Foto: iBulb

Dahlior i 12 underbara sommarrabatter och kombinationer

Dahlior blir blickfång i rabatterna. Samplantera dahlior med perenner, sommarblommor, prydnadsgräs och andra sommarblommande blomsterlökar. Här är inspiration till flera sommarrabatter.

1. Rosa dahlior i pastellig rabatt

Rosa dahlior i pastellig rabatt Foto: iBulb / iBulb

Låga dahlian 'Starlight Express' blir fina ihop med höga perenner. Här syns rosenstav Liatris spicata och rosmarin. Rosenstav finns även med vita och rosa blomspiror.

2. Två olika dahlior, orange och rosa

Två olika dahlior, orange och rosa Foto: iBulb / iBulb

Läcker liten pompondahlia 'Souvenir d'été' ihop med kaktusdahlia. Testa att mixa olika blomformer med varandra, så att de kompletterar varandra. är de för lika tar de ut varandra.

Köp dahlior och gladioler från webbutiken!

3. Vita dahlior med prydnadsgräs

Vita dahlior med prydnadsgräs Foto: iBulb / iBulb

Skön rabatt i blå och vita toner. Holländsk iris Iris x hollandica 'Blue Magic', dekorativdahlia Dahlia x pinnata (Dekorativ-Gruppen) 'Campos Deco White', agapanthus 'Blue Magic', asiatlilja Lilium (Asiatiska-Gruppen) 'Sweet Surrender'. Både perenna och annuella gräs och salvior kan användas för att väva ihop rabatten.

4. Rosa och lila dahliarabatter

Rosa och lila dahliarabatter Foto: iBulb / iBulb

Rosa och lila pasteller lyfts fram av små röda zinnior. Det finns även olika typer av nejlikrot som är perenna, som man hade kunnat ha istället för de ettåriga zinniorna. De lila blommorna är jätteverbena Verbena bonariensis. I mitten syns blåa stäppsalvior tillsammans med en dahliasort som har gula blommor rosa stänk.

5. Mörkröda dahlior

Mörkröda dahlior Foto: iBulb / iBulb

Den mörkt syndiga dekorativdahlian Dahlia x pinnata (Dekorativ-Gruppen) 'Arabian Night' ackompanjeras av bergormrot Bistorta affinis.

6. Vita dahlior och gula gladioler

Vita dahlior och gula gladioler Foto: iBulb / iBulb

Piondahlia Dahlia x pinnata (Pionblommiga Gruppen) 'Classic Swanlake' är en vit dahlia med mörka blad och läckert purpurfärgade stjälkar. Gladiolus 'Route du Soleil' och 'Cream Perfection' ger höjd åt rabatten.

7. Dahlior och ormbunkar

Dahlior och ormbunkar Foto: iBulb / iBulb

Gladiolus 'Adrenalin' och kaktusdahlia Dahlia x pinnata (Kaktusblommiga Gruppen) 'Star's Lady'. Här har man samplanterat med kermesbär Phytolacca och ormbunkar. Ovanlig och spännande kombination. I bakgrunden syns dekorativdahlia 'Mystery Day'.

8. Piffa upp ogräshörnet med dahlior

Piffa upp ogräshörnet med dahlior Foto: iBulb

Den här smarta lösningen är näst intill genial. Hinner du inte rensa upp det övervuxna hörnet – sätt dit några dahlior! Vips, är den gröna röran bara en fond åt dahliorna. Komplettera gärna med några tulpaner för samma effekt på våren.

9. Dahlior i gult och orange

Dahlior i gult och orange Foto: iBulb / iBulb

Spännande kombinationer i orange, rött och gult. Halskråsdahlia Dahlia x pinnata (Halskrås-Gruppen) 'Caboose' ihop med solrosor piffar till vilken köksträdgård som helst.

I mitten ses dahlia 'Moonfire' med mörkt purpurfärgat bladverk, tillsammans med ljuvliga gladiolus 'Sunglow'.

Till höger har man samplanterat dahlian 'Arabian Night' med montbretian Crocosmia 'Lucifer'.

10. Näpen färgkombo

Foto: iBulb / iBulb

Dahlian 'Moonfire' är så urläcker med mörkt bladverk och nästan svarta stjälkar. Se vad fint den gifter sig med blåa blommor. Det finns inte så många växter med så blå blommor. Sorter av tremastarblomma Tradescantia har det och det är även lättskötta perenner som blommar länge, liksom porslinsveronika Veronica gentianoides.

11. Aprikosa dahlior i gräddig rabatt

Aprikosa dahlior i gräddig rabatt Foto: iBulb / iBulb

Som en krämig pavlova passar denna praktrabatt vid entrén. Orientkejsarlilja Lilium (Orient-Regale-Gruppen) 'Friso', pompondahlia 'Souvenir d'été', kalla Zantedeschia 'Garnet Glow', samt Gladiolus 'Cream Perfection'.

12. Mörka fonder till dahliorna

Mörka fonder till dahliorna Foto: iBulb / iBulb

En elegant dahlian Twyning's After Eight', som namnet antyder får färgerna en att tänka på choklad med mint. På första bilden har den en fond av en rödbladig berberis – urtjusigt! Och till höger syns den tillsammans med doftlilja Gladiolus murielae.

I mitten en rabatt med stark effekt – kaktusdahlia 'Lucifer' med prydnadsgräs och en fuchsiafärgad höstflox Phlox paniculata. Läckert!

Köp dahlior och gladioler från webbutiken!

Läs gärna: Gladiolus – skötsel och plantering av en ståtlig höstknöl