Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

Silverpäron kallas ibland för Nordens olivträd

Silverpäron Pyrus salicifolia är ett mindre träd, som lämpar sig mycket bra för små trädgårdar och entréer. Kronan är oregelbunden med mer eller mindre hängande grenar. Bladen är smalare än vanliga päronblad och påminner om Salix till formen, varifrån den fått sitt artnamn. Bladen är också ludna, vilket gör att den får sin vackra silverlyster, som påminner om olivträd. Då olivträd inte klarar sig ute över vintern i Sverige, är silverpäron ett bra substitut, som är härdigt upp till zon 4. Trädet kan växa sig till cirka 4-5 meters höjd. Är det dessutom ympat på stam är sluthöjden beroende av stammens höjd.

Silverpäron är ett litet träd med silvrig lyster, som påminner om olivträdet. Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

Tips: I högre zoner kan man istället för silverpäron ha silverpil Salix alba var. sericea. Den kan vara härdig upp till zon 7 beroende på namnsort. 'Boden Silver' är härdigast. Silverpil växer även snabbare och blir högre.

Även silverpäron får ett vackert blomflor i maj. Deras små päron är dock oätliga, men nog så dekorativa. Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

I maj berikas silverpäronet med vita blommor. Till hösten kommer små prydnadspäron. Dessa är otätliga, men en vacker prydnad och går att använda i blomsterarrangemang och kransar. Namnsorten 'Pendula' är ympad på stam och blir oftast lite lägre än den rena arten. Grenarna har även ett mer hängande växtsätt.

Plantering av silverpäron

Silverpäron trivs ultimat i lätt fuktig jord, men de klarar de torka väldigt bra. Vilket gör att det passar i stadsmiljöer. Plantera det på en solig och varm plats. De vill ha näringsrik, väldränerad jord. Är den kalkrik är det desto bättre. Dess silvriga bladverk drar blickarna till sig och trädet kan användas som solitär. Kontrastera mot gulgröna perenner och rödbladiga växter, eller komplettera med fler silverfärgade växter. Vita och lilafärgade perenner ger ett romantiskt skimmer tillsammans med silverpäronet. I en trädgård med medelhavstema är ett silverträd nästan ett måste.

Silverpäron kan och bör beskäras för att bli lite tätare och inte för höga. Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

Beskärning av silverpäron

Den har en lite vildväxande krona som kan formas och tätas till genom beskärning om man så önskar. Man behöver inte beskära den, men det brukar bli ett bättre resultat om man gör det. Bästa tidpunkten är under JAS-perioden (månaderna juli-september). Regelbunden beskärning gör även att höjden kan hållas nere om man önskar ett lägre träd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & handskar från Tegera för endast 179 kr. Köp nu!