Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Oskanov

Kejsarkrona är en ståtlig lök som rådjuren ratar

Kejsarkrona Fritillaria imperialis blommar några veckor i maj. Dessa ståtliga lökväxter i färger från gult till orange och rött, reser sig på stjälkar upp till en meter. Samtidigt som kejsarkronorna lockar till sig fjärilar så avskräcker de sorkar, mullvadar och rådjur.

Kejsarkrona Fritillaria imperialis – historik

Kejsarkrona härstammar från sydöstra Turkiet till västra Himalaya, och var redan populär i Europa när den började avporträtteras under 1610-talet. Det finns många legender om kejsarkronan. En handlar om att alla blommor som växte i Getsemane, där Jesus fänglades, var vita. När Jesus undrade varför inte kejsarkronorna böjde sitt huvud i sympati inför hans fängslande så som de andra växterna, rodnade blomman av skam och grät. En annan legend handlar om en vacker persisk drottning, som blivit oskyldigt anklagad för att vara otrogen och förvisad. Hon grät så att hon krympte och fötterna slog rot i marken så att hon förvandlades till en blomma.

Kejsarkronor, Fritillaria imperialis, reser sig ståtligt över andra blomsterlökar i rabatten.Kejsarkronor, Fritillaria imperialis, reser sig ståtligt över andra blomsterlökar i rabatten.Kejsarkronor, Fritillaria imperialis, reser sig ståtligt över andra blomsterlökar i rabatten.
Kejsarkronor, Fritillaria imperialis, reser sig ståtligt över andra blomsterlökar i rabatten. Foto: iBulb

Kejsarkrona mot rådjur och sorkar

Doften som kommer från kejsarkronor gillas inte av rådjur, så de får vara ifred. Den lite fräna doften kommer från ett svavelhaltigt terpen. Även mullvadar och sorkar ratar kejsarkronor, och kan t o m få dem att hålla sig borta från andra plantor i närheten. Några som däremot lockas av kejsarkrona är bin och fjärilar. De kommer för den stora mängden nektar som kejsarkrona producerar.

Kejsarkrona 'Rubra' är en av de vanligaste sorterna, här tillsammans med gula narcisser.Kejsarkrona 'Rubra' är en av de vanligaste sorterna, här tillsammans med gula narcisser.Kejsarkrona 'Rubra' är en av de vanligaste sorterna, här tillsammans med gula narcisser.
Kejsarkrona 'Rubra' är en av de vanligaste sorterna, här tillsammans med gula narcisser. Foto: iBulb

Köp kejsarkronor i vår webbutik!

Plantering av kejsarkrona

Kejsarkronor planteras på hösten kring september-oktober, gärna så fort du köpt dem. En lök från kejsarkrona har en liten ingröpning i mitten, vilket är helt normalt. Det är där den gamla stjälken satt innan den vissnade ner. Hålet på löken ska peka snett uppåt vid plantering (så att inte vatten blir stående i hålet). Kejsarkrona trivs bäst i soligt och vindskyddat läge. Den fungerar på de flesta jordar så länge det är väldränerat, och älskar om det är lätt kalk- och lerhaltigt. Den rena arten klarar att övervintra på friland upp till zon 5. Sätt lökarna djupt ca 20-30 cm och 30 cm mellan lökarna. Lägg gärna lite lökgödsel eller vedaska i planteringsgropen.

Kejsarkrona 'Lutea' har gula blommor och sticker verkligen ut som ett utropstecken i vilken vårrabatt som helst!Kejsarkrona 'Lutea' har gula blommor och sticker verkligen ut som ett utropstecken i vilken vårrabatt som helst!Kejsarkrona 'Lutea' har gula blommor och sticker verkligen ut som ett utropstecken i vilken vårrabatt som helst!
Kejsarkrona 'Lutea' har gula blommor och sticker verkligen ut som ett utropstecken i vilken vårrabatt som helst! Foto: iBulb

Skötsel av kejsarkrona

Dessa ståtliga lökar sköter sig i stort sett själva. Vattna sparsamt, men om våren är torr kan du vattna när de börjar kika fram. Näringsvattna under växtperioden. De kan drabbas av liljebaggar då kejsarkrona tillhör liljefamiljen. Håll utkik efter de glupska röda baggarna och deras ägg. Kläm dem direkt när du ser dem. När den blommat över och vissnat, vill den bara vila.

'Premier' är en underskön kejsarkrona med aprikosa blommor och svarta ränder och teckningar.'Premier' är en underskön kejsarkrona med aprikosa blommor och svarta ränder och teckningar.'Premier' är en underskön kejsarkrona med aprikosa blommor och svarta ränder och teckningar.
'Premier' är en underskön kejsarkrona med aprikosa blommor och svarta ränder och teckningar. Foto: iBulb

Få kejsarkronorna att blomma om

Många upplever att deras kejsarkronor inte blommar om. Det kan bero på flera orsaker bl a att de inte fått tillräckligt med näring, men oftast att lökarna inte fått en tillräckligt lång och varm period under deras sommarvila. Det sägs att de vill ha minst 25 graders värme i 2-4 veckor. Så plantera dem på det soligaste läget, gärna mot vägg eller mur. Stenar i rabatten lagrar värme och håller jorden jämnare varm. Ett annat trick är att plocka upp lökarna när de blommat över och vissnat ner. Förvara lökarna varmt över sommaren och plantera dem sedan igen på hösten.

'Prolifera' är en kejsarkrona med dubbla rader av röda blommor.'Prolifera' är en kejsarkrona med dubbla rader av röda blommor.'Prolifera' är en kejsarkrona med dubbla rader av röda blommor.
'Prolifera' är en kejsarkrona med dubbla rader av röda blommor. Foto: iBulb

Odlingsvärda sorter av kejsarkrona:

Sorter är inte lika härdiga som den rena arten, men de brukar ha kraftigare och större blommor. Vissa sorter är svårare att få tag på i Sverige, men testa utländska nätbutiker eller gå med i en förening för alpina växter.

'Argenteovariegata'. En gammal kultursort från 1771, med vitstrimmiga (variegerade) blad och orangeröda blommor.

'Aureomarginata'. De översta bladen har gula kanter. Blommorna är orange med röda ränder. 90 cm.

'Aurora'. Orange blommor med röda nerver och röda nektarier. Mörka stjälkar. 60 cm.

'Crown on Crown'. Orange dubbelblommande sort.

'Early Fantasy'. Blommor som bleknar till aprikos.

'Fasciata'. Rödorange blommor.

'Foliis Variegatis'. Vita kanter på bladen och blommorna är gulorange.

Kejsarkronor svävar över ett hav av rosa tulpaner.Kejsarkronor svävar över ett hav av rosa tulpaner.Kejsarkronor svävar över ett hav av rosa tulpaner.
Kejsarkronor svävar över ett hav av rosa tulpaner. Foto: iBulb

'Inodora'. Blekorange blommor med mörk botten och nästan svarta stjälkar.

'Lutea'. En av de äldsta kultursorterna daterad tillbaka till 1665. Starkt gula blommor och gröna stjälkar.

'Lutea Flore Pleno'. En gul dubbelblommande kejsarkrona.

'Maxima Lutea'. Gula blommor som 'Lutea' men högre upp till 100-110 cm höga stjälkar.

'Orange Brilliant'. En snyggt rostorange blomma.

'Premier'. En storblommig orange sort. 80-100 cm.

'Prolifera'. Har dubbla ringar av röda blommor.

'Rubra'. Vanlig rödblommig sort. Mörka stjälkar.

'Rubra Maxima'. Från 1896. Röda stora blommor. 100-110 cm mörka stjälkar.

Sorten 'Maxima Lutea' är en gul kejsarkrona med mycket långa stjälkar. Den ger nivåer åt en gul- och vitblommande vårrabatt.Sorten 'Maxima Lutea' är en gul kejsarkrona med mycket långa stjälkar. Den ger nivåer åt en gul- och vitblommande vårrabatt.Sorten 'Maxima Lutea' är en gul kejsarkrona med mycket långa stjälkar. Den ger nivåer åt en gul- och vitblommande vårrabatt.
Sorten 'Maxima Lutea' är en gul kejsarkrona med mycket långa stjälkar. Den ger nivåer åt en gul- och vitblommande vårrabatt. Foto: iBulb

'Slagzwaard'. En gammal sort med rostorange blommor.

'Striped Beauty'. Blek gulaprikos blomma med tydliga rödorange ränder och mörkare botten. Mörka stjälkar.

'Sulpherino'. Blekorange blomma med svaga ränder och ljusa kanter på kronbladen. Mörka stjälkar.

'The Premier'. Kronbladen skiftar i olika orange toner från aprikos till rostbrunt.

'William Rex'. Lågväxande med mörkt tegelröda blommor. 75 cm nästan svarta stjälkar.

Ståtliga 'Rubra Maxima' som är den högsta röda kejsarkronar i en rabatt med lila och orange tulpaner.Ståtliga 'Rubra Maxima' som är den högsta röda kejsarkronar i en rabatt med lila och orange tulpaner.Ståtliga 'Rubra Maxima' som är den högsta röda kejsarkronar i en rabatt med lila och orange tulpaner.
Ståtliga 'Rubra Maxima' som är den högsta röda kejsarkronar i en rabatt med lila och orange tulpaner. Foto: iBulb