E-planta - växt med inre styrka!
Leta efter plantor med E-märkning i trädgårdsbutiken. Det är plantor som valts ut och odlats för att de är extra friska och härdiga.
När vi väljer växter är det oftast ögat som får bestämma. Och visst är det viktigt hur växterna ser ut, men minst lika viktigt är att de klarar vintern, är friska och utvecklas väl. Tyvärr är det med blotta ögat helt omöjligt att se växternas inre egenskaper, och här är den så kallade E-märkningen till god hjälp.
E-märket är en kvalitetsbeteckning utvecklad av experter vid Trädgårdsodlingens elitplantstation. För att en växt ska få E-märkas måste den först provodlas. Då kontrollerar man utveckling och härdighet, och bara växter som är friska, utvecklas väl och är garanterat sort- och artäkta kan sedan få E-märke. En jury med olika växtexperter avgör slutligen vilka växter som är värda att E-märkas. Alla E-plantor märks med ett versalt E efter art/sortnamnet på etiketten.
Lösta problem i sortimentet
I dagsläget finns drygt 200 olika E-plantor, och det är ingen slump vilka växter som ingår i sortimentet. Vanligtvis har det funnits ett utbrett problem för växtslaget, till exempel dålig härdighet eller sortblandningar, som man har löst. Man kan också ha försökt fylla luckor i sortimentet, som att det har behövts fler bra marktäckare. Ofta står det på etiketten varför växten fått E-status.
Av tradition har E-plantor främst använts i offentliga miljöer eftersom många av dem blir alldeles för stora för vanliga trädgårdar. Men nya sorter introduceras hela tiden och sortimentsutvecklingen de senaste åren har gjort att utbudet av E-plantor har breddats. Det finns nu mycket välja på även för odlare med mindre trädgårdar.
Växter för villaträdgården finns främst i sortimentet av klematis, marktäckare, låga buskar, häckplantor och bland de virusrensade fruktträden och bärbuskarna. Det finns också ett och annat litet träd, några trevliga barrväxter, samt och många fina stora buskar och träd.
Utvalda sorter
Marktäckare. Intressanta och tacksamma marktäckare är murgrönorna Hedera helix 'Hymn', 'Huldra' och 'Grafik'. De bildar frodiga täckande mattor även där det är svårt att etablera andra växter, som under buskar och träd med mager jord och dåligt ljus. Sorterna är utvalda eftersom de har klarat 1940-talets kalla krigsvintrar och är härdiga till zon 4.
En söt liten buske som också fungerar utmärkt som marktäckare är blåbärstry Lonicera caerulea var. kamtschatica 'Anja' (zon 6). Sorten blommar med ljusgula blommor och får ätliga (men inte särskilt välsmakande) bär på hösten, trivs i både sol och skugga och är mycket lätt att lyckas med.
Klängväxter. En trevlig nykomling är atrageneklematis Clematis 'Kajsa' (zon 4-5). Det kompakta och hängande växtsättet gör att den passar utmärkt att odla i kruka, men också som marktäckare. Blomningen är fantastisk, med en svag men angenäm doft.
En annan fin klättrare är daggkaprifol Lonicera reticulata 'Silver' (zon 4). Det är en originell växt med vackra silverskålar till blad. Med lite stöd fungerar 'Silver' utmärkt som klängväxt.
Vintergrönt. Två riktigt trevliga, och relativt nya, barrväxter med modesta sluthöjder är koreagran Abies koreana 'Ultuna' (zon 5-6) och idegran Taxus baccata 'Columna Suecica' (zon 2-3). Idegranen är en pelarformig svensk korsning och passar utmärkt som solitär i perennrabatten i såväl sol som halvskugga. Undvik dock plantering i styv lerjord.
Koreagranen har ett mycket starkt arkitektoniskt uttryck tack vare sina mörka upprättstående kottar, tydligt genomgående stam och vackra barr. Barren är mörkgröna med starkt vit undersida och detta ger tillsammans med kottarna granen dess karaktäristiska utseende. Båda sorterna är perfekta att sätta adventsbelysning i när det är dags.
Häcksortiment. Eftersom häcken utgör stommen i trädgården är det klokt att välja säkra plantor till den. Alla de vanligaste häcksorterna, utom liguster, finns som E-plantor. Ett exempel är bukettapel Malus toringo var. sargentii 'Eskilstuna' (zon 5) som passar fint både som klippt och fristående häck. Den är frisk, har vacker blomning, röda bär och höstfärg. Ett stort plus är att även klippta bukettapelshäckar blommar.
Frukt och bär. Alla E-märkta fruktträd och bärbuskar är certifierande, vilket betyder att de kommer från kända moderplantor som är rensade från plantburna sjukdomar, främst virus. Det kan vara svårt att veta om plantor är infekterade, men effekten av friska plantor märks genom:
• Rikligare skördar.
• Frukt och bär av högre kvalitet.
• Plantor som växer bättre och bli kraftigare.
• Bättre vinterhärdighet och mindre risk för vinterskador.
Inom yrkesodlingen där certifieringen är väl inarbetad har skörden i vissa fall blivit dubbelt så stor med virusfria plantor.
Exempel på sorter som kan vara aktuella för E-märkning framöver är nya svenska havtorn Hippophae rhamnoides från Balsgård. Havtornssorter som redan finns är populära 'Romeo' och 'Julia' (båda zon 5) samt 'Svenne' och 'Lotta' (båda zon 4) (det behövs både en han- och en honplanta för bärsättning). De senare blir båda medelstora, relativt kompakta buskar, som om man inte beskär dem blir 2,5–3 meter höga efter åtta år. Bladverket är friskt grågrönt och sorterna får ganska få men sylvassa tornar. 'Lotta' ger mängder av orangefärgade, avlånga bär som är i det närmaste söta vid full mognad. Bären, som mognar i slutet av augusti till början av september, passar bra att frysa in som dessertbär och till juice eller smoothies. Havtorn innehåller rikligt med A-, C- och E-vitamin. Både fruktkött och frön innehåller dessutom nyttiga oljor.
'Fredrik' heter det senaste tillskottet bland äppelträden, en spännande sort som ger riklig skörd. Smaken påminner om 'Aroma', men är lite kryddigare. 'Fredrik' har också fungerat bra i ekologisk odling.
TEXT: Erika Wallin
Läs mer på eplanta.se och elitplantstationen.se