Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Allium 'Millenium', en ny blomsterlök som blommar på sensommaren

Tycker du som vi att det vore kul om man kunde ha de lila blomsterbollarna från Allium även senare på säsongen? Nu kan du det! 'Millenium' är en nyhet från USA – en perenn Allium, som blommar under sensommaren.

Allium 'Millenium' – inte som alla andra

Denna Alliumhybrid skiljer sig från andra vårblommande Allium. Den beter sig mer som perenner och sprider sig sidvis via delning. Andra blomsterlökar från Alliumsläktet blommar på våren och vissnar därefter ner. 'Millenium' behåller istället sina vackra gröna blad hela säsongen och blommar från juni till september. Sorten kommer från USA. Den är en hybrid mellan sibirisk kantlök A. nutans och bredbladig kantlök A. senescens. I Svensk kulturväxtdatabas stavas den 'Millennium', så vi kommer att få se båda stavningarna i handeln, där den även går under det svenska namnet trädgårdskantlök.

Allium 'Millenium' funkar fint med andra perenner i rabatter.Allium 'Millenium' funkar fint med andra perenner i rabatter.Allium 'Millenium' funkar fint med andra perenner i rabatter.
Allium 'Millenium' funkar fint med andra perenner i rabatter.

Så använder du Allium 'Millenium'

Den ca 30 cm höga blomsterlöken får mellanstora lila blombollar ca 5 cm i diameter. Plantera den i kruka som solitär, eller kombinera dem med andra perenner i paradrabatten. Äntligen kan man ha blombollar svävandes ovanför de andra perennerna även under sensommaren. Då denna Allium är en perenn, kommer du att få glädje av den i många år. Njut även av de vackra blommorna som snittblommor inomhus.

Bra kombos till 'Millenium'

Trivs tillsammans med sommarblommor som bildar låga mattor som ex. vit tjockblad Bacopa. Med andra perenner funkar den fint med de lite lägre kuddar av rosa nävor Geranium. Andra perenna grannar som passar är kantnepeta Nepeta x faassenii, någon vit röd solhatt Echinacea purpurea eller prästkrage Leucanthemum.

'Millenium' i kruka som solitär. Underbar ny Allium som blommar på sensommaren.'Millenium' i kruka som solitär. Underbar ny Allium som blommar på sensommaren.'Millenium' i kruka som solitär. Underbar ny Allium som blommar på sensommaren.
'Millenium' i kruka som solitär. Underbar ny Allium som blommar på sensommaren.

Skötsel av Allium 'Millenium'

'Millenium' trivs bäst i full sol. Jorden ska vara väldränerad och funkar i sandblandad jord, men även i vanlig matjord. I kruka kan du använda planteringsjord och viktigt är att det finns ett dräneringshål i krukans botten. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Ge gärna lite näring under blomningen.