Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: iBulb

Fyllda narcisser ger dubbel glädje på våren!

Narcisser med fyllda blommor är typiska vårlökar som ger ett extra leende när de poppar upp från april till maj.  

Narcisser Narcissus är släktnamnet för både påskliljor, pingstliljor, tazetter och jonkviller. De flesta av dessa vårblommande lökar har sorter som är fylldblommande, ofta i folkmun kallade dubbla blommor.

Triss i gula dubbla narcisser – 'Art Design', 'Kiwi Sunset' och 'Dick Wilden'.Triss i gula dubbla narcisser – 'Art Design', 'Kiwi Sunset' och 'Dick Wilden'.Triss i gula dubbla narcisser – 'Art Design', 'Kiwi Sunset' och 'Dick Wilden'.
Triss i gula dubbla narcisser – 'Art Design', 'Kiwi Sunset' och 'Dick Wilden'. Foto: iBulb

Fylldblommande narcisser finns i vitt, gult, crèmefärgade, orange, aprikosrosa och även i kombinationer av flera färger. De flesta blommar om även nästa år om man slänger på lite näring på våren när de blommar, till exempel benmjöl.

Triss i vita dubbla narcisser – 'Irene Copland', 'Abba' och 'Unique'.Triss i vita dubbla narcisser – 'Irene Copland', 'Abba' och 'Unique'.Triss i vita dubbla narcisser – 'Irene Copland', 'Abba' och 'Unique'.
Triss i vita dubbla narcisser – 'Irene Copland', 'Abba' och 'Unique'. Foto: iBulb

Namnet "Narcissus" springer ursprungligen ur en tragedi från gammal grekisk mytologi. När den vackre ynglingen Narcissus såg sin reflektion i en damm, förälskade han sig hopplöst i sig själv. Eftersom han inte kunde röra vid sin spegelbild, tynade han sakta bort och hans kropp ersattes av en vacker gul blomma på samma plats – narcissen vi i dag kallar påsklilja.

Rip van Winkle' snönarciss (Narcissus minor) är en av de vanligaste dubbla narcisserna. En jättesöt låg narciss, som man gärna sätter tätt.Rip van Winkle' snönarciss (Narcissus minor) är en av de vanligaste dubbla narcisserna. En jättesöt låg narciss, som man gärna sätter tätt.Rip van Winkle' snönarciss (Narcissus minor) är en av de vanligaste dubbla narcisserna. En jättesöt låg narciss, som man gärna sätter tätt.
Rip van Winkle' snönarciss (Narcissus minor) är en av de vanligaste dubbla narcisserna. En jättesöt låg narciss, som man gärna sätter tätt. Foto: iBulb

Vissa dubbelblommande narcisser är lättare att hitta i handeln än andra. Vanliga sorter är 'Replete', 'Abba', 'Ice King' (stjärnnarcissen i startbilden) och 'Rip van Winkle'. Några av dem köper man tidigt på hösten för att plantera så snart som möjligt.

Den populära bukettnarcissen 'Bridal Crown' går att odla i både kruka och på friland i rabatter.Den populära bukettnarcissen 'Bridal Crown' går att odla i både kruka och på friland i rabatter.Den populära bukettnarcissen 'Bridal Crown' går att odla i både kruka och på friland i rabatter.
Den populära bukettnarcissen 'Bridal Crown' går att odla i både kruka och på friland i rabatter. Foto: iBulb

Andra kan man hålla utkik efter i blomsteraffärer, då de säljs som färdiguppdrivna i kruka.'Bridal Crown', är en bukettnarciss Narcissus x medioluteus, som ofta säljs uppdriven i kruka. Dessa går jättebra att plantera ut i rabatten, efter att de blommat över. Gödsla lite i planteringsgropen och låt dem vara, så kommer de snart att komma igen.

"Rosa" narcisser finns, även om de inte är lika vanliga som de gula eller vita. Här är 'Nona' och 'Abigail'."Rosa" narcisser finns, även om de inte är lika vanliga som de gula eller vita. Här är 'Nona' och 'Abigail'."Rosa" narcisser finns, även om de inte är lika vanliga som de gula eller vita. Här är 'Nona' och 'Abigail'.
"Rosa" narcisser finns, även om de inte är lika vanliga som de gula eller vita. Här är 'Nona' och 'Abigail'. Foto: iBulb

Några dubbelblommande narcisser säljs som "rosa", men det är egentligen mer eller mindre aprikos i kombination med vita kronblad. Väldigt svåra att motstå är de i alla fall!

Plantera gärna flera olika sorters narcisser i grupp bredvid varandra och bryt av med formklippta buskar. Det blir en härlig masseffekt i rabatten!Plantera gärna flera olika sorters narcisser i grupp bredvid varandra och bryt av med formklippta buskar. Det blir en härlig masseffekt i rabatten!Plantera gärna flera olika sorters narcisser i grupp bredvid varandra och bryt av med formklippta buskar. Det blir en härlig masseffekt i rabatten!
Plantera gärna flera olika sorters narcisser i grupp bredvid varandra och bryt av med formklippta buskar. Det blir en härlig masseffekt i rabatten! Foto: iBulb

LÄS MER: Njut av minipåskliljor och andra dvärgväxande narcisser

LÄS MER: Gammaldags vårlökar som bildar lättskötta blomstermattor