Lyckas med luktärter – så sår du och odlar!

Luktärter kan bli rangliga om du sår fel. Slipp det och få riklig blomning genom dessa odlingsråd. Testa även att odla i kruka, bara den är djup nog och inte torkar ut. Alla luktärter doftar inte heller trots namnet. Välj ettåriga luktärter, Lathurus odoratus, och då sorter som är kända för sin doft och inte förädlade för sitt utseende.

Försådd av luktärter

Luktärter går att så direkt på friland. Man gör det samtidigt som andra ärtor planteras. Men blomningen blir tidigare och säsongen längre om man försår. Starta sådden ca fem veckor före utplantering (mars-april, i sydligaste delarna av landet kan man starta redan i februari). Luktärter har lång och känsliga rötter. Använd därför en lite djupare såkruka, eller root trainer. Då slipper du störa de späda plantorna med för tidiga omplanteringar. Fyll halva krukan med planteringsjord och resten med såjord. Peta ner luktärterna 1 cm, täck och vattna. Luktärter gror vid 16-20 grader efter ca 10-20 dagar. Men sen föredrar de att stå i ett svalt rum bara de har mycket ljus. Har du växtbelysning är det toppen. Om rummet är varmt och belysningen svag blir plantorna rangliga.

Tips: Lägg luktärterna i blöt över natten, så gror de snabbare. Det funkar även att slipa med sandpapper eller snitta lätt i skalet på motsatta sidan mot det ljusa streck, som visar var grodden kommer.

Köp luktärter från vårt stora sortiment i webbutiken!

Odla och sköta luktärter – förså i tid!

Förodla och omskola luktärter

Det går bra att så flera luktärter i samma kruka. Om alla gror och det är för tätt, kan du gallra genom att knipsa de ovanjordiska delarna på de du inte vill ha (undvik dra upp plantorna då rötterna är känsliga). När luktärterna kommit upp en bit är det dags att nypa av vid tredje bladparet. Det kan tyckas brutalt, men plantan kommer att förgrena sig. Kapa gärna två eller tre omgångar till, så får du en kraftigare planta. När rötterna inte längre får plats är det dags att skola om luktärterna så att var och en av plantorna får en egen kruka.

Bygg spaljé för luktärter och bönor. Foto: Lucietta

Avhärdning inför utplantering

Luktärter tål lite frost och några minus, så du kan börja avhärda dem relativt tidigt (i april i sydligaste Sverige). Då kan man ställa dem i ett kallväxthus, drivbänk eller odlingstunnel några veckor innan utplantering. Alternativt har man dem ute under dagen och bär in dem nattetid. Plantera ut luktärterna när nattemperaturen håller minst åtta grader.

Förså mängder av luktärter och få ett doftande hav.

Sådd av luktärter på friland

Luktärter som ska sås direkt på friland, sås i maj när frostrisken är över och jordtemperaturen är över 12  grader. Det går även att så i krukor. Vattna igenom ordentligt innan du sår. Sätt luktärterna på ett avstånd av 5-8 cm. När plantorna börjar komma upp kan du gallra så att det är 20-30 cm mellan dem. Toppa småplantorna precis som du skulle göra om du förodlat, så blir plantorna tätare och ger fler blommor. Ca 10 veckor efter sådd börjar luktärterna blomma.

Luktärter på rad i kökslandet.

Läge och jord för luktärter

Luktärter älskar värme och bör planteras soligt. Undvik vindutsatta platser, då stänglarna lätt kan brytas av. Ställ gärna iordning växtplatsen någon vecka innan sådd eller utplantering. Jorden ska vara djup, väldränerad och mullrik. Mylla ner kompost och brunnen kogödsel. De gillar en näringsrik bädd. Luktärter bör inte växa på samma plats mer än två år på raken. De kan med fördel ingå i ett växelbruk i köksträdgården. I krukor är det bara att byta jord.

Naturlig spaljé av björkris till luktärterna. Foto: flowersandclassicalmusic

Skötsel av luktärter

Se till att luktärterna har jämn vattentillgång. De gillar inte uttorkning. Ha gärna en svag dos av näring vid varje vattning under säsongen. Det finns hängande luktärter, men alla andra kräver klätterställningar som stöd att klättra i. Se till att dessa är på plats i mycket god tid, helst redan vid utplantering eller när plantorna är 10-15 cm. Annars riskerar man att bryta av de sköra stjälkarna om man ska binda upp plantorna i efterskott. Att bygga egna spaljéer till luktärterna är inte så svårt.

Se upp för bladlöss under varma och torra somrar. Spreja med såpvatten på bladlössen om de dyker upp. Ibland drabbas luktärter av gråmögel och mjöldagg. Bäst är att ta bort angripen planta, så att svamparna inte sprider sig.

Plocka luktärter ofta

Plocka blommorna regelbundet, så kommer det nya luktärter hela säsongen. Unna dig färska buketter ofta. Överblommat knipsas av direkt, så undviks baljbildning, som tar kraft från blomningen.

Tips: Vissa förädlade luktärtsorter har tagits fram för sin vackra blomma, dessvärre på bekostnad av doften. Välj gammeldags sorter för doften. Eller samodla om du vill ha både och. Testa även att odla rosenvial – den "perenna luktärten".

FOTO: Colourbox, Istockphoto

Köp luktärter från vårt stora sortiment i webbutiken!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & handskar från Tegera för endast 179 kr. Köp nu!