Foto: Colourbox

Amaryllis – så ska man sköta och driva julens primadonna!

Amaryllis är en älskad lök, som vi kan njuta av länge. Den står sig även som snittblomma. Nu finns så många olika färger och varianter att det borde finnas en favorit för alla. Här får du skötselråd och tips hur du sparar och driver den år efter år.

Välja amaryllislök

Ju större amaryllisens lök är desto bättre kvalitet. Den ska vara fast och ha friska rötter. Det lönar sig att satsa på en lite dyrare sort från välsorterade plantskolor. Då blir man oftast belönad med lång blomning och många blomstänglar. Man måste inte driva upp blomman från start. Det går bra att köpa färdigplanterade amaryllisar som redan är på gång.

Stora amaryllislökar, fasta och med friska rötter. Foto: Colourbox

Välj och vraka bland mängder av amaryllis i vår webbutik!

Plantera en amaryllis – kruka och jord

Innan amaryllisen planteras kan man trimma bort torra rötter. För bästa resultat kan man placera löken över ett glas vatten, så att rötterna kan suga vatten över natten. Detta för att väcka löken och sätta fart på den. OBS! Själva löken får inte komma i kontakt med vattnet, bara rötterna. Låt rötterna svälla i ungefär ett dygn. Därefter är det dags att plantera.

Om du har tänkt kasta amaryllislöken efter blomningen har det inte så stor betydelse vilken jord du använder, och någon näring behövs inte. Då innehåller löken allt som behövs. Men varför kasta denna dyrgrip?! Satsa på bra krukväxtjord. Det blir ännu bättre om du blandar upp den med sand.

Så planterar man amaryllis:

Sätt löken löken i en stadig kruka så att ungefär två tredjedelar av den är ovan jord. Amaryllis gillar att stå trångt. Krukan ska vara så stor att man får plats med två fingrar mellan löken och krukkanten. Nu ska jorden vattnas och det gör man bäst genom att låta krukan dra vatten underifrån i ca 10 min.

 

Låt löken stå ljust i rumstemperatur, gärna i fönstret där värmen från elementet ger löken en skjuts i växandet.

 

När knoppen rest sig är det dags att börja vattna lite försiktigt igen. Det är viktigt att låta jorden torka upp mellan vattningarna. Vattnar du för rikligt kan stjälken bli ranglig, stötta den i så fall med en bambupinne för att den inte ska vika sig och gå av.

Styr amaryllisen med hjälp av klimatet

Den första tiden är värme viktigare än ljus för amaryllisen. Ställer man krukan över ett element så får amaryllislöken en kickstart och rotar sig snabbt. Om den växer för snabbt och gänglig eller verkar blomma för tidigt, kan man ställa den svalare. Och tvärtom om du vill påskynda processen. Då ökar du bara värmen i rummet, och ger den mer ljus.

Spindelamaryllis kallas de med massa smala kronblad. Finns i flera olika nyansskiftningar. Foto: Colourbox

Vattna din amaryllis sparsamt

Om man vattnar amaryllis för ofta kan löken ruttna och blomstängeln bli lång och ranglig. Testa att inte vattna de första två veckorna efter plantering, och sedan bara en gång i veckan till var tionde dag. Det får gärna vara näring i varje vattning. En jämn tillgång på näring är alltid bättre än att bara ge då och då.

Det finns många sorters amaryllis – röda, vita, randiga, dubbla. Här är 'Charisma'. Foto: Yuriy Brykaylo / Colourbox

Köp 'Charisma' och andra amaryllisar finns i vår webbutik!

Spara amaryllis efter blomning

När amaryllisen blommat över ska du inte klippa bort blomstänglar och blad innan de vissnat helt. Men så fort frökapslar börjar bildas, kan du klippa av dessa. De stjäl näring som ska tillbaka till löken. Näring som löken behöver för att blomma om och även en signal att den ska sätta nya blomknoppar nästa gång för att kunna föröka sig. Ställ amaryllisen ljust och fortsätt att näringsvattna ungefär en gång i veckan precis som dina andra rumsväxter.

På sommaren kan amaryllisen flytta ut i trädgården. Låt krukan få stanna kvar ute så länge som möjligt på hösten – amaryllis växer till i storlek när temperaturen går under 12 grader. Men se upp för amaryllis tål inte frost! När bladen börjar vissna, är det dags att sluta vattna och ställa undan krukan torrt, mörkt och svalt för en viloperiod, innan man börjar om från början och planterar dem i ny jord.

En klassiskt röd amaryllis. Nu går det även att få tag på syndigt djupröda med sammetslyster. Foto: subin / Colourbox

Driva amaryllis att blomma om året efter

Amaryllis är egentligen en vårblomma, och de vi köper är drivna för att blomma lagom till jul. Det är inte säkert att den amaryllis du sparar vill bete sig på samma sätt nästa år, men spelar det egentligen någon roll om de istället börjar blomma efter jul? Tar man in löken i oktober, så bör den få en viloperiod. Sen tar det ca 8-10 veckor från plantering till blomning om det vill sig väl. Mindre specialsorterna kan ta längre tid på sig.

Amaryllis är en tålig snittblomma som står sig länge. Foto: Colourbox

Amaryllis som snittblomma

Snitta amaryllisen med en vass kniv, använd inte sax. Sätt ett gummiband runt nederdelen av stjälken, för annars vill änden dela sig precis som maskrosor gör. Amaryllis vill ha kallt vatten. Byt vatten med några dagars mellanrum och snitta om den så står den lika länge som den skulle gjort med löken kvar.

Köp amaryllis från vårt stora sortiment i webbutiken!