Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Färgsprakande tulpangalleri!

Håll i er, för här kommer en färgvåg som sköljer över en med ren glädje! På flera platser i Sverige anordnas tulpanfestivaler i maj. Just denna är från Slottsträdgården i Malmö. För andra året i rad har John Taylor låtit plantera över 120 sorters tulpaner. Det finns en tulpan för alla. Se om det är möjligt att välja en favorit?

Tulipa gesneriana (Triumph-Gruppen) 'Boston'. Tvåfärgad triumftulpan i rosa och cremegult. En tulpan som vill stå i centrum, men passar fint ihop med småblommiga låga växter i vitt, gult, rosa och cerise.

Tulipa (Fosteriana-Gruppen) 'Candela', kejsartulpan. När man är ute efter mildare pastellinslag i rabatten och inte vill öppna den gula kranen fullt ut.

Tulipa gesneriana (Sena Fylldblommiga Gruppen) 'Dream Touch'. Stora fyllda cerisa blommor med vit kant. En stabil tulpan som funkar bra i kruka, och kräver inga grannar.

Tulipa (Darwinhybrid-Gruppen) 'Golden Apeldoorn', darwinhybridtulpaner. Stora gyllengula blommor. En stabil och pålitlig tulpan. En riktig klassiker.

Tulipa gesneriana (Sena Fylldblommiga Gruppen) 'Double Sugar'. Som en skål med jordgubbar och grädde är denna fylldblommiga tulpan. Och doftar gör den med!

Tulipa gesneriana (Liljeblommiga Gruppen) 'Aladdin's Record'. Så elegant! De polkagrisrandiga kronorna kan mycket väl pryda en vas även i små kvantiteter.

Tulipa gesneriana (Sena Fylldblommiga Gruppen) 'Charming Lady'. Mycket charmig dam med sina fyllda cremefärgade blommor och inslag av aprikos. Är det bara jag, eller blir man inte sugen på glass?

Tulipa gesneriana (Papegoj-Gruppen) 'Black Parrot'. Syndigt svarta papegojtulpaner med vågiga kronblad. Se vad fint den fungerar ihop med andra svarta tulpaner som har slät form.

Tulipa gesneriana (Sena Enkelblommiga Gruppen) 'El Niño'. Plantera gärna mängder av denna tulpan, som skiftar i flera toner av orange, och du får en iögonfallande eldig rabatt, som lyser långa vägar.

Tulipa (Fosteriana-Gruppen) 'Exotic Emperor', kejsartulpan. Överdådigt romantiska vita tulpaner, med en strimmor av grönt. Korta stammar gör att de orkar hålla uppe de dubbla blommorna.

Tulipa gesneriana (Triumph-Gruppen) 'Rem's Favourite'. Vit triumftulpan och cerisestrimmiga höga tulpaner, så läckert och effektfullt i både rabatt och vas.

Tulipa gesneriana (Triumph-Gruppen) 'Black Jack' och Tulipa gesneriana (Sena Enkelblommiga Gruppen) 'Big Smile'. Vilken skön kombo! Den creme gula 'Big Smile' gör inte mycket väsen av sig, men oj, oj, oj, vad elegant och användbar i alla möjliga kombinationer.

Tulipa gesneriana (Triumph-Gruppen) 'Pretty Princess' fram och 'Prinses Irene' i bakgrunden. En rosa, respektive orange tulpan med cerise strimmor. Båda ger energi i en rabatt. 'Pretty Princess' har även bladverk med vita kanter, som är dekorativa i sig.

Tulipa gesneriana (Triumph-Gruppen) 'Hotpants', triumftulpan. Ännu en tvåfärgad tulpan som ger liv åt vilken plantering som helst. Om inte annat så har den ett roligt namn.

Tulipa gesneriana (Liljeblommiga Gruppen) 'Lasting Love'. Kanske den djuprödaste tulpanen av dem alla. Först njuter man de formstarka upprätta kronorna, sen slår de ut i sammetsglänsande rött som inte går att fånga på bild.

Tulipa gesneriana (Fransblommiga Gruppen) 'Hamilton', franstulpan. Knallgul tulpan med fräcka fransar, som gör att man hajar till när man kommer närmare.

Tulipa (Darwinhybrid-Gruppen) 'Ollioules'. Prisad tulpan för sin kupade roslika blomform i färger som går från djupt rosa till nästan vit topp.

Tulipa gesneriana (Sena Enkelblommiga Gruppen) 'Perestroika'. Aj! Dessa långa sirliga tulpaner träffar rakt i hjärtat. Med svaga skiftningar i cremegult svävar de aprikosrosa blommorna över huvudet på de andra i tulpanerna i rabatten.

Tulipa gesneriana (Viridiflora-Gruppen) 'Flaming Springgreen', grönbandad tulpan. Kan man bli annat än glad, när man ser dessa randiga tulpaner i vitt, grönt och rött? Har man bara en enda i en vas, kan man bli sittande i timmar och stirra på den.

Tulipa gesneriana (Liljeblommiga Gruppen) 'Purple Dream'. Som en stjärnhimmel med stora purpurfärgade tulpaner som strålar ikapp.

Tulipa gesneriana (Tidiga Fylldblommiga Gruppen) 'Foxtrot'. Kunde lika gärna varit en tavla med näckrosor av Monet. De fyllda blommorna liksom flyter fram, när de effektivt döljer de korta stjälkarna och bladverket. Bra i en fristående rabatt, i kruka eller som kantväxt.

Tulipa gesneriana (Tidiga Fylldblommiga Gruppen) 'Yellow Pomponette'. Den gyllene smörklumpen är så stor och tung att stjälkarna inte orkar hålla den upprätt. Vissa tycker att det är härligt dekadent, andra att det är skräpigt och då föredrar den som snittblomma.

Tulipa gesneriana (Triumph-Gruppen) 'Slawa', triumftulpan. Mycket elegant färgkombination med vinröd botten och breda kanter i aprikos. En riktig ögonbrynshöjare i rabatten, som i buketten.

Tulipa gesneriana (Triumph-Gruppen) 'Shirley'. Perfekt för den som inte kan välja. Den klassiska tulpanformen skiftar från gröngult till ljusgult, för att slutligen gå över i vitt med stänk av cerise i kanterna. Lägg märke till de snygga mörka stjälkarna!

Jag kan varmt rekommendera dig till besöka en tulpanfestival om du inte varit på någon än. Få växter har sån rik variation av färger. Medan du går runt i färghavet får du inspiration till nya oväntade färgkombinationer, som går att applicera även på andra växter.

FOTO: Karina Brozinic