Foto: Anastasiia Skorobogatova / Colourbox

Skötselråd för olivträd i kruka – utomhus och inomhus

Oliv, Olea europaea, är ett städsegrönt träd från medelhavsområdet. Ett olivträd trivs bäst utomhus där ljuset och luftfuktigheten är rätt, men det går att odla inomhus. Det är inte svårt att sköta en oliv ute under sommarsäsongen, men liksom andra medelhavsväxter är övervintringen det kniviga. Så se gärna till att du har förutsättningarna innan du inhandlar det dyraste trädet.

Skötsel av olivträd inomhus

Olivträdet trivs bäst utomhus där det är god tillgång på ljus och luftfuktigheten är högre, men det kan trivas i ett ljust rum om luften inte är alltför torr. Ta för vana att spreja vatten kring bladkronan någon gång i veckan. Inte direkt på bladen, utan mer i luften. Det kan börja komma fruktanlag när trädet är fem år, men blommorna behöver hjälp att pollineras inomhus. Använd en pensel. Höjden kan också bli ett bekymmer inomhus, även om de växer långsamt, men det är bara att beskära kontinuerligt.

Köp träd och buskar från vår webbutik!

Lite gödning till olivträdet i samband med vattning gör att det trivs och mår bra. Vanlig flytande växtnäring går bra. Plantera om möjligt om trädet vartannat år, med ny jord och mer plats för rötterna, så skall du se att det belönar dig.

Olivträd är egentligen lättskötta – det är vinterförvaringen som är det kniviga att ordna.

Skötsel av olivträd utomhus

Olivträd går jättebra att ha utomhus eller på en balkong under sommarsäsongen. Ställ ut trädet på en solig plats. Plantera olivträd i en rymlig kruka, men gärna en som går att flytta lätt när vintern kommer.

Olivträd i kruka på plantskola.

Olivträd förvaras inomhus under vintern

Olivträdet klarar lättare och enstaka nattfrost, men skall helst vinterförvaras frostfritt på en ljus och sval plats med en temperatur på mellan 5-12 grader. Ta in det efter första nattfrosten. Under vintern skall olivträdet ha ytterst sparsamt med vatten, men inte torka ut helt. Växter som behåller bladen över vintern måste ha tillgång till ljus. Ju varmare det är desto mer ljus behöver de. Det är ljusbristen som ofta ställer till det. Kan du ordna med en växtbelysning är det toppen. Förr i tiden använde man sig av orangerier för vinterförvaring av olivträd.

Olivträd är lättskötta om man odlar dem i kruka och tar in dem på vintern.

Olivträdet kan tappa en del blad på vintern, men de kommer tillbaka på våren. Ta ut trädet på våren och se till att skydda det mot solens starka strålar i början. Använd skuggväv eller ställ i skuggan till att börja med. Flytta sen vidare det till ett läge i full sol.

Olivträd kan få oliver om du pollinerar deras blommor med pensel.

Ser olivträdet dött eller döende ut?

Det händer ibland att olivträdet ser dött ut efter vinterförvaringen. Detta kan bero på bland annat torka, för lite ljus eller för torr luft. Kontrollera att det är vid liv genom att skrapa lätt med nageln på en gren. Är det grönt under så är det liv i trädet. En kraftig beskärning av kronan, kanske så mycket som en tredjedel, brukar sätta fart på trädet igen. Vatten, gödning och en omplantering brukar också kunna väcka ett vintertrött olivträd.

FOTO: Colourbox

Mer om olivträd:

Olivträd i kruka – så planterar du om det (film)

Vinterförvara olivträd i kruka

Köp träd och buskar från vår webbutik!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & handskar från Tegera för endast 179 kr. Köp nu!