Höstpyssel – plantera prydnadskål

En mycket användbar och karaktärsfull växt som nu finns i butikerna är prydnadskålen. För att få finaste höstkrukan är det dags att plantera den redan i augusti. Prydnadskål som planteras på sommaren eller sensommaren hinner rota sig ordentligt innan höstrusket och kylan slår till, vilket gör att den håller sig fin under lång tid. Lite extra näring till plantorna vid planteringstillfället ger dessutom klara färger och kraftiga plantor.

Allt om Trädgård

Prydnadskål i flera olika former och färger

Färgskalan på prydnadskål går från vitt, rosa och grönt till purpur och det finns även flerfärgade. Vissa sorter har helt släta blad, andra har krusiga eller flikbladiga. Lite kuriosa är att prydnadskålens vetenskapliga namn är Brassica oleracea och att redan romarna använda Brassicas för benämningen av kål. Prydnadskål används i princip uteslutande för dekoration, men går även, precis som andra kålarter, att äta.

Prydnadskål i låda

Köp växter till höstkrukorna i webbutiken!

Plantera prydnadskål

Placeringen är enkel eftersom prydnadskål trivs i alla väderstreck. Den fungerar bra att plantera i vanlig blomjord, men allra bäst trivs den i lerig jord. Viktigast för ett bra resultat är regelbunden vattning så att jorden hålls fuktig.

Prydnadskål med plättar på tråd

Användningsområden för prydnadskål

Prydnadskålen är vacker i höstplanteringar och håller sig fin långt efter det att frosten kommit. Ju svalare väder desto klarare blir färgerna och plantorna kan stå fina hela vintern innan de slutligen faller ihop.

Samplantera den vackra prydnadskålen tillsammans med andra sensommar- och höstblommor som till exempel cyklamen, höstaster eller silvergirlang. Mycket effektfullt är också att fylla en stor kruka eller ett stort fat med mängder av prydnadskål. De kan gärna planteras symmetriskt, det ger en härlig struktur.

TEXT OCH BILD: Blomsterfrämjandet

Mer inspiration med höstblommor:

Inspiration till 29 färgsprakande höstblommor i kruka!

Förnya balkonglådorna med sensommarblommande växter 

Fixa finaste höstkrukan!

Höstpyssel i trädgården