Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: KULISH VIKTORIIA

Allium – lila klotlök för prydnad

Stora lila blomsterklot svävar ovanför rabatterna. Det är så vi ser olika Allium flitigt använda i offentliga rabatter. Orsaken till deras popularitet är att alliumlökar är lättodlade. Välj ut en favorit och plantera mängder av dem. Rådjur och gnagare brukar rata dem, så de är ett bra alternativ för tulpaner.

Allium är ett stort släkte

Alliumsläktet innehåller både blomsterlökar som används till  prydnad, men även alla våra ätliga lökar som vitlök, gul lök, purjo och gräslök. De ätliga kan också var dekorativa. Det vet den som råkat låta purjolöken gå i blom. De vackra klotlökarna fungerar i de flesta rabattkompositioner, så länge det är väldränerat och soligt läge (med några få undantag).

Även gräslök Allium schoenoprasum, har dekorativa värden!Även gräslök Allium schoenoprasum, har dekorativa värden!Även gräslök Allium schoenoprasum, har dekorativa värden!
Även gräslök Allium schoenoprasum, har dekorativa värden! Foto: © Manuel Willequet 2013

Så odlar man alliumlök

Alliumlökar köps på hösten och sätts i jorden i september-oktober. De trivs i full sol och på torr väldränerad plats. Undantaget är ramslök och guldlök, som vill ha det skuggigare. Det viktigaste att tänka på är att det inte får stå vatten i jorden under vintertid. I juni kommer blommorna. Bladverket brukar hos de flesta bollökarna dra sig tillbaka innan blommorna. Samplantera gärna med perenner med högre bladverk, som kan dölja de nervissnade bladen. Bra kombos är nävor, stäppsalvia och hostor.

Föröka Allium från frö

Det går att fröföröka Allium. Bara ta tillvara på de mogna fröerna eller bulbillerna innan de sprätter iväg. Flera sorter förökar sig ymnigt själva. Men det tar ibland upp till några säsonger innan själva löken växt till sig och får en blomma. De får ofta även sidolökar som går att ta vara på.

Klotlök (Allium sphaerocephalon) en kul prydnadslök!Klotlök (Allium sphaerocephalon) en kul prydnadslök!Klotlök (Allium sphaerocephalon) en kul prydnadslök!
Klotlök (Allium sphaerocephalon) en kul prydnadslök! Foto: Tatiana Belova

Lättodlade Allium – arter och sorter:

Purpurlök Allium x hollandicum (syn. kirgislök A. aflatunense). Blommar i maj-juni med purpurosa 10 cm täta blomsterklot. Blir 60-80 cm hög. Sorten 'Purple Sensation' blir 100 cm hög och har mörkt purpurfärgade klot. Värt att veta är att frösådda plantor blir ljusare i färgen.

Jättelök Allium giganteum. En jättelök vad gäller höjden. Blomstänglarna kan bli upp till 150 cm höga. Blommorna är violetta eller djupt purpurfärgade, 10-15 cm täta klot som kommer i juni-juli. Behöver inget växtstöd, men bladverket kan behöva döljas genom samplantering med perenner.

Allium 'Gladiator'. Prisbelönt storblommig sort. Blommar i juni-juli med purpurlila stora klot 14-16 cm. Blir 120-150 cm hög.

Allium 'Globemaster'. Även denna prisbelönt för sina enorma purpurfärgade klot på 15-20 cm. Höjden kan variera mellan 80-150 cm. Blommar i juni.

Allium 'Mont Blanc'. En av de bästa vitblommande sorterna. Blommar med 10-15 cm täta blomsterklot i juni. Höjd 100 cm.

Azurlök Allium caeruleum. Blomstänglarna blir inte så höga, ca 30-60 cm. Prisbelönt för sina blomklot som är lysande azurblå. Blommar juni-juli med 4 cm stora klot. Har korta, smala blad, som vissnar när blommorna nått full höjd. Azurlök bildar gärna tuvor om de trivs.

Stäpplök Allium christophii, är som ett helt fyrverkeri, och då är A. schubertii än större!Stäpplök Allium christophii, är som ett helt fyrverkeri, och då är A. schubertii än större!Stäpplök Allium christophii, är som ett helt fyrverkeri, och då är A. schubertii än större!
Stäpplök Allium christophii, är som ett helt fyrverkeri, och då är A. schubertii än större! Foto: NajaShots

Stäpplök Allium christophii. Blir bara 30-50 cm hög men får glesa blombollar som är upp till 25 cm stora! Blommorna är lila och lite metallglänsande, och kommer i juni-juli. Bladen är breda och vissnar långsamt, så det gäller att samplantera. En bra partner är lammöron 'Big Ears'.

Allium 'Firmament'. En korsning mellan vinlök och stäpplök, med flest likheter från stäpplökens blomställning. Blommar dock tidigare i maj-juni och blir högre med sina 60-75 cm.

Vinlök Allium atropurpureum. Blomflockarna är ca 6 cm och något tillplattade. De enskilda blommorna mörkt purpurfärgade med grön mitt. De mörknar dramatiskt efter ett tag varav namnet. Blommar i juni-juli på 50-90 cm höga stänglar.

Boll-lök Allium karataviense är korta i stjälken, men har stora blommor och breda blad.Boll-lök Allium karataviense är korta i stjälken, men har stora blommor och breda blad.Boll-lök Allium karataviense är korta i stjälken, men har stora blommor och breda blad.
Boll-lök Allium karataviense är korta i stjälken, men har stora blommor och breda blad. Foto: zorani

Boll-lök Allium karataviense. Den korta bollöken, 10-25 cm. Blommar i maj-juni med rosa 10 cm stora klot. Till skillnad från andra klotlökar är denna värd att odla för sitt bladverk, som består av breda grågröna blad med rödlila skiftningar. Sorten 'Ivory Queen' får vita blommor och grågröna blad.

Fyrverkerilök Allium schubertii. Namnet säger allt. I juli-augusti kommer de enorma blomställningarna på upp till 30 cm i diameter! Ibland kan de behöva stöd. En bra stenpartiväxt. De avskyr vinterväta, så täck gärna för säkrare härdighet. Höjd 30-50 cm.

Gräslök Allium schoenoprasum. Är inte bara ätbar, utan har stora prydnadsvärden med sina små blomsterbollar, och bildar fina tuvor som gör den bra som kantväxt. Finns sorter i lila, rosa och vitt. Blir 20-30 cm hög. Ju mer man klipper växten desto tätare blir den. Den är lätt att dela och tuvorna bör delas vartannat eller vart tredje år för att växa kraftigt.

Kvicklök Allium roseum (syn. rosenlök). Lågväxande art med söta rosa blommor i glesa flockar i maj-juni. Sorten är mycket populär i Storbritannien, där den har fått namnet 'Rosy Garlic'. Höjd 25-40 cm. Den vill stå mycket väldränerat, gärna i stenpartier i sol, men kan klara lite skugga. Självsår sig frikostigt! Hela plantan är ätlig, men ratas av rådjur och gnagare p g a sin starka lökdoft.

Guldlök Allium moly, en blomsterlök med gula blomflockar.Guldlök Allium moly, en blomsterlök med gula blomflockar.Guldlök Allium moly, en blomsterlök med gula blomflockar.
Guldlök Allium moly, en blomsterlök med gula blomflockar. Foto: Christian Weiss

Guldlök Allium moly. Den gula löken! Blir endast 15-25 cm hög och tuvbildande. Växten blommar i maj-juni med gula 5 cm glesa flockar. Den är anspråkslös och förvildar sig snabbt om den får växa i mullrik jord i lätt skugga. Hela plantan är ätlig och har varit en mycket populär kulturväxt sedan urminnes tider.

Klotlök Allium sphaerocephalon. En kul prydnadslök. På 60 cm höga svajiga stänglar kommer en liten tät och mörkt purpurfärgad blomkula i juli-augusti. Lökarna kan sättas under försommaren och blomma redan samma år i september.

FOTO: Colourbox, Istockphoto

Mer om Allium:

Vilda, vackra och ätliga – 6 Allium värda att börja odla!

Allium – lila klotlök för prydnad

Alliumlökar – prydnad i alla rabatter. Stort sortiment i webbutiken!