Foto: iBulb

Gladiolus – skötsel och plantering av en ståtlig höstknöl

Gladiolus borde synas oftare i svenska trädgårdar. Se till att välja härdiga sorter eller odla dem i kruka för att lättare plocka in dem till vinterförvaring precis som dahlior. I övrigt är gladioler förvånansvärt lättskötta och belönar dig med vackra blommor på höstkanten.

Odla mer Gladiolus och gladioler

Namnet Gladiolus kommer av latinska gladius, och syftar till gladiatorernas svärd och likheten till de svärdslika bladen. Ibland kallas den även för sabellilja. De vi kallar för gladioler är oftast hybrider av Gladiolus med stora blommor strödda längs en upp till meterlång stängel. Blommorna finns i alla färger utom blått. Gladiolhybrider delas in i olika grupper där namnet kan avslöja utseendet.

Gladiolus kräver knappt någon skötsel. Det gäller att hantera dem som dahlior om det inte är härdiga sorter. Foto: iBulb

Köp Gladiolus och andra lökar i vår shop!

Gladiolus är en magnifik knölväxt. Knölarna sätts under våren och blommar på höstkanten. Alla gladioler är inte härdiga, och vissa bara till zon 3. Men de går att ta upp och vinterförvara precis som dahlior, och de går utmärkt att odla i kruka vilket underlättar utplantering. Det går även använda gladioler som ettåriga, även om jag personligen tycker att det är slöseri av en sån praktfull blomma, som dessutom är populär som snittblomma.

Lökar från gladioler sätts på våren och blommorna kommer upp på sensommaren. Foto: iBulb

Odla och plantera Gladiolus direkt i rabatten

Gladiolus är jättevackra i rabatter och kan få stöd från andra växter. Plantera knölarna när risken för nattfrost är över i april-maj. De vill ha mycket värme och jorden bör ha värmts till 10°C för bästa start. Om du ska odla gladioler som ettåringar kan du sätta dem var som helst i rabatten, men om du har för avsikt att övervintra dem till nästa säsong, ska du tänka på att det ska finns plats för uppgrävning så att inte närliggande perennrötter skadas.

Gladiolus planterad direkt i en rabatt. Här syns fler knölväxter som ska tas upp på hösten, som några dahlior. Foto: iBulb

Gladiolus trivs bäst i soligt läge skyddad från vind, i mullrik och näringsrik jord med god dränering. Gräv en grop, luckra upp jorden och och tillsätt näring om det behövs. Sätt knölen ca 10 cm djupt. Sätter du flera ska det vara ca 10-15 cm mellan knölarna.

Tips: För längre blomning kan man plantera med någon veckas förskjutning eller välja olika sorter.

Gladiolus som planteras i en kruka. Du kan förkultivera gladiolerna för tidigare blomning. Foto: iBulb

Förkultivering av gladioler

Om man är ute efter en tidigare blomningstid, speciellt om man bor i zon 4 eller över, så kan man förgro knölarna och plantera ut dem när risken för nattfrost är över. Plantera knölarna grunt i en kruka med torv några veckor innan utplantering. Man vattnar sparsamt tills de gröna skotten börjar synas. Då ska krukan stå ljust och svalt. Eftersom gladioler är frostkänsliga behöver de avhärdas innan utplantering. Man låter plantorna stå ute några timmar varje dag för att vänja sig. Plantera ut när risken för frost är över helt och jorden är varm.

Några gladioler kan förvandla ett trist hörn till favoritplatsen. Foto: iBulb

Massor av gladioler i webbutiken!

Skötsel och vinterförvaring av Gladiolus

Gladiolus är relativt lättskött och kräver inte mycket förutom att man behöver ta upp knölarna och vinterförvara dem om det är ohärdiga sorter. Vattna sparsamt under säsongen och tillför gärna en jämn liten dos näring i vattnet, hellre än att gödsla sällan och mycket.

De fåtal gladioler som är vinterhärdiga kan ändå skyddas med lite täckmaterial. De knölar som ska vinterförvaras grävs upp vid första antydan till frost, precis som dahlior. Skaka loss det mesta av jorden och låt dem hänga frostfritt och svalt upp och ner. En källare eller garage kan fungera. När de torkat upp ska stjälkar och blad skäras ner till 10 cm. Lyd råden om förkultivering när det är dags att väcka knölarna till liv igen eller plantera ut direkt när risken för frost är över och jorden varm nog.

Tips: För lättare upptagning på hösten kan man plantera knölarna i en lökkorg. De finns i trädgårdshandeln för några tior.

Ljusgul Gladiolus planterad ihop med gul Montbretia. Låg buxbomshäck inramar och ger stöd. Foto: iBulb

Odla Gladiolus i kruka

Sätt Gladiolusknölar i en rymlig kruka. Det måste finnas dräneringshål på krukan så att överflödigt vatten kan rinna ut. Använd en näringsrik jord och plantera dem 10 cm djupt och lika långt mellan dem. Följ skötselråden ovan om utplantering och vinterförvaring.

Gladiolus går utmärkt att odla i kruka. Det gör det enklare att flytta ohärdiga gladioler ut och från vinterförvaringen. Foto: iBulb

Skötsel av Gladiolus som snittblomma

Odla mängder av Gladiolus i trädgården för att skörda som egna lyxiga snittblommor. Ta dem redan när den första blomman på stjälken börjar visa färg, den behöver inte vara helt utslagen. På så sätt utvecklas den blomma för blomma och ger lång blomning. Skär med vass kniv av stjälken långt ner. Du kan ta något blad för buketten, men låt resten stå.

Gladiolus är en utmärkt snittblomma. Odla dem som snittblommor. Foto: iBulb

Ge stjälkarna ett diagonalt snitt och ställ i kallt vatten. De håller i 6-10 dagar i en bukett. Byt vatten dagligen och snitta om efter några dagar. Knip även av vissnade blommor efterhand så håller sig buketten fräsch.

Fler vackra kombinationer med Gladiolus:

Gladiolus i röda rabatter. Effektfulla kombinationer. Foto: iBulb

Till vänster röda och laxfärgade gladioler tillsammans med kärleksört. De avlöser varandra i rabatten. Till höger gladioler med perennen gul lejonsvans Phlomis russeliana och i korgen en dubbel begonia.

Vit Gladiolus i kruka. Foto: iBulb

Så elegant med vit Gladiolus i kruka mot allt det gröna bladverket. I vänstra hörnet syns vita höstanemoner och till höger den superläckra krypmalörten (alt. japansk malört) Artemisia schmidtiana.

Fuchsiafärgad Gladiolus tillsammans med perennen blodormrot. Foto: iBulb

En så läcker kombination med fuchsiafärgad Gladiolus och blodormrot Bistorta amplexicaulis, en perenn som väver ihop rabatter. Här har man även satt ett buxbomklot i rabatten för att lugna ner, men du kan använda andra formklippta buskar.

Gladiolus i blåa och lila rabatter. Foto: iBulb

Till vänster syns purpurfärgad Gladiolus ihop med afrikas blå lilja Agapanthus praecox. Båda utplanteringsväxter. Mellan dem ettåriga anisisop Agastache foeniculum och orange kolibrimynta 'Apricot Sprite' Agastache aurantiaca.

Till höger en cool rabatt med isblå gladioler, orange dahlior, klot av idegran och polyantarosen 'Pink The Fairy'.

Mer om sommarlökar:

Dahlior i 12 underbara sommarrabatter och kombinationer

Dahlior – få igång blomningen på våren (webbfilm)