Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lina Arvisson/Blomsterfrämjandet

​Årets Pelargon 2019 – chokladpelargoner från Brocade-Serien

Årets Pelargon 2019 är en pelargonserie som heter Brocade-Serien med sorterna ’Brocade Salmon Night' och ’Brocade Cherry Night'. Unikt för dem är den häftiga kontrasten mellan de nästan svara bladen och de fyllda blommorna.

Årets pelargon – juryns motivering

I seriens mörkt, sobert chokladbruna blad bildas i sin enkelhet en djup dramatik, som lockar dig, som vurmar för nutidens moderna, nordiskt, avskalade inredningsstil. De läckra blommorna lyfter dig till helt nya upplevelser, ett par kontrastfyllda läckerbitar för ögat medan bladen kittlar smaklökarna för choklad på tungan. En blomfärg för olika stil. Den ena i ton med inredningsbranschens utsedda, Årets Färg – Living Coral, den andre för den traditionelles val i härligt körsbärsrött. De två utvalda är chokladpelargonerna 'Brocade Salmon Night' och 'Brocade Cherry Night'.

Årets pelargon 2019 – chokladpelargonerna 'Brocade Salmon Night' till vänster och 'Brocade Cherry Night' till höger.Årets pelargon 2019 – chokladpelargonerna 'Brocade Salmon Night' till vänster och 'Brocade Cherry Night' till höger.Årets pelargon 2019 – chokladpelargonerna 'Brocade Salmon Night' till vänster och 'Brocade Cherry Night' till höger.
Årets pelargon 2019 – chokladpelargonerna 'Brocade Salmon Night' till vänster och 'Brocade Cherry Night' till höger. Foto: Lina Arvisson/Blomsterfrämjandet

Bladverket har på senare år blivit minst lika intressant som blommorna när man utsett Årets pelargon. På chokladpelargoner är det påtagligt att bladen är i fokus. Bladen är mer svarta än gröna, vilket ger nya möjligheter till läckra kombinationer! Blomsterfrämjandet tipsar om att samplantera ’Brocade Cherry Night’ med den skira vita snötöreln. ’Brocade Salmon Night’ blir fin ihop hängverbena i liknande färgtoner. Testa även att kombinera med hängande växter som slideranka, silvernjurvinda eller murgröna. De mörka bladen kan framhävas än mer om man samplanterar med en mörkbladig alunrot.

Köp Årets pelargon i vår webbutik!

Chokladpelargoner sköts på samma sätt som vanliga zonalpelargoner. Vattna med svag näringslösning vid varje vattning, och placera ljust. Speciellt chokladpelargoner utvecklas bäst i soligt läge.

FOTO: Lina Arvisson/Blomsterfrämjandet