Rosenvial – den perenna luktärten – är mycket lättodlad!
Rosenvialen hör till samma familj och liknar en luktärt, men är tyvärr helt doftlös. Plantera för den rika blomningen och det fräscha bladverket, som växer snabbt och generöst döljer det som du inte vill se.
Rosenvial – perenn luktärt utan doft
Rosenvial Lathyrus latifolius, ser ut som luktärter Lathyrus odoratus, men har aningen mindre blommor och doftar inte som sin kusin. Den stora behållningen med rosenvial är att den återkommer med sin rikliga blomning från år till år, till skillnad från luktärter. Rosenvialen blommar från juli till september. Precis som hos luktärter ska blommorna plockas bort kontinuerligt när de blommat över, för att stimulera ny och rikligare blomning. Unna dig även många buketter under hela säsongen. På hösten vissna den ner helt, men kommer snällt tillbaka på våren igen.
Tips: Plantera en luktärt bredvid rosenvialen, så får du både doft och skönhet.
Rosenvial – olika sorter och färger
Rosenvialen är härdig i hela Sverige på en skyddad växtplats. Det är en klätterväxt som har ett fräscht grönt bladverk, och blommor i rena färger: vit, rosa, röda eller purpur. Sorter: ’Albus’, ’Pink Pearl’, ’Red Pearl’, ’Rosa Pearl’, ’Roseus’, ’Rote Perle’, ’Splendens’, ’Weisse Perle’, ’White Pearl’. Genom att plantera rosenvial gynnar du de långtungade humlorna, som är hotade arter i Sverige.
Slipp förgroning varje år – rosenvial är lättskött!
Rosenvialer är mycket växtvilliga och förökar sig lätt från frön. Baljorna är inget man kan äta. De trivs i soligt läge, i vanlig trädgårdsjord. Det man ska tänka på är att de kan bli upp till 3 meter höga och behöver då stöd för att växa och utvecklas maximalt. Arrangera ett växtstöd eller en spaljé tidigt, som den kan klättra emot. Innan man vet ordet av har rosenvialen sänt iväg långa rankor, och de bryts lätt av om man försöker binda upp den i efterskott. Sker så är det ingen fara egentligen – det kommer nya skott snabbt.
Tips: Placera en riskruska tidigt i rabatten och låt rosenvialen växa till en blommande buske. Eller spänn snören över en sten och låt den ”klättra” horisontellt över stenen. Har du en svårodlad slänt – låt några rosenvialer växa vilt och de kommer att täcka in slänten helt med sitt rosa blomsterinferno!
FOTO: Colourbox, Istockphoto