Pipranka – en skön grön klätterväxt för sol till skugga

Piprankan är en av de bästa och mest tacksamma klätterväxterna. Den är lättskött och passar i de flesta lägen ända upp till zon 5. Vem kan motstå piprankans vackra hjärtformade blad?

Pipranka – Aristolochia macrophylla

Piprankan är kraftigväxande när den väl kommit igång och trivs. Den har ett nästan tropiskt intryck med de stora hjärtformade bladen, som har en friskt grön färg. Man har inte piprankor för blommornas skull, men kikar du bakom bladen i juni-juli kan du se små lustiga gulbruna blommor som påminner om pipor. Ursprungligen kommer piprankan från Nordamerika, men har odlats i Sverige sedan 1700-talet. Pipranka kan med fördel odlas ända upp till zon 5 (6 om det är ett gynnsamt läge).

Pipranka och koreansk pipranka är underbara klätterväxter i både sol och skugga.

Beställ klätterväxter och perenner direkt från webbutiken!

Koreansk pipranka – A. manshuriensis

Nu är det så att piprankan har en kusin från Sydkorea – koreansk pipranka. Nordiska växtjägare var där på 70-talet och plockade hem material, som sen har förökats och nu tagits upp i E-plantssortimentet. Den koreanska piprankan är mer snabb- och starkvuxen än piprankan. Både blad och blommor blir aningen större, blommorna mer rödbruna. Annars växer de och sköts på precis samma sätt, även den härdig till zon 5 (6).

Växtplats och jord för pipranka

Piprankan är tacksam och klarar både sol till skugga. I full sol kan man tänka på att vattna den oftare, och i helskugga kanske man inte ska förvänta sig att den blir lika frodig. Den trivs i näringsrika jordar som håller fukt och inte torkar ut helt. Det bör inte vara för starka vindar, för bladen kan skadas. Piprankor slingrar sig och behöver spaljéer som stöd. Bygg dessa kraftigt för att klara av tyngden av lianerna som kan bli mellan 4-7 meter höga. På moderna fasader kan piprankor med fördel klättra upp på vajrar.

Piprankor ha stora hjärtformade blad och små pipformade blommor.

Skötsel av pipranka

Plantera piprankan i en grop som är ca 60 cm djup och lika bred. Tänk på att gräva en bit ut ifrån husväggen, för att slippa regnskugga. Piprankan kommer ändå att hitta fram till spaljén. Fyll på med bra jord och gärna kompost. Vattna ordentligt hela säsongen, gärna med en skvätt näring varje gång. Det kan ta lite längre tid för en pipranka att gilla läget och sätta igång och växa, ibland upp till 2-3 år. Den koreanska piprankan är snabbare i starten om man är otåligare.

Piprankor behöver kraftiga spaljéer eller vajrar för att kunna klättra.

Beskärning av pipranka

Om du vill ha en rikligt förgrenad planta kan du klippa ner den en bit direkt efter planteringen. Piprankor är tåliga och kan föryngringsbeskäras hårt, ända ner till någon decimeter från marken. Men det är bättre att ta lite efterhand och hålla efter dem om de växer sig för yviga. Beskär man varje säsong blir det ett tätt och jämnt bladverk. Föryngringsbeskärning görs under viloperioden, från senhöst till vårvinter. Kontinuerlig beskärning görs bäst under JAS, men de tar ingen skada av om du vill kapa någon lian som vuxit sig vild under säsongen.

FOTO: Colourbox, Istockphoto

Beställ klätterväxter och perenner direkt från webbutiken!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & handskar från Tegera för endast 179 kr. Köp nu!