Så driver man hyacinter till jul

Hyacintlökar som drivs för julblomning är preparerade, alltså värmebehandlade, för att blomma tidigare. Köp rätt sort när du är i butiken! Det går att driva opreparerade lökar också, men det tar längre tid. Det finns dock tröst för den som inte varit ute i god tid.

Allt om Trädgård

Plantera hyacintlökar

För att hyacinterna ska hinna blomma till jul ska du plantera dem 10–12 veckor innan. Krukorna kan vara små och jorden ska vara väldränerad. Plantera lökarna så att spetsen och lite av löken sticker upp ovanför jordytan. Om du sätter dem för grunt så gör rötternas kraft att löken kryper ur krukan.

Vattna försiktigt och ställ krukorna svalt och helt mörkt. Se till att du håller jorden fuktig, men inte blöt. Om utrymmet inte är mörkt, så kan du tillverka små strutar av papper att sätta över lökarna. Är det för ljust så växer inte knoppen ordentligt och blommorna fastnar nere i bladen.

Efter 10 veckor ska bladen ha kommit upp ungefär 5 centimeter och innanför bladen finns blomstjälken. Då är det dags att ta in löken i rumstemperatur. De ljusgula bladen får snabbt sin gröna färg i ljuset.

Det finns speciella lökvaser för att driva hyacinter.

Driva hyacinter i glasvas

Drivning av hyacinter i glas går till på samma sätt, men istället för att plantera dem i jord så sätter du löken i ett hyacintglas med vatten. Vattnet får inte nå upp till löken! Lägg gärna en bit träkol i vattnet så håller det sig friskt längre. Ställ glaset i kylskåpet med en strut över löken.

Färdigdrivna hyacinter – en genväg

Om man vill ha hyacinter i glas men inte har hunnit driva lökar i tid kan man köpa färdigdrivna hyacinter och sätta löken, med rötter, i ett hyacintglas. Skölj av rötterna från jorden. Kom ihåg att vattnet inte får nå själva löken.

Driv egna hyacinter eller ta gen genväg med färdigdrivna.

Tips: Om lökarna är på väg att gå i blom för tidigt kan du ställa dem i kylskåpet. Då stannar tillväxten av. Där kan de stå i flera veckor, om du håller jorden lätt fuktig. När du sedan tar ut dem i rumstemperatur börjar de växa igen.

Spara eller inte spara hyacintlökar?

Efter blomningen har lökarna förbrukat det mesta av sin kraft, och det är lika bra att kasta dem och köpa nya. Visst blommar de, men de blir ganska klena.