Underbara klematis – den vackraste bland klätterväxter.
Underbara klematis – den vackraste bland klätterväxter. Foto: Shutterstock

Klematis för alla – stor guide inför klematisvalet

Klematis (Clematis), den vackraste bland klätterväxter. Sirlig eller överdådig, ensam eller i sällskap, krypande eller klättrande, elegant såväl i kruka som i rabatt. Så mycket växtkraft och blomning från en enda planta. 

Här är en guide för olika typer av klematis, så att du kan välja den sort som passar behovet.

Allt om Trädgård

Klematisgrupper och indelning

Först en förklaring. Klematissorter precis som många andra kulturväxter delas numera in i grupper. Efter allt förädlingsarbete som skett är det nämligen inte möjligt att föra alla sorter till en viss art – eftersom flera arter är inblandade. "Grupp" är ett vidare och mer praktiskt inriktat begrepp.

Till samma grupp förs helt enkelt sorter som har liknande egenskaper, vilket ofta också innebär ett snarlikt genetiskt ursprung. I många fall har grupperna fått namn efter den i sammanhanget mest betydande arten. Så består till exempel Viticella-gruppen av hybrider (korsningar) med och selektioner av arten Clematis viticella.

Clematis 'Étoile Violette' tillhör Viticella-Gruppen. Foto: Shutterstock

Doftande klematissorter

En del sorters klematis har riktigt fin doft, fast den inte alltid är så stark. Till de tydligast väldoftande hör 'Albina Plena', 'Aromatica', 'Betty Corning', 'Columella', 'Love Child', 'Pink Perfume' och 'Rubromarginata'.

Tidigblommande klematis

I Atragene-gruppen hittar du de tidigaste vårblommande sorterna, till exempel 'Cyanea', 'Riga', 'Tage Lundell', 'Violet Purple', 'Piilu' och många fler.

Clematis (Tidiga Storblommiga Gruppen) 'Piilu' är en mycket populär klematissort. Foto: Shutterstock

Klematis som blommar länge

Under rätt förhållanden blommar 'Albina Plena', 'Arabella', 'Bijou', 'Durandii', 'Georg', 'Kingfischer', 'Königskind' och 'Rebecca' under lång tid, vissa sorter ända in i september.

Klematis – dekorativa fruktställningar

Sorter i Atragene- och Tangutica-grupperna har underbara, ulliga fruktställningar. Tidiga storblommiga klematissorter har sirliga och lite lockiga, mycket vackra fruktställningar – en del silvriga, andra mer guldskimrande.

Satsa på klematis med vackra fröställningar för höstfägring. Foto: Shutterstock

Storväxande klematissorter

Vill du täcka en stor vägg med klematis är indisk skogsklematis, Clematis gouriana ett bra val. Den blommar i augusti – oktober med massor av små, gräddvita, doftande blommor (zon 4 – 5). Vitalba-klematis 'Summer Snow' med mängder av något större, men fortfarande små, vita blommor i juli – oktober är ett utmärkt alternativ (zon 5), liksom Tangutica-klematisen 'Anita' med praktfull blomning i vitt i augusti – september (zon 5). Heracleifolia-klematisen 'Praecox' klättrar inte, men där den får breda ut sig över marken kan en enda planta täcka upp mot tre kvadratmeter. Ljusblå blommor i juli–oktober (zon 5).

Clematis montana var. rubens, röd bergklematis – en kraftigväxande sort med mycket blommor. Foto: Shutterstock

Klematis för nordligare zoner

Generellt finns de härdigaste sorterna i Atragene-gruppen; bland andra 'Cyanea', 'Albina Plena' och 'Riga' som alla fungerar bra i zon 7. Det gör även flera sorter i Tangutica-gruppen, styvklematis 'Purpurea', stor styvklematis, samt 'Negus', 'Huvi', och 'Pille' i Sena storblommiga gruppen. Men det finns säkert många fler som är lika härdiga. De allra flesta Viticella-klematis klarar åtminstone zon 5.

Clematis tangutica, gullklematis, fungerar för högre zoner. Foto: Shutterstock

LÄS MER OM KLEMATIS: 

Klematis – 5 tumregler för skötsel

Beskära klematis rätt – bli säker på när, vad, hur!

Samplantera rosor och klematis – kombinera rätt!

LÄS MER: Klätterväxter för alla lägen – stora guiden som hjälper dig att välja