Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hortensia Magical Four Season ger lång blomning i underbara färger!

Magical Four Seasons är en serie långtidsblommande hortensior som följer årstidernas växlingar och skiftar färg efter säsong. De hållbara blommorna och robusta plantorna passar perfekt i trädgården eller i stora vackra krukor på uteplatsen, eftersom de inte bryts av väder och vind.

Långtidsblommande hortensia med ljuvliga färgskiftningar hela säsongen

Magical Four Seasons hortensior tillhör arten Hydrangea macrophylla som är den vanligast odlade hortensiaarten, men alla sorter i serien är allt annat än vanliga. Det är en serie hortensiasorter som är utvalda för sina unika egenskaper.

Med Magical-hortensior får man mängder av färglada blommor som skiftar i färg under en lång säsong.Med Magical-hortensior får man mängder av färglada blommor som skiftar i färg under en lång säsong.Med Magical-hortensior får man mängder av färglada blommor som skiftar i färg under en lång säsong.
Med Magical-hortensior får man mängder av färglada blommor som skiftar i färg under en lång säsong.

En Magical-hortensia känns igen på de många stora vackra blomklasarna, som nästan döljer resten av plantan. Den stora behållningen är att blomställningarna skiftar färg allteftersom sommaren har sin gång och bjuder på ett fascinerade färgspel som är både vackert och spännande att följa. Det finns många Magical Four Seasons-sorter att välja mellan, i en färgskala från ljusa och trendigt gröna vårtoner, till starka sommarnyanser och varma, djupa höstfärger. De flesta blir upp till 100 cm höga. Många sorter finns även i blå eller rosa nyanser som i sig kan skifta, beroende av hur sur (pH) jorden är.

Färgskiftningar från vår till höst på tre olika Magical-hortensior – 'Magical Coral Blue' överst, 'Magical Noblesse' mitten, och 'Magical Ruby Tuesday' nederst.Färgskiftningar från vår till höst på tre olika Magical-hortensior – 'Magical Coral Blue' överst, 'Magical Noblesse' mitten, och 'Magical Ruby Tuesday' nederst.Färgskiftningar från vår till höst på tre olika Magical-hortensior – 'Magical Coral Blue' överst, 'Magical Noblesse' mitten, och 'Magical Ruby Tuesday' nederst.
Färgskiftningar från vår till höst på tre olika Magical-hortensior – 'Magical Coral Blue' överst, 'Magical Noblesse' mitten, och 'Magical Ruby Tuesday' nederst.

Köp prydnadsbuskar i webbutiken!

Sorter av Magical Four Season-hortensia:

'Magical Amethyst' (alt. 'Hokomathyst') har fått sitt namn från de vackra färgskiftningar som finns i kvarts. Gröna blommor med rosa eller blå detaljer, som skiftar till lila och sedan till smaragdgrönt.

'Magical Coral' (alt. 'Hokomac') har fått sitt namn av de färgstarka korallerna. Grön, hård blomma med rosa eller blå detaljer. Aningen mer tålig mot sol, regn och frost.

'Magical Crystal' (alt. 'Ankong'), skiftar från rosa eller blått till grönt, beroende av jordens surhetsgrad. Blir 150 cm hög.

'Magical Greenfire' (alt. 'Qufu'), skiftar från ljust laxrosa till mörkrött till smaragdgrönt. Mycket god tålighet mot sol, regn och frost.

'Magical Harlekijn' (alt. 'Sensation 75') rosa eller blåa blommor med vita kanter, som skiftar till grönt.

'Magical Noblesse', vit blomma som skiftar färg till mer eller mindre grönt under säsongen, blommans mitt kan ibland skifta i blått eller rött beroende av surhetsgraden i jorden.

'Magical Opal' (alt. 'Xian'), skiftar färg från rosa eller blå till olika gröna nyanser.

'Magical Revolution' (alt. 'Hokomarevo') rosa eller blå, skiftar i färg från ljusrosa eller ljusblått till mörkrött.

'Magical Ruby Tuesday', ny sort med intensivt röd blomma med gröna detaljer, som skiftar till djuprött. Aningen mer tålig mot sol, regn och frost.

'Magical Wings', skiftar från grönt till grönvita blommor med mörkrosa flammor.

'Magical Amethyst' har gröna blommor med rosa eller blå detaljer, som skiftar till lila och sedan till smaragdgrönt.'Magical Amethyst' har gröna blommor med rosa eller blå detaljer, som skiftar till lila och sedan till smaragdgrönt.'Magical Amethyst' har gröna blommor med rosa eller blå detaljer, som skiftar till lila och sedan till smaragdgrönt.
'Magical Amethyst' har gröna blommor med rosa eller blå detaljer, som skiftar till lila och sedan till smaragdgrönt.

Hortensiablommor från maj till november

Färgskiftningen är inte den enda unika egenskapen som utmärker en Magical-hortensia. Blommorna är dessutom oerhört hållbara. Man kan nästan känna blomställningarnas styrka med handen. Det innebär att du kan njuta av deras blomsterprakt långt in på hösten. Plantorna är robusta och går att odla även utomhus. De kraftiga stjälkarna ska klara kraftiga regn och blåst.

Den syndigt mörka 'Magical Ruby Tuesday', som skiftar i mörkrött till smaragdgrönt.Den syndigt mörka 'Magical Ruby Tuesday', som skiftar i mörkrött till smaragdgrönt.Den syndigt mörka 'Magical Ruby Tuesday', som skiftar i mörkrött till smaragdgrönt.
Den syndigt mörka 'Magical Ruby Tuesday', som skiftar i mörkrött till smaragdgrönt.

Odla Magical-hortensia både inne och ute

Magical Four Seasons hortensior kan planteras ut i halvskuggiga lägen i rabatterna som en vacker buske som blommar från juni till november, år efter år. De är härdiga upp till zon 3. De kan även planteras i stora dekorativa krukor eller korgar. Flytta gärna in plantan mot en vägg vintertid och isolera krukan med hjälp av gamla mattor eller ställ krukan i en säck med löv. Inomhus i kruka håller blomningen ibland upp till sex månader! Blomstänglarna fungerar som snittblommor och håller länge i vas. Bara snitta och byt vatten ofta.

Magical-hortensior går att odla både inne och ute, i kruka och på friland. Här syns 'Magical Greenfire'.Magical-hortensior går att odla både inne och ute, i kruka och på friland. Här syns 'Magical Greenfire'.Magical-hortensior går att odla både inne och ute, i kruka och på friland. Här syns 'Magical Greenfire'.
Magical-hortensior går att odla både inne och ute, i kruka och på friland. Här syns 'Magical Greenfire'.

Skötsel av hortensia

Magical Four Seasons hortensia är så lättskött att den passar alla. Den trivs bäst i halvskugga. Undvik placering i gassande sol, då blommorna brukar ta stryk. Plantera inte en hortensia för nära träd. Trädrötterna är dominanta och det gör att din hortensia inte får den näring den behöver. Det går bra att använda planteringsjord eller rhododendronjord, även i krukorna. Och se till att krukan är rymlig – 10-liters blir lagom.

Hortensior vill ha mycket vatten, speciellt i krukor. De vill inte torka ut, så det är bra att ha vattenkannan nära till hands. Vattna inte direkt på blommorna, i kruka gärna underifrån. Förutom vatten behöver en hortensia också extra näring. Det går bra att använda en liten giva flytande blomsternäring varje gång man vattnar inomhus, men låt bli gödsling när den är i sin viloperiod och inte blommar. Gödsla två eller tre gånger i trädgården under blomsäsongen. Då får du en frisk, jämnt växande hortensia med många blommor.

Hortensia 'Magical Noblesse' går jättebra att odla i stora krukor.Hortensia 'Magical Noblesse' går jättebra att odla i stora krukor.Hortensia 'Magical Noblesse' går jättebra att odla i stora krukor.
Hortensia 'Magical Noblesse' går jättebra att odla i stora krukor.

De behöver inte beskäras, men man kan trimma bort vissna blommor och blad. Vill du beskära är bästa tid våren. Man behöver inte ens trimma bort vissna blommor på hösten, för de är vackra vinterinslag, men klipp bort dem tidig vår så att det finns plats för ny överdådig blomsterprakt.

Vattna hortensiorna ofta och låt dem inte torka ut. Här syns sorterna 'Magical Coral' och 'Magical Amethyst', båda i blå versioner.Vattna hortensiorna ofta och låt dem inte torka ut. Här syns sorterna 'Magical Coral' och 'Magical Amethyst', båda i blå versioner.Vattna hortensiorna ofta och låt dem inte torka ut. Här syns sorterna 'Magical Coral' och 'Magical Amethyst', båda i blå versioner.
Vattna hortensiorna ofta och låt dem inte torka ut. Här syns sorterna 'Magical Coral' och 'Magical Amethyst', båda i blå versioner.

Behålla den blå färgen på blåa hortensior

Vill du behålla den vackra blå färgen år efter år? Strö (eller stänk) i så fall aluminiumsulfat eller kalialun (finns på de flesta gardencentra) på jorden i början av september. Se till att ämnet inte hamnar på bladen eller blommorna. Behåller inte dina hortensior sin blå färg, trots tillsats av (kali)alun eller aluminiumsulfat? Använd i så fall lätt sur (eventuellt sandig) torvjord med ett pH på upp till 4,5.

FOTO: Gaza