utsätts för direkt sol. När man planterar liljekonvaljer lägger man de avlånga jordstammarna horisontellt och grunt. Täck med några centimeter jord. Gödselvattna och lägg ett tunt lager kompostjord över på våren. När blomningen avtar efter några år kan det vara läge att dela dem, och bästa tid för detta är höst och vår.

Det finns rosa liljekonvaljer och även de med gulrandiga blad.Det finns rosa liljekonvaljer och även de med gulrandiga blad.Det finns rosa liljekonvaljer och även de med gulrandiga blad.
Det finns rosa liljekonvaljer och även de med gulrandiga blad.

Spännande liljekonvaljsorter:

'Albomarginata', de gröna bladen har breda vita kanter.

'Albostriata', med tunna gulvita ränder på blad.

'Aurea', har helt gulgröna blad, men vita blommor.

'Bordeaux', den rikliga blomningen sträcker sig högt över bladen istället för mellan bladen. Stjälkarna är rödaktiga nertill.

'Flore Pleno', har fyllda vita blommor.

'Flore Roseo Pleno', har fyllda rosa blommor.

'Fortin's Giant', har både större blommor och bredare blad än den rena arten.

'Grandiflora', har större blommor än arten.

'Hardwick Hall', vita blommor och gulgrön kant på bladen.

'Prolificans', blommorna är inte fyllda, men de hänger i kluster om 3-7 och ser därför ut som fyllda blommor.

'Rosea', har rosa, enkla blommor. Ju mindre ljus desto djupare färg.

'Variegata', har en bred gulgrön kant på bladen, enkla vita blommor.

Iskonvaljer är liljekonvaljer som drivs i krukor till jul.Iskonvaljer är liljekonvaljer som drivs i krukor till jul.Iskonvaljer är liljekonvaljer som drivs i krukor till jul.
Iskonvaljer är liljekonvaljer som drivs i krukor till jul.

Iskonvaljer är liljekonvaljer i kruka

Iskonvaljer kallas de krukodlade liljekonvaljer som genom köldbehandling drivs att blomma till jul. Man kan ta vara på iskonvaljer när de blommat över. Vattna sparsamt tills risken för frost är över och plantera sen ut dem. Det kommer att dröja 1-2 år innan liljekonvaljen kommer att blomma igen. Läs mer om att driva egna iskonvaljer.

FOTO: Colourbox, Istockphoto

Köp liljekonvaljer från vår webbutik!