Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Oleksandr Kostiuchenko

Driva Amaryllis till jul

Amaryllis, älskad till jul med sina stora generösa blomklockor. Klassiskt röd eller vit är det vi kanske starkast förknippar med julen. Men idag finns det en uppsjö olika sorter, och en del blommar faktiskt hellre fram på vårkanten. Varför inte testa en polkagrisrandig eller en häftigt limegrön?

En amaryllislök tar cirka sex till tio veckor på sig för att blomma. Om du har ont om tid kan du köpa en färdigplanterad lök. De flesta som finns i handeln nu är preparerade för att blomma lagom till jul.

Odla amaryllis

Du som vill odla din amaryllis själv bör tänka på att välja en torr och fast lök. Knepet är sedan att väcka liv i den och det gör du genom att sätta löken ovanpå ett glas med vatten så att de torra rötterna precis når ned till vattnenytan. Låt rötterna svälla i ungefär ett dygn. Därefter är det dags att plantera.

Gör så här:

Sätt löken i en stadig kruka och täck den till en tredjedel med vanlig blomjord. Vattna ordentligt vid planteringen.

Låt löken stå ljust i rumstemperatur, gärna i fönstret där värmen från elementet ger löken en skjuts i växandet.

När knoppen rest sig är det dags att börja vattna lite försiktigt igen. Det är viktigt att låta jorden torka upp mellan vattningarna. Vattnar du för rikligt kan stjälken bli ranglig, stötta den i så fall med en bambupinne för att den inte ska vika sig och gå av.

Köp amaryllis från vårt stora sortiment i webbutiken!